Puhtaamman asumisen suunnannäyttäjä

Porvoo on tehnyt vuosia hartiavoimin työtä, jotta porvoolaiset voisivat asua entistäkin puhtaammin ja vähähiilisemmin. Kesäkuussa 2017 Porvoosta tuli Suomen ensimmäinen kaupunki, joka ottaa koko dieselkalustossaan käyttöön Neste MY:n. Sataprosenttisesti uusiutuvan dieselin avulla kaupungin hiildioksidipäästöjä leikataan jopa 240 000 kiloa vuosittain.

“Haluamme olla edelläkävijä hiilineutraalin asumisen kaupunkina. Parempaan tulevaisuuteen panostamisen lisäksi kevyempi hiilijalanjälki on myös kilpailuetu, kun kaupunkiin houkutellaan uusia asukkaita”, linjaa Porvoon kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz.

Porvoon tinkimätön tavoite on vähentää hiilidioksidipäästöjä 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää määrätietoisia toimia kaikilla julkisen toiminnan alueilla hyvin suunnitellusta infrastruktuurista fiksusti toimivaan liikenteeseen ja uusista energiaratkaisuista asukkaiden henkilökohtaisiin valintoihin.

Porvoo on jo vuosien ajan tehnyt johdonmukaisesti työtä kestävämpien ratkaisuiden eteen.

“Porvoossa on jo Suomen vihrein kaukolämpö. Käyttämämme energia on lähes sataprosenttisesti biopohjaista. Tutkimme myös aurinkoenergian hyödyntämistä.”

Porvoo on edelläkävijä myös energiatehokkaan asumisen suunnittelussa. Kaupunki on kehittänyt yhteistyössä Sitran kanssa uudenlaista kestävää yhdyskuntasuunnittelua, jota pilotoidaan uusilla Toukovuoren ja Kevätlaakson asuinalueilla.

Neste MY käyttöön koko dieselkalustossa

Von Schoulzin mukaan viisaampaan energiatalouteen ja puhtaampaan tulevaisuuteen päästään fiksuilla ja kokonaisvaltaisilla ratkaisuilla. Kesäkuun alussa Porvoo teki päätöksen Neste MY uusiutuvan dieselin käyttöönotosta kaikissa kaupungin dieselajoneuvoissa ja koneissa. Porvoosta tulee näin Suomen ensimmäinen kaupunki, joka siirtyy 100 % jätteistä ja tähteistä valmistetun Neste MY uusiutuvan dieselin käyttöön.

“Ensi vaiheessa Porvoon kaupungin kuntatekniikka ottaa Neste MY:n käyttöön, mikä itse asiassa muodostaa jo suurimman osan kaupungin polttonestetarpeesta. Seuraavissa vaiheissa liikuntapalvelut, kirjastoauto ja Liikelaitos Porvoo tilapalvelut alkavat tankata Neste MY:tä”, von Schoultz kertoo.

Von Schoulz näkee, että Neste MY:n käyttöönotto on merkittävä edistysaskel kohti vuoden 2030 vähäpäästöisempää Porvoota. Neste MY korvaa Porvoossa vuosittain yli 100 000 litraa fossiilista polttoainetta. Kun Neste MY tuottaa koko elinkaaren ajalta ilmakehään jopa 90 % vähemmän hiilidioksidia fossiiliseen dieseliin verrattuna, hiilidioksidipäästöjä syntyy Porvoossa jopa 240 000 kiloa vähemmän. Jokaisen porvoolaisen hiilijalanjälkeä Neste MY keventää 4,8 kiloa.

“Vaikka Neste MY:n litrahinta on fossiilista dieseliä kalliimpi, me näemme että kokonaishyödyt ovat niin merkittävät, että tämä investointi tulevaisuuteen kannattaa tehdä. Tärkeä asia Neste MY:ssä oli myös se, että uusi polttoaine ei vaadi minkäänlaisia investointeja kalustoon, ja se voidaan ottaa heti käyttöön.”

Kilpilahdesta uusi johtotähti

Porvoon ja Nesteen yhteinen tarina on pitkä: Kilpilahden teollisuusalueella sijaitseva Nesteen Porvoon jalostamo on toiminut vuodesta 1965.

“Neste on suurin yksityinen työllistäjä Porvoossa ja siitäkin syystä jalostamo on hyvin tärkeä kaikille porvoolaisille.”

Porvoon jalostamolla toimii kaksi uusiutuvia tuotteita jalostavaa yksikköä sekä tutkimus- ja kehitysorganisaatio osana Nesteen uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuista tuotantokapasiteettia.  Neste MY perustuukin Porvoossa kehitettyyn NEXBTL-teknologiaan.

Nesteen jalostamotoiminta on muillakin tavoilla vauhdittanut porvoolaisen menestystarinan syntyä. Suomen suurimman jalostamon käyttämä energia tuotetaan läheisessä Kilpilahden voimalaitoksessa; Järeä energiainfrastruktuuri on auttanut kasvattamaan Kilpilahteen merkittävän ja ajan hermolla sykkivän elinkeinoelämän keskittymän.

”Kilpilahdessa sijaitsee Pohjoismaiden suurin öljynjalostuksen ja petrokemian klusteri. Alueen tavoitteena on kehittyä maailmanluokan bio- ja kiertotalouspuistoksi.”

“Jo tällä hetkellä Kilpilahti on Euroopan mittakaavassa erittäin edustava esimerkki saumattomasti toimivasta kiertotalousekosysteemistä. Kilpilahdessa jäte-, materiaali- ja sivutuotevirrat kulkevat iloisesti yritykseltä toiselle.”