5 vinkkiä jäähdytinnesteistä ja kuinka valitset autollesi sen oikean

Laaja valikoima erilaisia ja erivärisiä jäähdytinnesteitä saattaa hämmentää. Ei ole yhdentekevää, mitä tuotetta käyttää, sillä väärin valittu neste voi aiheuttaa kalliin vahingon.

 

1. Värillä ei ole väliä

Vanha neuvo jäähdytinnesteen valitsemisesta värin perusteella ei päde, sillä väri ei kerro jäähdytinnesteen ominaisuuksista. Eri väreistä ei ole olemassa standardia, vaan eri valmistajat voivat käyttää mitä värejä haluavat. Älä siis luota väriin.

2. Erimerkkisiä jäähdytinnesteitä ei saa sekoittaa keskenään

Eri valmistajien jäähdytinnesteillä on erilaiset kemialliset koostumukset ja niiden sekoittaminen keskenään voi huonontaa nesteen ominaisuuksia. Pahimmillaan erilaisten glykolien sekoittaminen voi aiheuttaa saostumia, jotka voivat tukkia jäähdytinjärjestelmän, mikä voi lopulta aiheuttaa moottorin ylikuumenemiseen ja jopa kiinni leikkaamiseen. 

3. Jäähdytinnestettä vaihdettaessa vanha neste on valutettava pois

Jäähdytinneste on syytä vaihtaa riittävän usein, sillä vanhentuneesta nesteestä ovat suojaavat lisäaineet kuluneet pois. Tämän takia pelkkä jäähdytinnesteen pakkasenkesto ei kerro riittävästi jäähdytinnesteen kunnosta. Vaihteluväli vaihtelee valmistajittain noin 3-5 vuoden välillä. Moottorin kannalta on parasta, että jäähdytinnestettä vaihdettaessa se vaihdetaan kokonaan, jolloin varmistetaan, ettei kahta eri laatua sekoiteta ja samalla järjestelmä voidaan huuhdella ennen uutta täyttöä. Vanha jäähdytinneste on ongelmajätettä, joka on toimitettava keräyspisteeseen. 

4. Pakkaskestävyys saadaan laimennettuna, mutta käytetyllä vedellä on väliä

Jäähdytinnesteitä käytetään aina vesiseoksina, sillä tiivisteiden pakkasenkesto on huonompi kuin vesiseosten. Veden laadulla on myös suuri merkitys jäähdytinnestettä laimennettaessa, sillä kova vesi saattaa aiheuttaa saostumia, jotka tukkivat ohuet jäähdytinnestekanavat. Tämän vuoksi on turvallisinta käyttää esisekoitettuja, ready-tyyppisiä tuotteita, joissa on käytetty ionivaihdettua vettä. Jäähdytinnesteiden pakkaskestävyys tarkistetaan huollon yhteydessä ja etenkin syksyllä ennen pakkasia se on hyvä tarkistaa. 
 

5. Yhtä, kaikkiin autoihin sopivaa jäähdytinnestettä ei ole olemassa

Erilaiset moottorit tarvitsevat erilaisen tuotteen, sillä niissä on käytetty eri materiaaleja, joiden kanssa jäähdytinnesteen on oltava yhteensopiva. Universaalia, kaikkiin moottoreihin sopivaa tuotetta ei ole olemassa. Varmista aina, että käytät juuri oman autonvalmistajasi vaatimukset täyttävää jäähdytinnestettä, jolloin ajoneuvosi jäähdytinjärjestelmä toimii niin kuin pitää, ja vältyt turhilta ongelmilta. 

 

Katso autollesi sopiva jäähdytinneste