Huoltopotti tuotti yli 10 000 euroa

Huoltopotin keräys on päättynyt. Kampanja tuotti yli 10 000 euroa hyväntekeväisyyteen. Kiitos kaikille talkoisiin osallistuneille!

Kesän aikana Neste Bensis Facebook-sivuille saatiin jopa 20 668 uutta tykäystä. Näistä jokaisesta Nesteen kauppiaat lahjoittivat 50 senttiä hyväntekeväisyyteen. Yhteensä viidelle kohteelle jaettava kokonaispotti kipusi siis peräti 10 334 euroon.  Huoltopotti tullaan jakamaan elokuun aikana. Kiitos vielä kaikille Neste Bensiksen tykkääjille - uusille ja vanhoille.

Nesteen asiakkaat päättivät avustuskohteet

Kysyimme kesäkuun 2016 alussa Facebookissa Nesteen asiakkailta mihin Huoltopotti tulisi käyttää. Saimme vinon pinon ehdotuksia ympäri Suomen. Kiitos niistä! Kauppiaamme valitsivat ehdotettujen kohteiden joukosta suosikkinsa, jonka jälkeen te saitte äänestää niistä viisi. 

Suomen Karva-Kaverit ry

Suomen Karva-Kaverit Ry on Suomen ensimmäinen eläinavusteinen yhdistys. Toiminnan tarkoituksena on ilahduttaa vanhuksia, kehitysvammaisia, lapsia ja nuoria laitoksissa ja tapahtumissa. Eläimen avulla voidaan myös vahvistaa sosiaalista hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea ongelmia kohdanneita ihmisiä.

Maarit Haapasaari on Suomen Karva-Kaverit Ry:n perustajajäsen. Hän kertoo tehneensä koira-avusteista työskentelyä jo 15 vuoden ajan. "Vuosien varrella huomasin, kuinka koirieni läsnäolo ilahdutti ihmisiä, mutta samalla he kertoivat kaipaavansa esim. omaa kissaansa, josta olivat joutuneet luopumaan laitokseen tullessaan tai lapsuuskodin uskollista suomenhevosta, jonka harjaan kuiskuteltiin salaisuuksia", Maarit Haapasaari kertaa ajatusta yhdistyksen perustamiselle. Suomen Karva-Kaverit Ry:n toiminta ei ole rajoitettu ainoastaan koiriin. Karva-Kavereiksi pääsevä kaikkien eläinlajien edustajat, kunhan luonne on sopiva. Yhdistyksessä on mukana mm. unkarilainen villasika, suomenhevonen, poro, marsuja, alpakoita, laamoja, kaneja ja miniponeja. Eri eläimet sopivat erilaisiin tarkoituksiin. "Hevoset ja koirat voivat vetää lapsia kärryissä ja alpakat voivat näyttää temppuja laitoksissa", Haapasaari antaa esimerkkejä. Yhdistys on kehittänyt myös lukukoiratoimintaa kirjastoihin ja kouluihin. Syksyllä Karva-Kaverit aloittavat valtakunnallisen kampanjan, joka tarjoaa kävelyseuraa laitoksissa asuville ikäihmisille.

Pääasiassa eläimet käyvät rapsuteltavina erilaisissa laitoksissa. Tähän liittyy myös yksi muisto, joka on jäänyt Haapasaarelle erityisesti mieleen. "Vierailin säännöllisesti eräässä laitoksessa "pienen" berninpaimenkoira pentuni Viljo-Valdemarin kanssa. Erään vierailukerran päätteeksi virikeohjaaja pyysi, jos kävisimme vielä huoneessa, jossa asui vanhus, joka vain odotteli taivaan kotiin siirtymistä. Hän ei enää syönyt eikä juurikaan puhunut. Hänellä oli elämänhalu kadonnut kokonaan. Nostin Viljon hänen sänkyynsä, ja koira käpertyi pienille pentunokosille vanhuksen kainaloon. Pikku hiljaa vanhuksen käsi alkoi hyväillä Viljon silkkistä pentuturkkia. Seuraavalla vierailulla vanhus olikin jo valveilla odottamassa meitä. Nyt Viljokin sai nauttia hetken kauemmin rapsutuksista ja halauksista ennen kuin käpertyi vanhuksen jalkojen viereen nukkumaan (mainittakoon, että Viljo painoi jo varmasti yli 20 kg). Kolmannella kerralla olimme oma-aloitteisia ja menimme ilman pyytämistä vanhuksen huoneeseen. Nyt hänen vuoteensa olikin tyhjä! Sydämeni löi muutaman kerran tyhjää ja pala nousi kurkkuun, sillä luulin taivaskodin matkan alkaneen. Mutta ei, meille tultiin sanomaan, että meitä odotellaan aulassa juhlatamineet päällä ja tukka käherrettynä ja huulipuna huuliin laitettuna. Eihän hänen elämänsä kohokohta, Viljo-Valdemar, saa nähdä häntä enää sängyn pohjalla makaamassa. Voit uskoa, että jälleen näkemisen riemu oli suunnaton!" Haapasaari muistelee. Tarina on hyvä osoitus siitä, kuinka tärkeitä eläimen vierailut voivat laitoksissa asuville olla.

Vuoden 2015 lopussa yhdistyksen toiminnassa on ollut mukana jo yli 500 ohjaaja. Työ tehdään vapaaehtoisesti ja se on ilmaista. Nesteen keräämän Huoltopotin avulla yhdistys pystyy järjestämään koulutuksia ja hankkimaan kaipaamiaan tarvikkeita. "Nesteen lahjoitus on kunnianosoitus meille jokaiselle, jotka teemme vapaaehtoistyötä Suomen Karva-Kavereiden riveissä. Toivon sen innostavan, luovan aktiivisuutta ja tuovan monia Karva-Kaveri vuosia kaikille mukana oleville ja tuleville jäsenille", Haapasaari kertoo Huoltopotin merkityksestä yhdistykselle.

Rento-koira pääsi rapsuteltavaksi
Pääkaupungin turvakoti ry

Turvakoti on ympärivuorokautisesti tukea tarjoava paikka, joka mahdollistaa suojaa ja apua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kokevalle. Palvelut ovat maksuttomia ja ne ovat tarkoitettu kaikenikäisille lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille, miehille ja lapsille. Pääkaupungin turvakoti Ry on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistys. Vuosittain Helsingin Etelä-Haagassa sijaitsevaan turvakotiin hakeutuu noin 170 aikuista. Vanhempiensa kanssa turvakotiin majoittuvia lapsia on noin 200. Kodissa on yhteensä 11 asiakaspaikkaa ja sen resurssit ovat usein tiukoilla.

Turvakodit tarjoavat välittömän suojan lisäksi kriisiapua ja vertaistukea. Toiminnan tavoitteena on väkivallan tunnistaminen, loppuminen ja kokemuksista selviytyminen. "Turvakotijakso on ensimmäinen, lyhyt vaihe väkivallasta irrottautumisessa", vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen kertoo.  Hän muistuttaa, että väkivalta vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja minäkuvaan. "Väkivallan kokija voi tuntea itsensä alistuneeksi, masentuneeksi ja apaattiseksi eikä ehkä jaksa pitää yhteyttä ystäviisi. Yhteydenpitoa ystäviin ja sukulaisiin on voitu myös rajoittaa", Remes-Sievänen sanoo.

Turvakodissa pyritään asiakkaan voimaantumiseen. "Mieleenpainuvia ovat tilanteet, joissa asiakas jo turvakotijakson aikana saa uudelleen yhteyden läheisiin ihmisiin ja uskaltaa tehdä itselleen tärkeitä asioita, joihin väkivaltaisen suhteen aikana ei ole ollut mahdollisuutta", Remes-Sievänen kertoo työn palkitsevuudesta.

Henkisen tuen lisäksi turvakodit auttavat myös uuden elämän aloittamiseen liittyvissä käytännön järjestelyissä. Nesteen keräämällä Huoltopotilla voidaan ostaa uusia liinavaatteita ja läksiäislahjoja. "Pyyhkeistä, lakanoista, pussilakanoista ja tyynyliinoista meillä on jatkuva pula. Liinavaatteet ovat kovassa kulutuksessa. Uuteen asuntoon lähtevät asiakkaat joutuvat usein rakentamaan elämänsä tyhjästä, ja kaikki apu on tarpeen. Käytettyä tavaraa emme voi vastaanottaa, koska meillä ei ole resursseja sellaisten lajitteluun. Lahjoitusrahalla voisimme ostaa uusia", Remes-Sievänen kertoo.

 Pääkaupungin Turvakoti ry
Meidän talo

Yksi Huoltopotin kohteista on viisihenkisen vähävaraisen perheen rakas kotitalo. Perhe on asunut talossa jo 15 vuotta ja he ovat asukkaita neljännessä sukupolvessa. "Turvallisuus, pysyvyys ja perinteet", ovat asioita, jotka tekevät kodista kodin, perheen isä kertoo.

Vanha talo kaipaa kuitenkin rutkasti kunnostusta. Kattoremontti on edessä, sillä vesi uhkaa jo vuotaa siitä läpi sisälle. "Siellä on jo ruosteisia kohtia näkyvissä, joten pikapuolin katolle täytyy jotakin huoltotoimenpiteitä tehdä ennen kuin tulee pahempia ongelmia", isä kuvailee tilannetta. Toiveissa olisi myös asentaa ilmalämpöpumppu, joka pienentäisi asumiseen liittyviä kustannuksia. Lisäksi koko talo pitäisi maalata. Väristä perhe ei tosin vielä ole päässyt yhteisymmärrykseen. "Lapset toivoisivat talosta keltaista tai turkoosia, mutta kyllä siitä tulee valkoinen", isä pohtii maalaussuunnitelmia.

Nesteen keräämä Huoltopotti auttaa taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppailevaa perhettä. "Huoltopotti helpottaa talon kunnostamista, koska toinen meistä vanhemmista on työtön eikä ylimääräistä rahaa ole", perheen isä kertoo Huoltopotin merkityksestä.

Vaikka vanha talo kaipaakin huoltamista, perheen isä painottaa, että kodissa tärkeintä ovat sen asukkaat - perhe lemmikkikissoineen. "Huoltamisen kautta talo pysyy kunnossa ja sen vanha historia jatkuu, toivottavasti vielä joskus meidänkin lapsien mahdolliset lapset voisivat asua täällä", perhe visioi.

 Huoltopotti/Meidän Talo
Vermuntilan seitsemän järven retkeilyreitti

Vermuntila-Kulamaan kyläyhdistyksen ylläpitämä seitsemän järven retkeilyreitti on yksi Huoltopotin hyväntekeväisyyskohteista.  Seitsemän järven retkeilyreitti sijaitsee Vermuntilan ja Lahdenvainion alueella noin 14 kilometriä Raumalta Turun suuntaan. Reitin pituus vaihtelee 20 ja 30 kilometrin välillä kulkijan valinnoista riippuen.

Valitsi sitten minkä polun tahansa, on varmaa, että matkalle mahtuu paljon kauniita maisemia ja ihasteltavaa. Vermuntilan kyläyhdistyksessä toimiva Seija Nurmi listaa omiksi suosikeikseen kauniin luonnon, jylhät kalliomaisemat ja noin neljän sadan metrin mittaisen suopursujen reunustaman polun. Reitillä on myös laavuja, joissa kelpaa pysähtyä nauttimaan eväitä.  Reippailun jälkeen saunomaan pääse Noitajärven rannan tilaussaunaan. Paikan ainutlaatuisuutta lisää sen historiallisuus. "Näillä kallioilla ovat esi-isämmekin käyskennelleet ja vainajia haudanneet", Rauman Ladun puheenjohtaja Veikko Mattsson tietää kertoa.

Valitettavasti kaunis reitti on kuitenkin kunnostuksen tarpeessa. Opastuksia ja karttoja on uusittava, pitkospuita korjattava ja siltoja rakennettava. Pahimmillaan reitin puutteet voisivat johtaa suurempiinkin vahinkoihin ja onnettomuuksiin, kuten eksymisiin ja loukkaantumisiin.

Huoli turvallisuudesta vähentää ihmisten retkeilyintoa. Kohteen ilmoittaja perusteli ehdotustaan sillä, ettei muuten niin otollista reittiä pääse sen huonokuntoisuudesta johtuen kulkemaan lainkaan hevosella. Hän myös totesi, että ulkoilu lisää ihmisten hyvinvointia. Samaa mieltä ollaan Vermuntila-Kulamaan kyläyhdistyksessä. "Liikunta ja luonto yhdessä antavat suunnattomasti voimaa arkeen", Nurmi sanoo.

Nesteen kauppiaiden lahjoituksella seitsemän järven reitille saadaan mm. rakennettua siltoja ja pitkospuita sekä uusittua karttoja ja opasteita. Kunnostamalla reittiä yhä useammat pääsevät turvallisesti nauttimaan raittiista ilmasta ja upeista maisemista!

7 järven retkeilyreitti
Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on yksi Huoltopotin viidestä valitusta kohteesta. Omaishoitajalla tarkoitetaan henkilöä, joka huolehtii läheisestään, joka ei itse suoriudu arjestaan omatoimisesti. Hoitotilanteet ovat usein raskaita niin henkisesti, taloudellisesti kuin fyysisestikin. Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry tekee työtä omaishoitajien tueksi ja mahdollisten uupumisten ennaltaehkäisemiseksi. "Järjestämme vertaistukea, virkistysretkiä – tuokioita ja koulutusta. Välitämme omaishoitoa koskevaa tietoa, autamme omaishoitajia omaishoitotilanteiden tunnistamisessa ja toimimme jäsentemme edunvalvojina", yhdistyksen puheenjohtaja Terttu Turunen listaa yhdistyksen toimintatapoja.

Omaishoitoon liittyy aina muutoksia, joihin harvemmin osataan varautua. Turunen kertoo, että yhä useammin omaishoitaja on uransa alkuvaiheessa oleva nuori aikuinen, joka jää huolehtimaan omista vanhemmistaan tai erityistarpeisesta lapsestaan. Suurin ryhmä kuitenkin on edelleen omasta puolisostaan huolehtiva kumppani.

Tällainen on myös omaishoitajana toimivan Jorma Pesosen tarina. Virallisesti Pesonen on ollut puolisonsa omaishoitaja 15 vuoden ajan. Hänen vaimonsa sairastaa etenevää ja parantumatonta MS-tautia. "Puen, pesen, syötän, katetroin, nostan pyörätuoliin ja pois siitä. Suun kautta syöttäminen onnistuu vain vähäisessä määrin nielemisvaikeuden takia", Pesonen kertoo arjestaan omaishoitajana. Hänen vaimonsa tauti on edennyt vaiheeseen, jossa liikkuminen ei onnistu ja puhuminen on epäselvää. Kerran kuukaudessa Pesosen puolisoa hoidetaan hoitokodissa. Tämä kuitenkin maksaa lähes kaksi kertaa enemmän kuin mitä Pesoselle maksetaan omaishoidosta. Purjehdusta rakastava aktiivinen pariskunta on joutunut sairauden myötä luopumaan myös rakkaasta harrastuksestaan. Nyt he viettävät lomiaan matkailuautolla ajellen. Tänä kesänä Pesoset pääsivät kuljettajan avustuksella osallistumaan jopa Lapissa ajettavaan Hullun Polkaisuun.

Nesteen kauppiaiden lahjoittama Huoltopotti käytetään ensisijaisesti sijaistoimintaan ja vapaaehtoisten vetämiin vertaistukiryhmiin. "Nämä asiat ovat tärkeitä omaishoitajien jaksamisen kannalta, ettei loppuun palamista tapahtuisi", Turunen kertoo. Myös Pesonen haluaa välittää kiitoksensa Huoltopotissa äänestäneille: "Olen erittäin onnellinen että yhdistyksemme tuli valituksi tuen saajaksi. Tuki tulee varmasti tarpeeseen. Saamme sillä pieniä virkistysretkiä ja muita jaksamiseemme edesauttavia toimintoja. Suuret kiitokset!"

Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry