Hyvällä tiellä

Neljätoista tuusulalaista ikäihmistä vietti unohtumattoman päivän Porvoossa, kun Nesteen vapaaehtoiset tarjoutuivat retkelle kuljettajiksi ja avustajiksi. Nesteen kädenojennus yhteistyössä Automies-toiminnan kanssa auttaa aktivoimaan senioreita ja tekee vanhusten arjesta mielekkäämpää. 

“Liikkuminen ja aktiivisuus on ikäihmisille äärimmäisen tärkeää”, sanoo Automies-toiminnan perustaja Jari Peltola. Kun Peltolan oma äiti ei viimeisinä vuosinaan päässyt liikkeelle omin voimin, Peltola tuki häntä parhaansa mukaan kyyditsemällä ja mahdollistamalla aktiivisemman arjen myös kodin seinien ulkopuolella. 

“Kun äidistä aika jätti, tuumin että ​autoretkiä​ voi​si​vat kaivataa muuktkin iäkkää​t, ja tarvetta tällaiselle toiminnalle ilmeni paljon. Tuli kipinä houkutella muita vapaaehtoisia mukaan.” 

Näin käynnistyi Automies-toiminta, jonka tehtävä on innostaa ihmisiä tarjoamaan autokyytejä ja -retkiä vanhuksille. Vapaaehtoisvoimin järjestettävät ​autoretket ja huviajelut vähentävät ikäihmisten yksinäisyyttä, tarjoavat virikkeitä ja rohkaisevat aktiivisuuteen.

“Vapaaehtoiset kuljettajat tarjoavat sekä kyydin että avustavat matkan varrella ja tarjoavat tukea ja juttuseuraa. Retket suunnitellaan ja toteutetaan aina ikäihmisten toiveiden mukaan”, Peltola kertoo.

Joukko Nesteen vapaaehtoisia tarjosi tuusulalaisille ikäihmisille kevätretken 28.5. yhteistyössä Peltolan kanssa. Kuuden vapaaehtoisen nesteläisen (Aleksi Nikolainen, Mervi Lindgren, Magnus Bergman, Markku Puupponen, Johanna Saari ja Kari Brander) ryhmä vei 14 tuusulalaista 70-90-vuotiasta seniorikansalaista matkalle Porvooseen. 
 

Retki suunniteltiin yhteistyössä Tuusulan kunnan ylläpitämän Kalliopohjantien alueen ikäihmisten Kortteliolohuoneen kanssa. Aktivoivaa vanhustyötä tekevä Kortteliolohuone kokoaa lähiseudun ikäihmiset saman katon alle yhteisen ajanvieton ja järjestetyn ohjelman merkeissä. Kortteliolohuoneen vapaaehtoistyöntekijä Liisa Rantalainen kertoo, että Porvoon retki oli Kortteliolohuoneen väelle poikkeuksellinen tapahtuma.

“Ikäihmisten silmät suorastaan säteilivät kun kerroin että päästään retkelle Porvooseen.”

Päivän ohjelmaan kuului kyytien lisäksi vierailu Porvoon vanhassa kaupungissa, lounas ja käynti Brunbergin makeistehtaan myymälässä. Nesteen väki toimi retken ajan seurana ja apuna, jatkuvasti tukien ja opastaen matkalaisia. 

“Varsinkin se tehtaanmyymälän käynti oli osanottajien mieleen”, Rantalainen kertoo. “Porvoo on myös kohteena sen verran kauempana että sinne ei noin vain tule ikäihmisten lähdettyä.”

Automies Peltolakin pitää nesteläisten kädenojennusta reiluna vetona. 

“Porvoon-matka on Automies-retkien mittakaavassa siitä pidemmästä päästä, usein retket kestävät 2-3 tuntia.”

Myös nesteläisille retki toi hyvän mielen.

“Tiimimme jäsenet olivat erittäin otettuja retken jälkeen. Osa totesi jopa, että saimme retkestä itse vähintään yhtä paljon irti kuin vanhukset. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tällaista tapaa auttaa ikäihmisiä.”
Kari Brander, Asiakkuuspäällikkö

Peltola näkee, että Automies-retken tarjoaminen on innostava tapa toimia yritysvapaaehtoisena. ​

“Nesteen esimerkki näyttää, että ​autoillen voi tarjota paljon iloa ja virkistystä iäkkäille. Automies-retket tekevät hyvää myös niiden tarjoajille.​ Yhteistyö​kumppaneiden avulla​ voimme tarjota autoretkiä yhä suuremmalle joukolle iäkkäitä​ ”, Peltola sanoo.