Kevyemmät päästöt, varmempi toiminta

Turkulainen monipalveluyritys Arkea halusi ottaa ison askeleen matkalla kohti hiilineutraalia kaupunkia. Neste MY uusiutuva diesel auttaa leikkaamaan Arkean päivittäisen toiminnan kasvihuonekaasupäästöjä.

Arkea Oy on kotimainen ruoka-, siivous-, turvallisuus- ja kiinteistönhoitopalveluja tuottava monialayritys. Turun alueella toimivaan Arkea-konserniin kuuluu kaksi tytäryhtiötä: Arkea kunnossapito ja Passaa Palvelut. Arkea palvelee asiakkaitaan 1 200 ammattilaisen sekä laajan kaluston voimin.

”Tuotantoautoja eli pakettiautoja Arkealla on noin 50 ja työkoneita noin 30. Koko ajoneuvokantamme käyttää yhteensä noin 65 000 litraa dieseliä vuosittain”, kertoo Arkean palvelujohtaja Sanna Lehtinen.
80 000 litraa fossiilista dieseliä tuottaa palaessaan ilmakehään noin 195 tonnia hiilidioksidia. Vuosittaiset päästöt olivat Arkealle haaste. Arkea on osa Turku konsernia, ja osallistuu myös toiminnassaan kaupungin pitkän aikavälin tavoitteiden toteuttamiseen.

Ympäristöpäästöjen suhteen Turulla on kunnianhimoiset tavoitteet. Turun kaupunki pyrkii laaja-alaisella ilmasto- ja ympäristöpolitiikan ohjelmalla merkittävästi vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä tulevina vuosikymmeninä. Hiilineutraali Turku 2040 -ohjelman tavoitteissa siintää ilmastojalanjäljeltään esimerkillisten kaupunkien kuten Kööpenhaminan, Tukholman tai Vancouverin haastaminen. Ohjelma pureutuu myös liikenteen päästöihin.  

”Me haluamme isona paikallisena toimijana tuoda oman panoksemme tähän työhön. Nyt kun Neste MY:tä alkaa olla jo useammilla jakeluasemilla, mekin teimme päätöksen täysin uusiutuvaan dieseliin siirtymisestä.”

Neste MY uusiutuva diesel leikkaa kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia tavanomaiseen fossiiliseen dieseliin verrattuna. Kevättalvella 2017 kaikki Arkean käytössä olevat diesel-ajoneuvot siirtyivät käyttämään Neste MY:tä.

”On hienoa olla ensimmäisenä mukana silloin kun tehdään konkreettisia valintoja. Kun yhä useampi yritys lähtee mukaan, vaikutukset kasvavat suuriksi.”

Kevyemmän hiilijalanjäljen lisäksi Neste MY:n lähipäästöt ovat merkittävästi fossiilista dieseliä pienemmät. Lehtinen kertookin, että kaupunki-ilman laadun parantaminen on ollut hiilijalanjäljen ohella eräs Neste MY:n valintakriteereistä. ”Toimimme paikallisesti. Siksi lähipäästöjen vähentäminen oli meille hyvin olennainen asia.” Arkean toimintamallissa kestävää kehitystä tuetaan puhtaampien valintojen lisäksi kalustoinvestoinneilla.

 

”Olemme johdonmukaisesti uusineet tuotantokalustoamme tehokkaammaksi ja vähäpäästöisemmäksi.”

Arkean käytössä on edelleen myös hieman vanhempaa kalustoa. Lehtisen mukaan iäkkäämmissä ajoneuvoissa fossiilisen dieselin käyttö on kerryttänyt vettä tankkiin ja lisäksi kalustossa on esiintynyt käyntiongelmia. Neste MY:n puhtaampi palaminen on siirtänyt moottorihaasteet historiaan.

”Varsinkin vanhemmissa koneissa puhtaampi palaminen näkyy päivittäisessä käytössä. Voidaan sanoa, että Arkea parantaa toimintavarmuutta asiakkaiden suuntaan siten, että nyt vanhemmatkin koneet toimivat paremmin.”

Lehtinen kertoo, että Arkealla Neste MY:n valinta on tarkan harkinnan tulos. ”Laskimme auki hinnanerotuksen fossiiliseen dieseliin verrattuna, ja tulimme siihen lopputulokseen että se ei lopulta ole ratkaiseva kun katsotaan kaikkia positiivisia vaikutuksia.”