Kylmää kättä sulhaselle

Tammisaaren Nesteen kylmiö mahdollisti lämpimän hääseremonian.

Neste Tammisaari Österby on lomailijoiden, veneilijöiden ja monenlaisten matkaajien luottopysäkki. Asemalla on myös oma uskollinen kanta-asiakaskuntansa. Aseman kauppias Juha Relander on tiskin takaa nähnyt monenlaista, mutta eräs tarina nousee konkarikauppiaan listan ykköseksi.

Sattui Suomen suvessa niin, että Relanderia lähestyi mies epätavallisella pyynnöllä. Mies oli matkalla naimisiin. Elettiin jo viikonloppua, ja seuraavana iltana läheisellä kartanolla sanottaisiin tahdon.

Ei kauppiasta sentään todistajaksi pyydetty. Sulhasta oli kohdannut odottamaton haaste: hääpaikan kylmiö ei toiminutkaan, ja hallussa oli juhlava valikoima hääevästä. Seuraavaan päivään tarjoamiset eivät ilman viilennystä selviäisi.

Relander muistaa sulhasen eräänlaisena vakionaamana Tammisaaren Nesteellä: kauppias tunnisti hänet erilaisista pikku asioinneista.

”Oletettavasti sulhanen oli pinteessä keksinyt, että tutulta kauppiaalta sopii pyytää erikoisempiakin juttuja.”

”Oikeassahan hän siinä oli. Olen täällä palvelutehtävissä, asiakkaita on autettava kaikilla niillä tavoilla, joihin vain kykenee.”

Niinpä kakut, leivonnaiset ja muu tuhti hääruoka talletettiin yön yli huoltoaseman kylmiöön.

Koitti hääaamu, saapui iltapäivä. Kukaan ei tullut noutamaan hääruokia, puheluihin ei vastattu. Elettiin jo sulkemisaikaa.

Päivä oli jo kallistunut ehtoopuolelle ja aseman ovet pantu säppiin, kun kauppias sai puhelun sulhaselta: onnistuisiko tarjoamisten nouto juurikin tällä hetkellä?

”Ei muuta kun auto alle, ja kylmiön ovia avaamaan. Taisivat vielä ehtiä, kakut ja sulhanen. Saatiin tätä kautta sitten heillekin mukava seremonia.”