Maakuntakierros kauppiaan kyydissä

 

 

Kirpeä pakkaspäivä joulun alla Itä-Suomessa. Ilomantsin Nesteellä, joka oli ennen Kesoil soi puhelin: kauppias Aimo Kettunen kuulee, että asiakkaan auto on rikkoutunut tien päälle. Paikan päällä todetaan, että seniori-ikään ehtineen pariskunnan autoa ei saman tien saada kuntoon.

”Kun jututin asiakasta tarkemmin, kävi ilmi että he olivat matkalla hautajaisiin Ilomantsin suunnalla, ja aika alkoi käydä vähiin. Siinä paikassa matkalaiset näyttivät aika tavalla toimettomalta”, Kettunen kertoo. Hän päätti tarjota asiakkaille kyydin.

”No, kunhan matkaa oli taitettu, niin ymmärrettiin, että varsinaisesti hautajaiset ovat Hattuvaarassa, eli rapeat 40 kilometriä itään päin Ilomantsista.”

Perillä surutalossa isäntä kyseli, onko kyytimiehellä kiire, vai olisiko mahdollista käyttää saattoväkeä vielä haudalla ja siunauspaikalla.

”Odottelin siinä autossa, Corolla puhalsi rauhassa lämpöä sisään.”

Kun siunaus oli toimitettu, asiakas kysyi, pääsisivätkö he kyydillä takaisin Onttolaan, missä he olivat aiemmin yöpyneet. Matkaa kertyisi sinne noin 130 kilometriä.

”Kyllähän se vain passaa! Lähdimme siitä ajelemaan kohti Ilomantsia. Siinä matkan varrella asiakas taas kysyy, että onko kiire? Jos pysähtyisimme 85 vuotta täyttävän siskon luona kun muutenkin niin harvoin tulee käytyä?”

Kakkukahvien jälkeen matka jatkui ja päivä oli ehtinyt pitkälti ehtoopuolelle, kun Kettunen kyytiläisineen saapui Onttolaan. Kilometrejä kertyi mittariin 300.  ”Täysi päivähän siitä tuli. Reissu oli tietysti bensarahalla kuitattu ja sovittu, mutta asiakas lähetti vielä pari viikkoa myöhemmin joulurahan postissa, jatkokiitosten kanssa.”