Munkkitemppu

Vapun kunniaksi Neste ja Fazer Leipomot tekevät Munkkitempun. Fazer Leipomoiden munkinpaistorasvoista tehdään Neste MY uusiutuvaa dieseliä, jonka arvoa vastaava summa lahjoitetaan SOS-Lapsikylälle kesäleiritoimintaan. Tempauksella Fazer Leipomot ja Neste haluavat muistuttaa suomalaisia kiertotalouden ja kierrätyksen mahdollisuuksista. Kotonakaan ei paistorasvoja tule kaataa viemäriin, vaan kierrättää asianmukaisella tavalla. Oikea paikka kotimunkkien rasvajätteelle on komposti tai sekajäte, ei missään tapauksessa viemäri. Pienen määrän rasvaa voi imeyttää suoraan biojätteen sekaan, mutta iso määrä öljyä kannattaa laittaa sekajätteen joukkoon. Rasva tulisi tällöin pakata esimerkiksi käytettyyn öljypulloon. Vappuherkutkin maistuvat makeammalta, kun kierrätyksestä on huolehdittu.
 
Ympäristökysymykset herättävät entistä enemmän keskustelua, ja kiertotaloudesta on tullut merkittävä trendi maailmanlaajuisesti. Kiertotalous on tärkeä teema niin Nesteelle kuin Fazer Leipomoille. Yritykset pyrkivät resurssien mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön ja tutkivat innovatiivisia tapoja kierrättää ja uudelleenkäyttää materiaaleja.
 
Tavanomaisesti Fazerin paistorasvat ohjataan asfaltti- ja saippuateollisuuden raaka-aineeksi, Neste puolestaan hyödyntää jo muun muassa kaiken suomalaisessa lihanjalostuksessa syntyvän rasvajätteen uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. Suomalaiset autoilijat voivatkin ostaa 100 prosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettua Neste MY uusiutuvaa dieseliä usealta pääkaupunkiseudun asemalta, sekä yhdeltä asemalta niin Turusta kuin Tampereeltakin. Rasvajätteestä tuotetun Neste MY uusiutuvan dieselin hiilijalanjälki on tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 prosenttia pienempi.
 
Viime jouluna Neste toteutti yhdessä Kemianteollisuuden ja muiden kumppanien kanssa menestyksekkään Kinkkutemppu- kiertotalouskampanjan, jossa kerättiin talteen kinkkujen paistinrasvoja. Vapun Munkkitemppu jatkaa hyväntekeväisyyttä kiertotaloushengessä tällä kertaa munkkien paistorasvan avulla. Munkkitempun tarkoituksena on kertoa tärkeästä asiasta sekä tukea hyvää toimintaa. Tämä temppu jaksaa hymyilyttää vielä vapun jälkeenkin.