Neste ja Kuljetuskeskusten Liitto juhlivat 70 vuotta tien päällä

Kun suomalainen talouselämä lähtee kasvu-uralle, kuljetusala virkistyy ensimmäisten joukossa.

SKAL:n kuljettajabarometrin mukaan liikennöintiä harjoittavien yrittäjien odotukset vuodelle 2018 olivat jo alkuvuodesta edellistä vuotta korkeammalla. Uusia tilauksia odotetaan muun muassa metsäteollisuudelta ja massatavarakuljetuksista sekä ympäristö- ja ulkomaankuljetuksista. Korkeasuhdanteessa vauhti voi huimata, varsinkin jos tehtävää olisi enemmän kuin vuorokaudessa on tunteja ja osaavia käsiä on liian vähän auttamassa. Joka kolmas kuljetusyritys ilmoittaa kärsivänsä työvoimapulasta. Kun ammattilaisia on kysyntää vähemmän, vaarana on kuljettajien ylikuormittuminen.

Nesteellä turvallisuudesta ei tingitä. Tänä vuonna on kulunut 70 vuotta siitä, kun Nesteen ensimmäinen polttoainetoimitus lähti tien päälle, ja nykyään Nesteen polttoaineliikenteestä huolehtii yli 100 kuljetusalan ammattilaista ympäri Suomen.

 

Kun lasti on tulenarkaa, turvallisuus on jokaisella kuljettajalla ykkösprioriteetti. Ohessa Nesteen kuljettajien muistilista, kaikille teille!

  • Tauot ovat erinomaisen virkistäviä, ja lisäksi lakisääteisiä. Viranomaiset valvovat ajo- ja lepoaikoja säännöllisesti tienvarsitarkastuksissa. Toteutuneita taukoja tarkastellaan myöhemmin myös ajopiirtureiden tallenteista.

  • Neljän ja puolen tunnin ajon jälkeen on pidettävä vähintään kolmen vartin tauko, jonka voi halutessaan jakaa 15 ja 30 minuutin osiin.

  • Kuljettajan on pidettävä yhdeksän tunnin vuorokausilepo myös autossa nukkuessaan.

  • Ennen kaikkea tärkeää on, että kuljettaja voi hyvin. Nuku siis sikeästi, syö sopivasti ja huolehdi liikkumisesta, vaikka kaikki tämä ei olisikaan lakikirjaan kirjattua.

  • Puolikuntoisena ei pääse puoleen väliinkään. Siksi sairastapauksissa jäädään poikkeuksetta kotiin.

  • “Puhu sie, mie piän hevosta” on vanha karjalainen sananlasku. Nykyään kuljettajilla on handsfree-laitteet.