Päätön tarina

Unkan Baarin Harri ja Janne Teperille eräs juhannusaatto jäi lähtemättömästi korvan taakse.

Karjalohjalla sijaitseva Unkan Baari on legendaarinen pysähdyspaikka ja olohuone monelle kesämökkeilijälle ja paikalliselle sankarille. Teperin veljesten Harrin ja Jannen pyörittämä ravitsemusliikkeen ja liikenneaseman veikeä yhdistelmä tunnetaan laajalti koko Etelä-Suomen nautinta-alueella.

Unkan Baarin kuolemattomaan olemukseen sopii mainiosti sekin tosiasia, että aseman takana sijaitsi taannoin biisonifarmi. Oli juhannusaatto ja Teperin veljekset olivat sulkemassa asemaa, kun paikallinen eläinlääkäri kaarsi pihaan ja kysyi, josko huoltoasemaparoneilta liikenisi auttava käsi.

Eteenpäin siis! Kun Teperit astelivat biisoniaitaukselle, edessä avautui kaikenkokeneille huoltoasemayrittäjillekin sangen yllättävä näky. Maassa makasi ajasta ikuisuuteen siirtynyt biisoni.

Eivätkä yllätykset siihen loppuneet.

Kuolinsyyn selvittämiseksi eläimen pää oli sahattava irti, jotta se voitaisiin lähettää tarkempiin tutkimuksiin. Tepereiden rooliksi lankesi pidellä eläimen päätä koholla, jotta eläinlääkäri saisi sahattua pään irti. Härkää sarvista ja sitä rataa: Teperin veljekset tekivät työtä käskettyä.

”Siinä me sitten veljen kanssa lämpöisessä kesäillassa tuijottelimme välillä toisiamme, välillä sinitaivasta, sahan ja pikkulintujen laulaessa”, Harri Teperi muotoilee.

”Ei siinä sanoja tarvittu”, Janne Teperi täydentää.