Päivitä auton turvallisuusvälinevalikoima kuntoon

Olipa edessä lyhyt työmatka tai kunnon road trip, hätätilanteisiin varautuminen on aina fiksu veto. Kaukaa viisas autoilija pakkaa kyytiin muutakin kuin pakolliset turvallisuusartikkelit.

Hyvin varustetusta autosta löytyy ainakin varoituskolmio, joka on Suomeen rekisteröidyissä autoissa myös pakollinen. Lisäksi heijastinliivit ovat vähän tilaa vievä mutta poikkeus- ja onnettomuustilanteissa hyödyllinen varuste.

Onnettomuuden sattuessa turvavyönleikkuri ja lasivasara voivat pelastaa hengen. Siksi niiden sijoitteluun autossa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Hyvä paikka leikkurille voi olla esimerkiksi aurinkolipan takana; lasivasaran saa käyttöön muun muassa kannellisesta keskikonsolista. Samanlainen nopean toiminnan artikkeli voi olla myös taskulamppu, joka löytyy kätevästi käsinelokerosta.

Autoon soveltuva jauhesammutin on edullisimmillaan reilun kymmenen euron hintainen, mutta korvaamattoman arvokas tilanteessa, jossa sitä joutuu käyttämään.

Ensiapulaukku aina matkassa mukana

Ensiapulaukun mukana kantaminen tuo turvallisuutta myös välietapeille. Ensiapulaukusta on hyvä löytyä ainakin sidetarpeita, ihoteippiä, laastareita, pinsetit ja kolmioliina kaikenkokoisten haavojen sitomiseen ja tyrehdyttämiseen. Kaikkien siteiden pitää olla sterillejä. Suojakäsineiden käyttö edesauttavat haavojen puhtaana pysymistä. Sidetarpeiden ja tekstiilien käsittelyyn tarvitaan myös sakset ja turvaleikkuri. Avaruuslakana toimii sekä eristeenä että suojana.

Hyvästä ensiapulaukusta löytyy myös ohjeistusta hätäensiapuun. Paras taito hätätilanteisiin saadaan ensiapukoulutuksesta, joka antaa toimintavarmuutta moniin onnettomuustilanteisiin.

Lähteet: Suomen Punainen Risti, Autoliitto