Pötyä pöytään – uskomattomimmiltakin kuulostavat tarinat voivat olla Eltsulla totta

Jyri Linnanen

Kesäpäivä Helsingissä. Kauppias Jyri Linnanen laittaa mittarikenttää kuntoon Eläintarhan Nesteellä.

”Paikalle saapuu ihan asiallisen näköinen kaveri, mutta selvästi vähän riutuneessa kunnossa. Mies kysyy englanniksi, voisiko saada hieman apua.”

Ainahan auttaa voi, mikä on homman nimi? Kävi ilmi, että kulkija oli arjen kuvioihin kyllästynyt portugalilainen opiskelija, joka oli päättänyt lähteä katsomaan Jäämerta. Matka oli käynyt Euroopan läpi, Tanskan ja Ruotsin kautta laivalla Suomeen. Helsinkiin saavuttaessa matkakassa oli ehtynyt ja uusi rahalähetys sukulaisilta ei ollut vielä saapunut.

”En ole syönyt kolmeen päivään mitään. Voisinko tehdä jotain ruokani eteen?”

Linnanen tuumi, että miekkonen on siinä määrin reissussa riutunut, että parasta lienee mennä saman tien pöytään. Yksissä tuumin laitettiin ruoat tulille ja istuttiin alas. Kulkijalle maistui, tankkauksessa vierähti pyöreän tunnin verran.

Kun matkalainen oli jälleen voimissaan, hän lupasi Linnaselle, että kun turnee on viety loppuun, kiitoksia seuraa perästä.  ”Hän ei voinut uskoa, että joku on noin avulias ja ystävällinen.”  

”Ja jälkikäteen Portugalista tulikin terveisiä: Jos hän vielä Suomeen tulee, hän aikoo tulla vielä erikseen kiittämään.”

Sattumus ei ollut millään tavalla ainutkertainen, Eläintarhan Neste K on keskeisellä ja vilkkaalla paikalla.

”Meillä tapahtuu jotain suurin piirtein päivittäin. Jo viereinen skeittiparkkikin aiheuttaa sen, että silloin tällöin laitetaan poikien polveen laastaria ja soitetaan vanhemmille. Välillä viereisistä sairaaloista eksyy väkeä asemalle, jota sitten ohjaillaan parhaan kyvyn mukaan takaisin. Joskus tullaan ilman vaatteita.”

”Täällä henkilökunta on asennoitunut siihen, että meillä voi tapahtua käytännössä mitä vain. Ihmisten kanssa on osattava toimia parhaansa mukaan. Siitä se hyvä maine vähitellen kasvaa.”

”Täällä henkilökunta on asennoitunut siihen, että meillä voi tapahtua käytännössä mitä vain. Ihmisten kanssa on osattava toimia parhaansa mukaan."
Jyri Linnanen, Kauppias