Sulavaa palvelua

Paltamon Neste palautti elämän motoristien kasvoille.

Paltamo ei ole suuri pitäjä, mutta toimii pohjoisena solmukohtana moneen suuntaan. Siten eräänä helmikuisena alkuiltana Paltamon Nesteen lämpömittari on jäätynyt 25-30 pakkasasteeseen, kun saksalais-hollantilainen ryhmä motoristeja kaartaa aseman pihalle.

Viima on tepsinyt matkalaisiin.

“Olivat tulleet Nordkappin-reissullaan Pudasjärveltä yhden pysähdyksen taktiikalla Paltamoon asti. Voit uskoa, että asemalle saapui jäistä sankaria, melkein sääliksi kävi”, Paltamon Nesteen kauppias Tapani Ronkainen kertaa.

“Kysyivät ulkomaan kielellä, mutta melko ymmärrettävästi, voisiko asemalla hieman lämmitellä ja riisua päällimmäistä kerrosta pois.”

Kauppias myöntyy ja motoristiryhmä käy siirtymään aseman wc-tiloja kohti.  

“Tuumin, että ei tämä käy laatuun, vessoja ei voi varata
vaateenvaihtoon, joten ohjasin herrasväen kabinetin puolelle, jossa he saavat kaikessa rauhassa riisua ja palautua.”

Aikaa kuluu, veri alkaa kiertää. Motoristeilla ajatukset siirtyvät sulavasti kohti ruokailua. Tarvittaisiin seisova pöytä ja riittävän kokoiset lautaset. Kuinka kauppias voisi auttaa?

“Se olikin haastava homma. Siihen aikaan illasta ei ollut enää evästä pöytiin tarjolla. Mutta kokki oli, joka keksi, että uunissahan on juuri valmis karjalanpaisti. Ja ei muuta kuin pottumuusi tulille. Kelpasi!”

“Kun letka lähti eteenpäin kohti etelää, ajajien kasvoista näki, että elämä oli palannut takaisin.”