Suunta on… etelään

Seppo Lauer

Suomen mielenkiintoisimpiin huoltoasemiin lukeutuva Neste K Linnatuuli on monille ilmiselvä pysähdyspaikka. Joskus asemalle on helpompi tulla kuin lähteä jatkamaan matkaa.

Neste K Linnatuuli sijaitsee vauhdikkaalla paikalla Hämeenlinnan ja Riihimäen välisellä kolmostiellä – tai tarkemmin ottaen kolmostien päällä.

Suomen ensimmäinen ja ainoa moottoritien yli ulottuva huoltoasema on jo neljännesvuosisadan pitänyt paalupaikkaa maan mielenkiintoisimpien huoltoasemien joukossa. Linnatuulen avajaiset sijoittuvat lokakuuhun 1992, jolloin Helsinki–Hämeenlinna -moottoritien viimeiset osuudet valmistuivat.

”Allamme kulkee yksi Suomen vilkkaimmista valtaväylistä. Linnatuuli onkin Suomen suosituimpien maksuttomien matkailukohteiden joukossa.”, Linnatuulen kauppias Seppo Lauer kertoo.

Linnatuuli sijaitsee noin tunnin päässä sekä Helsingistä että Tampereelta. Siksi monille matkaa tekeville pysähtyminen Linnatuulessa on juuri sopivasti paikallaan, olipa sitten matkalla etelään tai pohjoiseen.

”Linnatuulessa väkeä käy kaikenlaista. Sellaista asiaa kuin tyypillinen asiakas ei meillä olekaan, mutta paljon vierailee työkseen matkustavia ja monenlaisia lomamatkalaisia Helsinkiin, Tallinnaan tai Tampereelle. Täällä tavataan myös urheiluseuroja ja joukkueita, ja sesonkiaikana lapsiperheitä ja muita monenkirjavia vapaa-ajan kulkijoita. 45 henkilön tiimimme pääsee palvelemaan asiakkaita kaikenlaisissa haasteissa käytännössä jatkuvasti. Joskus erikoisempia tapauksia sattuu omallekin kohdalle.”

Niinpä eräällä kerralla kauppiaan luokse saapuu tyrmistynyt nuoripari, ja pyytää nopeasti soittamaan poliisille. Pariskunta on jo pidemmän ajan pyörinyt parkkipaikalla, eikä autoa löydy mistään. Auto on varastettu!

Käydäänpä siis tapaus huolellisesti läpi. Mihin nuoriso on menossa ja mistä tulossa? Etelään siis menossa?

Kävi ilmi, että auto oli entisellä paikallaan – toisella puolella moottoritietä sijaitsevalla parkkipaikalla!

Autoa ei sillä kertaa varastettu, eikä matkalaistenkaan tilasta tarvinnut huolestua. Kokemattomalle kävijälle Linnatuulen asemarakennus saattaa nimittäin näyttäytyä yllättävällä tavalla symmetriseltä. Lauer kertoo, ettei ole lainkaan tavatonta, että etelään ja pohjoiseen vievät uloskäynnit menevät joskus kävijöiltä sekaisin.

”Se pari oli aika tavalla helpottunut. Jos se auto olisikin kadonnut, tilannetta tuskin olisi auttanut, että auto kuului morsiamen isälle”, Lauer muistelee.

”Allamme kulkee yksi Suomen vilkkaimmista valtaväylistä. Linnatuuli onkin Suomen suosituin maksuton matkailukohde.”
Seppo Lauer, Kauppias