Takaisin luonnosta

Näätämön Nesteen kauppias järjesti reppureissaajille kyydin erämaan läpi aitoon lappilaiseen tapaan.

Liikutaan kartalla kohti pohjoista. Ylitetään napapiiri, saavutaan saamelaisalueelle. Jatketaan matkaa ohi Ylä-Lapin metropolien, Ivalon ja Inarin. Maisema pelkistyy, puut pienenevät ja taipuvat tykkylumen alle.  Sevettijärven pitkää tietä saavutaan Inarijärven ja erämaan rantoja seuraillen Norjan rajalle Näätämöön.

Näätämössä ollaan niin pohjoisessaettä aurinko ei sydäntalvella nouse. Mutta Näätämössä eletään ja voidaan hyvin ympäri vuoden.

Eräs Näätämön kiintopisteistä ja paikallisen elämän peruskivistä on Neste, joka on Suomen ja samalla koko maailman pohjoisin. Kauppias Juha-Matti Lias kehaisee, että Näätämön Neste on aito solmukohta ja tapaamispiste. Niinpä Lias näkee ja tapaa työssään monenlaisia ihmisiä.

”Norjan puolella Kirkkoniemessä asuu noin 20 000 ihmistä ja 95 kansalaisuutta. Monet heistä käyvät Näätämössä ja Nesteellä asioilla. Englannin kielellä aina pärjää, ja jos ei sillä niin viittomakielellä.”

Vaikka kesä on se vilkkaampi vuodenaika Näätämössä, myös talvella tapahtuu. Ennen talven selän taittumista pohjoinen erämaa on ankarimmillaan ja samalla eksoottisimmillaan. Tätä taikaa tuli etsimään myös reppureissaajaryhmä, aina Kiinasta saakka.

Kolmikko saapui Näätämöön Norjan puolelta. Matkasuunnitelma oli rakennettu sen varaan, että he jatkaisivat Nesteeltä postiauton kyytiin ja ajaisivat Ivaloon lentokentälle. Yksi pieni asia matkasuunnitelmassa ei vain täsmännyt.

”He eivät olleet huomanneet, että postiauto ei kulje viikonloppuisin. Seuraava auto olisi tullut vasta maanantaina.”

Kolmikon ja kentän välillä oli siis 180 kilometriä arktista erämaata. Matkalaisille oli vähällä mennä sormi suuhun: lento ei odota, ja taksi Ivaloon olisi haukannut seuraavankin reissun budjetista ison palan.

Kauppiaalle tilanne ei näyttäytynyt yhtä synkkänä.

”Täällä Lapissa on semmoinen tapa, että samaan suuntaan meneviä autetaan ilman muuta.”

Pari puhelinsoittoa, ja Lias oli löytänyt kyydin etelän suuntaan matkalla olevasta autosta.

”Kyytimies oli tätä tuttua Nesteen asiakaskuntaa, paikallinen kaveri. Taisi se matka tarjota heille vielä yhden ekstraelämyksen. Pääsivät varmasti tutustumaan lappilaiseen elämänasenteeseen entistäkin lähemmin.”