Tilaa lämmitysöljy ennen pakkasia

Kesä- ja talvilaadun sekoittaminen ei vaikuta öljylämmitysjärjestelmän toimintaan, jos tankkiin lisättävä öljy ei ole kylmää. 

Tyypillisesti kotitalouksiin tilataan öljyä kerran tai kahdesti vuodessa. Jos öljyä tilataan kaksi kertaa vuodessa, käytössä saattaa vuoroin olla sekä kesälaatua että talvilaatua. Kun uusi toimitus saapuu talvikauden alla, kesälaatua saattaa olla edelleen jäljellä tankissa.

Kuinka talvi- ja kesälaadun sekoittaminen vaikuttaa lämmitysöljyn käyttöön?

Lähtökohtaisesti kesä- ja talvilaadun sekoittaminen ei vaikuta öljylämmityslaitteiston toimintaan.

Kun öljylaatuja sekoitetaan, on kuitenkin pidettävä huolta, että sekoittuminen tapahtuu lämpimässä. Jos kesälaatuun sekoitetaan kylmennyttä talvilaatua, öljy samenee ja jähmettyy, jolloin säiliön pohjalle alkaa muodostua parafiinikerrosta. Parafiini voi tukkia imuputken, jolloin öljypolttimen pumppu ei saa polttoainetta. Oikea-aikainen lämmitysöljytilaus varmistaa että hyytymistä ei tapahdu. 

Ulkosäiliöissä ja kylmälle alstistuvissa säiliöissä tulisi huomioida, että jo pieni määrä kesälaatua joukossa huonontaa samepistettä merkittävästi jolloin ongelmaa voi syntyä kovilla pakkasilla.

Samepiste ratkaisee käyttölämpötilan

Lämmitysöljyn alimmasta käyttölämpötilasta käytetään nimitystä samepiste. Talvilaatuisessa lämmitysöljyssä samepiste on -29 °C ja kesälaadussa -5 °C. Jos kesälaatua säilytetään kylmemmässä kuin -5 °C, öljy alkaa jähmettyä.

Jos et ole varma öljylämmitysjärjestelmäsi lämmöneristyksestä, talvilaatuinen lämmitysöljy toimii kaikissa olosuhteissa. Talvilaatu on läpi vuoden varma valinta riippumatta siitä, altistuuko öljysäiliö kylmälle. Kesälaatuakin voi käyttää ympäri vuoden, jos lämmitysöljy ei missään vaiheessa pääse altistumaan kylmälle, eli alle -5 °C asteen lämpötiloille. Esimerkiksi sisäsäiliöissä kesälaatua voidaan käyttää ympäri vuoden. 

Kesälaaatua ja talvilaatua on molempia saatavilla molempia ympäri vuoden. Keäsaikana (1.5.—31.8) toimitettavan polttoöljyn samepiste on 0 ja muulloin -5