Helppo ja lämmin arki öljylämmityksellä

Kun muutat öljylämmitteiseen taloon, tee lämmitysjärjestelmän huolellinen tarkistus. Hyvin toimiva öljylämmitys merkitsee mutkatonta ja kustannustehokasta arkea.

Kun muutat öljylämmitteiseen taloon, sekä lämmitysjärjestelmän että talon eristeiden kunto on hyvä tarkastaa. Näin saadaan kokonaiskuva tulevasta energiantarpeesta sekä mahdollisista lämmitysjärjestelmän saneerauksista. Paljon hyödyllistä tietoa saa sekä talon myyjältä ettäöljylämmitysjärjestelmää huoltaneelta liikkeeltä.
Pientalon öljylämmitysjärjestelmässä on kolme pääkomponenttia: öljysäiliö, öljykattila ja öljypoltin. Öljypolttimen käyttöikä on tyypillisesti 12-15 vuotta, ja lämmityskattila palvelee 25-30 vuotta. Järjestelmän kuntotarkastus kannattaa tehdä ammattilaisen avulla.  Myös talon eristeet on hyvä tarkastuttaa muuton yhteydessä. Eristeiden kunto vaikuttaa olennaisesti energiankulutukseen.

Öljylämmitysjärjestelmästä kannattaa pitää huolta

Öljylämmitysjärjestelmän kunnosta huolehtiminen on hyvä sijoitus. Toimiva öljylämmitys säästää lämmityskustannuksissa ja on jokapäiväisessä käytössä luotettava. Kun järjestelmä toimii, lämmityksestä ei tarvitse tehdä harrastusta.
Öljypoltin tulee huoltaa 5000 öljylitran tai kahden vuoden välein. Kattila puhdistetaan kerran vuodessa. Öljysäiliön määräaikaistarkastus tehdään 5-10 vuoden välein. Säiliön kunnossapitoa ei kannata laiminlyödä – esimerkiksi vuototapauksissa talon omistaja on aina vastuussa öljysäiliöstä.

Öljyn toimitus on mutkaton juttu

Öljytilaus tehdään tyypillisesti 1-2 kertaa vuodessa. Öljy toimitetaan suoraan säiliöön. Siten öljyn tilaaminen ja toimitus on tilaajalle mutkaton prosessi, kunhan lämmitinlaitteisto toimii normaalisti ja pääsy täyttöpaikalle on esteetön. Toimitusympäristön on oltava turvallinen ja saavutettavissa öljytoimituksen aikana. Etenkin talvisin on varmistettava, että öljyn toimittajalla on pääsy täyttöaukolle.
Nesteen Oili-mittaripalvelu auttaa ennakoimaan lämmitysöljyn tilausajankohtaa. Oili-mittaripalvelu seuraa kodin lämmitysöljyn kulutusta, ja näyttää säiliön tilanteen havainnollisella polttoainemittarilla. Oili laskee arvion myös päivämäärästä, jolloin säiliö on tyhjä. Tarvittaessa palvelu muistuttaa uudesta tilauksesta tekstiviestillä.
Keskeistä öljytilauksessa on oikean öljylaadun valinta. Hyvin eristetyssä säiliössä (kuten sisätiloihin sijoitetuissa) voidaan käyttää edullisempaa kesälaatua ympäri vuoden. Säiliöissä, jotka voivat altistua kylmälle, käytetään lähes poikkeuksetta talvilaatua.

Energiatehokkuutta hybridijärjestelmillä

Öljylämmitystaloon muuttaessa voi myös harkita järjestelmän päivittämistä hybridimuotoiseksi. Hybridilämmityksessä öljyn rinnalla käytetään esimerkiksi aurinkoenergiaa tai vesi-ilmalämpöpumppua. Näin saavutetaan jopa kymmenien prosenttien säästö energiakustannuksissa. Etenkin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään on helppo liittää täydentäviä energiajärjestelmiä. Sekä öljylämmitysjärjestelmän kunnostamiseen että sen täydentämiseen rinnakkaislämmönlähteillä voi hakea kotitalousvähennystä.

LINKKI: MITEN POLTIN JA KATTILA KANNATTAA HUOLTAA?
LINKKI: MITEN ÖLJYSÄILIÖ KANNATTAA HUOLTAA?
LINKKI: MIKÄ OLISI MINULLE PARAS ÖLJYLAATU?