Kun korkea hyötysuhde ratkaisee

Öljylämmitys on energiatehokas lämmitysmuoto.  Tehokkuuteen vaikuttavat sekä lämmityslaitteiston kunto että henkilökohtaiset arjen valinnat.

Öljy on energiatehokas lämmitysmuoto. Kuutio eli 1 000 litraa öljyä vastaa noin 10 000 kilowattitunnin verran sähköä. Uudessa 150-200 neliömetrin kokoisessa omakotitalossa asuvalta nelihenkiseltä perheeltä kuluu lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen keskimäärin 2000 litraa öljyä vuodessa.
Öljytarve kuitenkin vaihtelee riippuen muun muassa lämmitysjärjestelmästä ja lämmitettävän talon kunnosta. Kun muutat öljylämmitteiseen taloon, sekä lämmitysjärjestelmän että talon eristeiden kunto kannattaa tarkastaa. Näin saadaan kokonaiskuva tulevasta energiantarpeesta sekä mahdollisista saneerauksista. Kuntotarkastus on hyvä tehdä ammattilaisen avulla.

Öljylämmitysjärjestelmän kunto vaikuttaa energiatehokkuuteen

Hyväkuntoinen lämmityslaitteisto on turvallinen ja pitää kulutuksen aisoissa. Siksi poltin ja kattila kannattaa huollattaa ja tarkistuttaa säännöllisesti, noin 1-2 vuoden välein. Myös öljysäiliö tulisi tarkastuttaa kerran vuosikymmenessä. Öljypolttimen käyttöikä on tyypillisesti 12-15 vuotta, ja lämmityskattilan 25-30 vuotta. Ikääntyneen tai huonokuntoisen öljylämmitysjärjestelmän saneeraus parantaa energiatehokkuutta tuntuvasti. Öljypolttimen kunnostaminen ja saneeraus laskee energiankulutusta jopa 15 prosenttia, ja öljykattiloissa uusimpien mallien hyötysuhde on noussut 92-95 prosenttiin. Lisäksi kehittynyt tekniikka ja säätöautomatiikka takaavat tarkan ja tehokkaan toiminnan Suomen vaihtelevissa sääoloissa.

Hybridijärjestelmät laskevat energiakustannuksia

Hybridijärjestelmä on öljylämmityksen ja muun lämmitysratkaisun yhdistelmä. Hybridilämmityksessä öljyn rinnalla käytetään esimerkiksi aurinkoenergiaa tai vesi-ilmalämpöpumppua. Näin saavutetaan jopa kymmenien prosenttien säästö energiakustannuksissa. Osaltaan hybridijärjestelmistä johtuen öljylämmitystalojen öljykulutus on 2000-luvun aikana pudonnut 2900 litran vuosikeskiarvosta 2300 litraan.
Etenkin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään on helppo liittää täydentäviä energiajärjestelmiä. Sekä öljylämmitysjärjestelmän kunnostamiseen että sen täydentämiseen rinnakkaislämmönlähteillä voi hakea kotitalousvähennystä.

Tiivistäminen tilkitsee rahareikiä

Jopa puolet lämmitysenergiasta kuluu neljän kylmimmän kuukauden aikana. Hyvin eristetty talo säästää tehokkaasti energiaa. Eristyksen ja ikkunoiden uudistamisen yhteydessä kannattaa harkita myös ilmanvaihtojärjestelmien päivittämistä. Tämä ehkäisee home- ja kosteusongelmien syntyä ja pitää sisäilman miellyttävänä. Talon sisäilman pitäisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Myös henkilökohtaiset valinnat ovat olennainen energiatehokkaampaa asumista. Kahden asteen pudotus talon sisälämpötilassa leikkaa lämmityskustannuksia noin kymmenen prosenttia.  

LASKURIEHDOTUS: KÄYTTÖVEDEN JA SISÄILMAN LÄMPÖTILAMUUTOSTEN SÄÄSTÖ ASIAKKAALLE?
ÖLJYTILAUSLASKURI
LINKKI: OILI-MITTARIPALVELU
LINKKI: NESTE 24 H –PALVELU
ARTIKKELILINKKI: MIKÄ OLISI MINULLE PARAS ÖLJYLAATU?