Käyttövesi öljylämmitteisessä talossa

Öljylämmitystalossa lämmin käyttövesi tuotetaan yleensä kattilan vesitilassa olevassa lämminvesikierukassa.  Yksi öljylämmitystalon yleisesti tunnettuja hyviä ominaisuuksia on erinomainen lämpimän käyttöveden riittävyys.

Jos lämpimän käyttöveden tarve on huomattavan suuri, kannattaa harkita kattilatyyppiä, joka on suunniteltu suureen lämpimän veden kulutukseen. Erillinen lämminvesivaraaja saattaa tulla kysymykseen siinä tapauksessa, että talossa hyödynnetään öljyn lisäksi myös muita lämmönlähteitä, kuten puuta tai aurinkolämpöä.

Lämminvesikierukka

Lämminvesikierukka on kattilan tai varaajan vesitilassa oleva, kierukaksi taivutettu kupariputki. Putken ympärillä on lämmön siirtymistä tehostava  ja lämmönsiirtopinta-alaa lisäävä lamelli. Kierukassa vesijohtoverkostosta tuleva kylmä vesi lämpenee suuren lämmönsiirtopinnan ansiosta tehokkaasti kattilan tai varaajan kuumassa vesitilassa. Lämpimän veden käytön aikana virtaa verkostosta kulutetun lämpimän käyttöveden määrää vastaava määrä uutta kylmää vettä lämpenemään. Lämmin käyttövesi johdetaan rakennuksen vesijohtoverkoston paineella käyttöpisteisiin.

Lämpimän käyttöveden lämpötilan tulee olla legionellabakteerin välttämiseksi tasolla 55…60 oC. Kierukasta tulevan kuuman veden lämpötila säädetään tavoitetasolle termostaattisella syöttösekoitusventtiilillä.

Lämminvesikierukan ja venttiiliryhmän välissä on oltava varoventtiili. Varoventtiilin avautumispaine on 8 baaria. Energian säästämiseksi lämpimän käyttöveden putkistot on suositeltavaa lämpöeristää.

Sekoittajat kulutuspisteissä

Käyttöveden kulutuspisteissä käytetään nykyisin yksiotehanoja tai termostaattisia sekoitushanoja. Nykyaikaiset käyttövesihanat on kehitetty säästämään vettä. Vettä tarvitaan kerralla vähemmän kuin vanhoilla hanoilla. Myös suutinosat on suunniteltu hajauttamaan virtaavan veden vesisuihkun vanhoja suuttimia paremmin. Vesisuihkun hajauttaminen ja veden paineen säätäminen oikeaksi parantavat myös pesutulosta. Lisäksi nykyaikaiset vesikalusteet sekoittavat kylmän ja lämpimän veden nopeammin ja tarkemmin kuin vanhat kalusteet. Näin vettä ei tuhlaudu veden lämmön sovittamiseen eikä uudelleensäätöön käytön aikana. Ne ovat myös nopeita avata ja sulkea. Yksiotesekoittimella voidaan yhdellä kädellä hoitaa veden määrän ja lämpötilan säädöt. Termostaattisia suihkusekoittimia on myös painonappikäyttöisenä, joissa esimerkiksi +38 °C vettä saadaan yhdellä painalluksella 8 sekunnin ajan.

Veden lämmönvaihteluja tasaamaan on kehitetty kaksi sekoitintyyppiä, joiden toiminta perustuu eri periaatteisiin. Termostaattisekoitin pitää veden lämmön tasaisena, vaikka vesijohtoverkostossa esiintyisi veden lämpötilan vaihtelua. Pressostaattisekoitin pitää veden lämmön tasaisena, vaikka verkostossa esiintyisi veden paineenvaihtelua. Turvatermostaattisekoitin on termostaatin ja pressostaatin yhdistelmä. Se pitää veden lämpötilan tasaisena sekä verkoston paineen että sekoittajalle tulevan veden lämpötilan vaihteluista riippumatta. Nämä sekoittimet on yleensä myös varustettu rajoitinnapilla, jolla voidaan rajoittaa veden korkeinta haluttua lämpötilaa.

Löydä lähin öljylaiteurakoitsija Lämmitysenergiayhdistyksen urakoitsijahaulla: