Robin Falck – suunnittelija Nolla-mökin takana
Suomalainen muotoilija Robin Falck suunnitteli Nolla-mökin, mutta asuisiko hän mökissä itse? Lue lisää suunnitteluprosessista ja kestävästä muotoilusta, joka tuo vierailijat lähemmäs luontoa.
Helsinkiläinen muotoilija Robin Falck elää oppiakseen uutta ja hyödyntääkin uusia taitojaan jatkuvasti suunnittelutyössä. Muotoilun monilahjakkuus suhtautuu intohimoisesti kestävään muotoiluun ja pyrkii omassa työssään luomaan mahdollisimman ajattomia ja kestäviä tuotteita. Viimeisimmän projektinsa, Nolla-mökin parissa Falckia inspiroi ajatus ihmisten tuomisesta lähemmäs luontoa, mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen.
Mikä sai sinut kiinnostumaan projektista?
Alusta alkaen oli varmaa, että kyseessä on erityinen projekti. Koska asiakkaana on Neste, oli selvää, että löytäisimme parhaat ratkaisut mökin päästöjen minimointiin ilman liikoja kompromisseja.
Suunnittelit Nolla-mökin, mutta asuisitko siinä itse?
Ehdottomasti. Mökki edustaa vaihtoehtoista elämäntapaa ilman turhia nykyaikaisia mukavuuksia. Se edustaa lähestymistapaa asumiseen, joka keskittyy enemmän asumuksen ulkopuoliseen maailmaan, kuin sen sisäisiin mukavuuksiin.
Retkeilen paljon ja vietän aikaa luonnossa. Olen tullut siihen lopputulokseen, että teltan kokoinen asumus on aivan tarpeeksi suuri elämiseen. Tärkeintä on, että Nolla mahdollistaa ympäristökeskeisen elämäntavan ja auttaa asukkaitaan pääsemään lähemmäs luontoa, josta koen nykyihmisten vieraantuneen.
Ensimmäinen Nolla-mökki on valmis. Muuttaisitko mitään?
Voidakseni vastata tähän kysymykseen, olisi mielenkiintoista elää mökissä ensin itse ja kokeilla Nollan toimivuus. Näin pienikokoisen mökin elementit on helppo pitää johdonmukaisina, mutta myönnän, että ilmanvaihdon ja lämmityksen kontrollointi on aina haastavaa.
Kierrätettyjä rakennusmateriaaleja olisi mielenkiintoista kokeilla. Toistaiseksi Kerto LVL oli kuitenkin luotettavin ratkaisu. Kyseessä on suomalainen puutuote, joka on jo itsessään ekologinen, sillä puu sitoo hiilidioksidia koko elinkaarensa ajan. Materiaali on myös sekä kovaa että kevyttä, mikä tekee mökistä liikuteltavan ja kestävän. Ensimmäinen versio on kuitenkin prototyyppi, joten luonnollisesti jatkan Nollan kehittämistä ja sen sopeuttamista eri ympäristöihin.
Nolla-mökki on suunniteltu luonnon helmassa elämiseen. Mihin muuhun sitä voitaisiin käyttää? Voisiko se auttaa ratkaisemaan globaaleja tai paikallisia ongelmia?
Mökkiä voitaisiin käyttää urbaanina asumuksena ja kestävänä festivaali- tai tapahtumamajoituksena. Se voisi toimia myös majoituksena vaellusreittien varrella, missä mahdollisimman pienen jäljen jättäminen ympäristöön on yhtä tärkeää kuin Vallisaaressa.
Nolla on helppo koota, purkaa ja siirtää, koska mökki voidaan kuljettaa ja rakentaa muutaman ihmisen voimin, ilman raskasta kalustoa. Mökin “tassut” mahdollistavat sen pystyttämisen mihin tahansa maastoon ilman kiinteitä pohjarakenteita tai perustuksia. Nollaa voidaan siksi käyttää vähäpäästöiseen elämään herkissä ympäristöissä, kuten Vallisaaressa.
Liikuteltavia asuintiloja on toki monenlaisia, mutta itse suosin puisia rakenteita esimerkiksi konteista rakennettujen asumusten sijaan. Puu on hengittävä, luonnollinen materiaali, jota voidaan muokata ja kierrättää helposti. Puisessa talossa – tai mökissä – eläminen on jotain erityistä.
Mitä Nolla-mökille tulisi tehdä, jos se saavuttaa elinkaarensa päätepisteen?
Nollan ei teoriassa tarvitse tulla elinkaarensa päähän koskaan. Mökin rakenteet on kiinnitetty toisiinsa ruuveilla, joten se voidaan purkaa ja koota uudelleen palapelin lailla. Rakentamisessa ei ole käytetty erikoisosia, joten kuka tahansa voi tehdä mille tahansa osalle vastineen puutavarasta itse.
Korjaamisen kulttuuri on katoamassa ja ostamme helpommin korvaavan tuotteen kuin korjaamme vanhaa. Se ei kuitenkaan ole kestävä elämäntapa. Mielestäni nykypäivän avuttomuus ja kädentaitojen puute on hieman pelottavaa, joten halusin tehdä mökistä mahdollisimman helposti korjattavan ja siksi antaa sille loputtoman elinkaaren.