Lentoliikenne
2.01.2020

Vuonna 2020 lennetään joulukinkun paistorasvalla - mitä polttoaineessa on 2050?

Lars Peter Lindfors
Innovaatiojohtaja, Neste

 

Lentäminen paistorasvan voimin kuulosti vain 30 vuotta sitten tieteiselokuvan juonenkäänteeltä. Nyt esimerkiksi joulukinkun valmistamisesta syntynyt paistorasva on osa raaka-ainevalikoimaa, josta valmistetaan Nesteellä kehitetyn NEXBTL-teknologian avulla huippulaatuista uusiutuvaa dieseliä ja lentopolttoainetta. 

Käytimme viime vuonna tutkimukseen ja kehitykseen lähes 50 miljoonaa euroa. Tavoitteemme on löytää uusia tapoja hyödyntää entistä huonolaatuisempia jäte- ja tähderaaka-aineita laadukkaiden lopputuotteiden jalostuksessa. Helpot ratkaisut on nyt löydetty, ja tulevaisuuden raaka-aineet muuttuvat yhä vaikeammin prosessoitaviksi tai kerättäviksi. Tästä syystä investointimme innovaatiotyöhön kasvavat lähivuosina merkittävästi. Työ muuttuu ratkaisujen monimutkaistuessa yhä haasteellisemmaksi mutta samalla koko ajan mielenkiintoisemmaksi. On helppoa luoda innostunut ilmapiiri, kun päämääränä on ilmastonmuutoksen hidastaminen. 

Kiertotalouden perimmäinen tavoite on se, ettei mikään raaka-aine päädy kaatopaikalle vaan kiertää ja uusiutuu eri muodoissa yhä uudelleen. Se on jonain päivänä varmasti mahdollista! Ihmisiä pitää ensin opettaa ymmärtämään jätteiden arvo ja kierrätyksen tavoite globaalisti. Myös isot valtiot, kuten esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat, on saatava mukaan muutokseen. Siellä kierrätystä ei vielä ole hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla. 

Löydämme joka vuosi useita uusia tähdevirtoja, jotka kelpaavat uusiutuvien ratkaisujen tuomiseen markkinoille. Tulevaisuuden raaka-aineita ovat maa- ja metsätalouden biomassat, esimerkiksi lignoselluloosa, sekä levät ja yhdyskuntajätteet. Tähteiden osuus uusiutuvassa polttoaineessa voi vielä nousta lähelle 100 prosenttia. Yksi tarkemman tarkastelun alle otettava vaihtoehto on hiilidioksidista uusiutuvan sähkön avulla tuotetut ratkaisut.

Olen varma, että löydämme uusia raaka-aineita ja teknologioita, jotta voimme lisätä entisestään jätteiden ja tähteiden määrää uusiutuvassa dieselissä ja lentopolttoaineessa. Muovijätteestä kehitetään Nesteellä yhdessä kumppaniemme kanssa myös erilaisia materiaaleja ja kemikaaleja. 

Maailma ei vielä 1990-luvulla ollut valmis uusiutuvaan dieseliin, mutta muutamaa vuosikymmentä myöhemmin huomasimme käsissämme olevan kultakimpaleen. Syntyvätkö tulevaisuuden materiaalit ja polttoaineet lignoselluloosasta, levistä, yhdyskuntajätteistä, päästöttömästä sähköstä vai jostakin aivan muusta? Se jää nähtäväksi, mutta työ ratkaisun löytymiseksi on Nesteellä hyvässä vauhdissa.

Kirjoittanut
Lars Peter Lindfors
Innovaatiojohtaja, Neste