Kiertotalous
12.05.2021

Liikenneasemat osana vastuullista kotimaanmatkailua ‒ miten helppous lisää tekoja ja valintoja?

Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste

Tällä viikolla pääsimme kertomaan Nesteen asemaverkoston seuraavasta askeleesta vastuullisuuden saralla. Monille autoilijoille tuttu pysähdyspaikka, Neste K Linnatuuli, muuntautuu Neste-asemien pilottiasemaksi kiertotalouden saralla. 

Kevään ja alkukesän aikana Linnatuulen lajittelumahdollisuuksia lisätään merkittävästi, tavoitteena nostaa asemalla syntyvän jätteen kierrätysastetta vuoden aikana lähes 80 %:iin. Osana pilottihanketta valmistamme ensimmäistä kertaa liikennesemalla käytetystä paistorasvasta uusiutuvaa dieseliä. 

Alle puolet suomalaisista lajittelee tiellä liikkumisesta syntyvät jätteet 

Toteutimme yhteistyössä K-ryhmän ja Lassila & Tikanojan kanssa kyselyn 1000:lle suomalaiselle*. Sen mukaan kotitalousjätteiden lajittelu on arkipäivää suurimmalle osalle, mutta sen sijaan vain 43 % vastaajista lajittelee jätteet tien päällä liikkuessa. Suurimmaksi haasteeksi koetaan rajalliset lajittelumahdollisuudet liikenteessä. 

Siispä päätimme yhteistuumin kumppaniemme kanssa tarttua tuumasta toimeen ja parantaa Linnatuulen pilottiaseman tilannetta merkittävästi. Kierrättämisen tulisi olla tien päällä liikkuessa yhtä helppoa kuin kotona, jotta voimme nostaa kierrätykseen päätyvän materiaalin määrää. 

Mitä muuta voi tehdä jätteiden lajittelun lisäksi?   

Yksittäisen kuluttajan tai yksittäisen aseman vaikutukset saattavat tuntua pieniltä. Kun muutos saadaan koko asemaverkostoon, pienistä puroista kertyy merkittäviä parannuksia. Nesteen verkostossa tavoitteenamme on pilotoinnin kautta löytää parhaat tavat kehittää vastuullisuutta, palvelemaan parhaalla tavalla ilmastoa, ympäristöä ja tielläliikkujia. Kokemusten ja asiakaspalautteiden myötä parhaat käytännöt skaalataan laajempaan käyttöön. 

Nesteen Suomen asemista jo yli puolessa käytetään energiamuotona uusiutuvaa sähköä. Polttoainetoimitukset asemille kulkevat yli 90 %:sti Neste MY uusiutuvalla dieselillä. Uusiutuvan dieselin saatavuutta autoilijoille ja kuljetusalan yrityksille on kasvatettu vahvasti viime vuosina. Siinä muutama konkreettinen esimerkki. 

Autoilija voi myös valita muovisen kanisterin sijaan lasinpesunesteen tankkaamisen suoraan pistoolista. Tämä pääkaupunkiseudulla viime vuonna pilotoitu ja käyttöönotettu palvelu on saanut hienon vastaanoton, nimenomaisesti muovijätteen vähentämisen näkökulmasta. 

Autoilija voi lisäksi asioida tulevaisuuden liikenneasemalla, liikkuessaan Tuusulan suunnalla viime kesän asuntomessualueen liepeillä. Asemalla on pilotoitu uudenlaista vastuullisempaa rakentamista ja asemalta löytyy myös Suomen ensimmäinen maanpäällinen polttoainesäiliö. Aurinkopaneelit tuottavat aseman käyttöön energiaa ja autoon voi tankata niin uusiutuvaa dieseliä kuin biokaasuakin. Myös sähköauton lataus onnistuu kätevillä pikalatureilla.

Vastuullisempien toimintatapojen ja paveluiden kehitttämisessä yhteistyö on valttia ‒ ja tekemällä yhdessä saadaan myös enemmän aikaan. Tuusulan palvelukokonaisuus rakennettiin yhdessä monen kumppanin kanssa, ja nyt olemme rakentaneet Linnatuulen kiertotalouspilotin tiiviissä yhteistyössä kauppiaan, Keskon sekä Lassila & Tikanojan kanssa.

Liikenteen sähköistyminen nousussa ‒ miten uusiutuvan dieselin käy? 

Kaikkia ratkaisuja tarvitaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Suomen tieliikenne tarvitsee vähäpäästöisempiä ratkaisuja, jotka ovat käytettävissä heti, sekä ratkaisuja, jotka toimivat pidemmällä aikavälillä.  

Uusiutuvilla polttoaineilla, kuten Neste MY uusiutuvalla dieselillä, on ollut ja tulee olemaan kasvava kysyntä myös tulevaisuudessa, sillä ne soveltuvat nykykalustoon sellaisenaan. Autokannan nykytilasta ja kehittymisestä kertoo myös tuoreen kyselymme* tulokset; auton omistavista vastaajista lähes kolmasosa kertoi kulkevansa dieselautolla, 65 % bensiiniautolla ja 6 % hybridiautolla. 

Uusiutuvien vaihtoehtojen rinnalla liikenteen sähköistyminen kasvaa ja se on mielestäni hieno edistysaskel kohti kestävämpää huomista. En usko minkään yksittäisen ratkaisun riittävän ‒ Suomi tarvitsee tulevaisuudessa sekä polttomoottoriautoihin soveltuvia ilmastoystävällisiä ratkaisuja että sähkö- ja kaasuautoja. 

Laajennamme Neste MY uusiutuvan dieselin jakeluverkostoa myös tänä vuonna. Kuluvan kevään ja kesän myötä autoilijoita palvelee pian lähes 150 aseman verkosto Suomessa. Vilkkaasti liikennöity Neste K Linnatuuli on yksi uusista Neste MY:n tankkauspisteistä. Tervetuloa Linnatuuleen kahville tai syömään, jos kesälomareissu sattuu matkan varrelle!

*) K-ryhmän, Nesteen ja Lassila & Tikanojan kyselytutkimus toteutettiin valtakunnallisena kuluttajapaneelina IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen välityksellä, aikavälillä 16.‒24.2.2021. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 1 000 suomalaista kuluttajaa. 

 

Kirjoittanut
Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste