Sijoittajat
28.07.2021

Toimitusjohtajan blogi: vakaa suoritus Uusiutuvissa tuotteissa – Porvoon jalostamon suurseisokki päätökseen

Peter Vanacker
Toimitusjohtaja, Neste

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker vastaa kysymyksiin yhtiön vuoden 2021 toisesta neljänneksestä sekä kertoo ajatuksiaan strategian toteuttamisesta ja EU:n Fit for 55 -paketista.

Julkaisitte juuri osavuosituloksenne. Millainen Nesteen tulos oli vuoden 2021 toisella neljänneksellä?

”Neste teki vakaan tuloksen toisella neljänneksellä. Vertailukelpoinen liikevoittomme oli 241 miljoonaa euroa Porvoon suunnitellusta suurseisokista huolimatta.”

“Uusiutuvissa tuotteissa uusiutuvan dieselin kysyntä oli vahvaa, mutta odotusten mukaisesti raaka-aineiden markkinatilanne jatkui erittäin kireänä. Myyntimäärämme olivat 732 000 tonnia, ja siihen vaikuttivat Porvoon yksiköiden suunniteltu huoltoseisokki ja joidenkin kesäkuun lopun toimitusten siirtyminen. Vuoden 2021 toisella neljänneksellä jätteiden ja tähteiden osuus Nesteen globaalisti käyttämästä uusiutuvasta raaka-ainesyötöstä nousi 93 prosenttiin.”

“Koronapandemian seurauksena heikot öljytuotemarkkinat vaikuttivat edelleen Öljytuotteet-liiketoimintaamme. Segmentin toiselle neljännekselle oli tunnusomaista Porvoon jalostamon suunniteltu suurseisokki, joka toteutettiin turvallisesti ja onnistuneesti pandemian aiheuttamissa erittäin haasteellisissa olosuhteissa. Seisokkitöihin osallistui noin 6 000 henkilöä, ja kokonaistuntimäärä oli yli 1,5 miljoonaa. Työntekijöidemme, urakoitsijoidemme ja muiden yhteistyökumppaniemme terveyden ja turvallisuuden varmistaminen oli ensisijaisen tärkeää, ja tartuntojen leviämistä ehkäistiin esimerkiksi tekemällä noin 61 000 koronatestiä. Seisokki on merkittävä investointi jalostamon turvallisuuteen, käytettävyyteen ja kilpailukykyyn.”

Puhutaanpa strategiasta: tavoitteenne on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa. Kuinka olette edenneet strategian toteuttamisessa?

“Keskitymme kasvustrategiamme toteutukseen ja edistymme edelleen monilla alueilla. Singaporen uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteetin laajennus etenee aikataulun mukaisesti. Sen pitäisi lisätä vuotuista uusiutuvien tuotantokapasiteettiamme 1,3 miljoonalla tonnilla vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Myös Rotterdamin uusiutuvan lentopolttoaineen (SAF) hankkeemme etenee, ja sen suunnitellaan lisäävän uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokykyämme joustavasti 500 000 tonnilla vuoden 2023 loppuun mennessä. Mahdollisen seuraavan Rotterdamin uusiutuvien tuotteiden jalostamon määrittelyvaihe on menossa, ja tavoittelemme valmiutta tehdä investointipäätös kuluvan vuoden lopulla tai vuoden 2022 alussa.”

“Olemme julkistaneet viime aikoina useita uusia kumppanuuksia ja kaupallisia sopimuksia Renewable Aviation- ja Renewable Polymers and Chemicals -liiketoiminnoissa. Yhdessä kumppaniemme kanssa olemme esimerkiksi aloittaneet uusiutuvan lentopolttoaineen toimitukset Iso-Britanniassa Heathrow’n lentokentällä, Sveitsissä Zurichin lentokentällä ja Saksassa nyt myös Kölnissä. Lisäksi allekirjoitimme sopimuksen Boston Consulting Groupin (BSG) kanssa Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine™ -tuotteesta, jota toimitetaan SAS:lle ja Finnairille käytettäväksi saman verran kuin kaikilla BCG:n työntekijöiden lennoilla Pohjoismaissa on arvioitu kuluvan.”

“Uusiutuvissa polymeereissä ja kemikaaleissa ensimmäiset Neste RE -toimitukset on nyt tehty Aasiaan yhdessä eteläkorealaisen LG Chemin kanssa. Lisäksi olemme menestyksekkäästi laajentaneet yhteistyötämme Mitsui Chemicalsin ja Toyota Tsushon kanssa, ja aloitamme yhdessä uusiutuvien muovien valmistuksen ensimmäisinä Japanissa. LyondellBasellin kanssa olemme sopineet pitkäaikaisesta kaupallisesta yhteistyöstä tavoitteenamme tuoda uusiutuvista raaka-aineista valmistetut polymeerit ja kemikaalit laajemmin globaalien brändien saataville.”

“Olen tyytyväinen voidessani kertoa, että näemme paljon edistystä ja myönteistä kehitystä markkinoilla, joihin luomme katsauksen syyskuussa järjestettävässä pääomamarkkinapäivässämme.”

Euroopan komissio on julkaissut laajan lainsäädäntöehdotuspaketin nimeltä ‘Fit for 55’, jonka tavoitteena on vähentää päästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Mitä meiltä olette paketista Nesteellä?

“Neste kannattaa EU:n Fit for 55 -pakettia, jota tarvitaan ilmastokriisin torjumiseksi. Tavoite on yleisesti ottaen positiivinen, ja se luo kysyntää uusiutuville tuotteillemme. Se sisältää esimerkiksi selkeän ja kasvavan mandaatin uusiutuvalle lentopolttoaineelle. Mandaatti on keskeinen väline, jolla varmistetaan ilmailualan tasainen vähähiilistäminen, ja se tarjoaa markkinavarmuutta tälle kasvavalle liiketoiminnalle."

“Kaikkien vastuullisten raaka-aineiden saatavuus on kuitenkin varmistettava näiden kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tässä meillä on vielä tehtävää. Mikään yksittäinen ratkaisu - liikenteen sähköistäminen, biopolttoaineet, synteettiset polttoaineet tai muut - ei pysty ratkaisemaan haastetta yksin."

#CEOTalks

Kirjoittanut
Peter Vanacker
Toimitusjohtaja, Neste