Uusiutuvat ratkaisut
7.07.2020

Liikenneasemakin voi olla vähäpäästöinen ‒ miten Suomen ensimmäinen sai alkunsa?

Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste

Tällä viikolla teemme historiaa, kun avaamme torstaina 9.7.2020 Tuusulan asuntomessualueelle Suomen ensimmäisen vähäpäästöisen aseman. Kyseessä on tulevaisuuden liikenneasema, sillä se tarjoaa täysin uudenlaisia automatisoituja palveluita ja aiheuttaa yli 30 % pienemmän hiilijalanjäljen verrattuna perinteiseen jakeluasemaan. 

Kaikkia ratkaisuja tarvitaan tieliikenteen päästöjen vähentämiseksi ‒ mikään keino ei yksinään riitä. 

Siksi tulevaisuuden liikenneasemallamme voi asioida niin diesel- kuin sähköautoilijakin, ja myöhemmin syksyllä myös kaasuautolla ajavat. Samalla olemme halunneet tehdä lähialueella asuvien asukkaiden elämästä sujuvampaa ja sitä kautta myös vastuullisempaa; yhdellä käynnillä voi tankkauksen lisäksi napata mukaan take away -lounaan ja kahvin Easy Deli -itsepalvelukaupasta sekä hakea ja lähettää paketteja Postin tarjoaman OmaPosti-kioskin avulla. 

Vastaavaa palvelukokonaisuutta ei Suomen liikenneasemilla ole aiemmin nähty. Pilottiaseman avulla haluamme testata, miten liikenneasemasta voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöinen ja tavoitella jopa täysin hiilineutraalia asemaa. Lisäksi keräämme toki innolla palautetta siitä, millaisia palveluita juuri Tuusulan Rykmentinpuiston sekä lähialueiden asukkaat kaipaavat ‒ voidaksemme tarjota mahdollisimman hyvän asiakaskokemuksen.  

Ideasta toteutukseen ilmastoystävällisillä valinnoilla 

Kaikki lähti siitä, että halusimme huomioida vastuullisuuden kaikessa tekemisessä, aivan alusta saakka. Liikenneasema voi olla vähäpäästöinen ja jopa hiilineutraali, kun sen rakentaminen mietitään perusteellisesti ja punnitaan erilaisia vaihtoehtoja parhaimpien löytämiseksi. 

Mielestäni onnistuimme lopputuloksessa erinomaisesti. Nyt meillä on hyvät eväät ja opit matkassa, kun suunnittelemme Rykmentinpuistossa olevien ratkaisujen hyödyntämistä jatkossa myös muussa rakentamisessa. 

Hyviä esimerkkejä ilmastoa mahdollisimman vähän kuormittavista ratkaisuista ovat rakenteissa hyödynnetyt CLT-elementit, kalliomurskeen korvaaminen osittain betonimurskeella, kumirouheen käyttäminen asfaltin seassa sekä aurinkopaneelien hyödyntäminen jakeluaseman sekä Easy Deli -itsepalvelukauppamme katolla.  

Mielenkiintoinen uusi avaus on myös Suomen ensimmäinen maanpäällinen polttoainesäiliö bensiinille. Säiliö on sijoitettu maan pinnalle, jolloin on voitu välttyä ilmastoa kuormittavilta kaivuu- ja louhintatöiltä. Varsinainen bensiininjakelu avautuu kuitenkin vasta myöhemmin syksyllä, kun asiaa koskeva lakimuutos astuu voimaan. Neste MY uusiutuvaa dieseliä on kuitenkin tarjolla autoilijoille heti 9.7.2020 alkaen. 

Yhteistyö kumppanien kanssa ratkaisevassa roolissa

Idea sai alkunsa Tuusulan kunnan ja Asuntomessujen järjestämästä tonttikilpailusta kesällä 2019. 

Pian meillä oli kasassa ne kumppanit, joiden kanssa halusimme yhteistyössä lähteä rakentamaan tulevaisuuden huoltoasemaa. Tällaista palvelukokonaisuutta olisi ollut mahdotonta pystyttää nopeassa ajassa ilman yhteistyötä muiden alalla toimivien ja samat arvot jakavien yritysten kanssa. 

Lämmin kiitos Postille, Leppäkosken Energialle, Unified Chargers’ille sekä Suomen Kaasuenergialle.

Toivotan kaikille hyvää kesää. Tervetuloa tulevaisuuden huoltoasemalle 9.7. alkaen ja tämän kesän Asuntomessuille sitten elokuussa! 

Lue lisää: neste.fi/rykmentinpuisto

Kirjoittanut
Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste