Vastuullisuus
17.06.2020

Mielikuvituksen voima

Minna Aila
Vastuullisuus-, yhteiskuntasuhde-, viestintä- ja brändimarkkinointijohtaja

Kuvitellaanpa ensin vuotta 2030, ja sen jälkeen muistellaan sitä, millainen kulunut vuosikymmen oli. Mitä, jos olisimme onnistuneet puolittamaan kasvihuonekaasupäästöt Pariisin sopimuksen mukaisesti? Entä jos olisimme saavuttaneet Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteet? Olisiko mahdollista, että kun koronapandemiasta on kulunut kymmenen vuotta, sanottaisiin, että ”se oli hirveä kriisi, mutta siitä toivuttiin ympäristön ja ilmaston kannalta kestävästi”?

Englannissa riehui vuonna 1666 oman aikansa epidemia, suuri rutto. Monia julkisia rakennuksia suljettiin, ja myös nuori Isaac Newton lähti Cambridgen yliopistosta takaisin vaatimattomaan lapsuudenkotiinsa. Ne olivat kovia aikoja, mutta mielikuvitukselle oli kuitenkin tilaa. Kotinsa puutarhassa juuri se kuuluisa omena putoaa puusta, ja saa Newtonin mielikuvituksen liikkeelle. Tuo tapahtuma innosti hänet loppujen lopuksi kehittämään painovoimateorian.

Myös tämä nykyinen pandemia on kova koettelemus. Lisäksi se on saattanut kääntää huomion pois toisesta kriisistä, joka ei ole niin äkillinen. Ilmastonmuutos ei ole kadonnut mihinkään, eikä myöskään sen torjunnan kiireellisyys. Perintömme ei tarvitse väistämättä olla tuhoisa, mutta toimintaan ryhtyminen edellyttää, että pystymme kuvittelemaan uudenlaisen, regeneratiivisen tulevaisuuden. Mielikuvituksen voima auttaa meitä näkemään vaihtoehtoja, ja vaihtoehdot antavat meille mahdollisuuden tehdä valintoja. Tieteeseen perustuvia valintoja. Kun nyt alamme toipua pandemiasta ja suunnitella talouden elvytystä, meillä on mahdollisuus rakentaa tulevaisuudesta entistä parempi ja kestävämpi. Valinta on meidän.

Me Nesteellä olemme tehneet tämän valinnan. Ilmastonmuutoksen torjunta on strategiamme ytimessä. Autamme asiakkaitamme vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 20 miljoonaa tonnia vuosittain vuoteen 2030 mennessä. Olemme myös sitoutuneet pienentämään omaa hiilijalanjälkeämme ja olemme laatineet kokonaisvaltaisen suunnitelman saavuttaaksemme hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä. Haluamme myös olla mukana ratkaisemassa maailmanlaajuista jätemuovihaastetta, ja tavoitteenamme on prosessoida yli miljoona tonnia jätemuovia vuodessa vuonna 2030. Näiden tavoitteiden saavuttaminen vaatii valtavia ponnistuksia, ja siihen tarvitaan uusia ajattelutapoja, innovointia ja runsaasti yhteistyötä.

Viime vuosikymmenen aikana tapahtui paljon. Neste yrityksenä kävi läpi muutoksen paikallisesta öljynjalostajasta kohti uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen globaalia johtajaa. Arvasivatkohan kaikki Nesteellä kymmenen vuotta sitten, millainen matkasta muodostuisi? Luultavasti eivät. Mielikuvitus ja määrätietoisuus olivat olennaisen tärkeitä yhtiön suunnan muuttamisessa. Yhdessä monien työntekijöidemme kanssa olemme voittaneet tuntemattoman pelon ja ja käyneet rohkeasti kohti uutta.

Tiedämmekö nyt, millainen uudesta vuosikymmenestä tulee? Emme, mutta meillä Nesteellä on selkeä suunnitelma, ja olemme sitoutuneet vahvasti innovaatioihin, jotta saamme aikaan kuvittelemamme vastuullisen tulevaisuuden ja pystymme luomaan elinvoimaisemman maapallon lapsillemme.

Yhdistyneiden kansakuntien vastuullisuusaloite Global Compact täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yritysten ja hallitusten yhdistyminen yhteisen ohjelman tueksi vaati vahvaa tahtoa ja mielikuvituksen voimaa. Nykyään yli 10 000 yrityksessä ympäri maailmaa toimintaa suunnataan kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Yksi näistä yrityksistä on Neste. Mielikuvitus tarttuu ja leviää nopeasti kuten optimismikin. Oikeastaan tarvitaan vain idea, ja sen jälkeen tuhannet tai jopa miljoonat toisilleen tuntemattomat ihmiset voivat yhtäkkiä ryhtyä tekemään työtä yhteisen tavoitteen eteen. Olemme yhdessä, koska siten olemme parempia.

Ei anneta tämän kriisin horjuttaa kurssiamme. Kun ajat ovat kovat, on ruokittava mielikuvitusta. Se auttaa meitä sopeutumaan ja muuttamaan maailmaamme. Ehkä tänä kesänä pitäisikin istuskella omenapuun alla?

 

Blogiteksti on ilmestynyt ensimmäisen kerran englanniksi YK:n Global Compact Network Finlandin sivuilla 11.6.2020.

Kirjoittanut
Minna Aila
Vastuullisuus-, yhteiskuntasuhde-, viestintä- ja brändimarkkinointijohtaja