Liikenne
18.02.2021

Hiihtoloma lähestyy ‒ mitä dieselautoilijan kannattaa ottaa huomioon?

Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste

Lomakausi lähestyy, kun Suomessa vietetään hiihtolomia viikoilla 8, 9 ja 10. Tänä vuonna suunnitelmat poikkeavat hieman normaalista, sillä tuoreen tuhannelle suomalaiselle teettämämme kyselyn* mukaan lähes puolet hiihtolomaa viettävistä vastaajista kertoo koronatilanteen vaikuttaneen paljon tai jonkin verran lomasuunnitelmiin. 

Vaikka kotimaanmatkailu onkin kasvattanut kuluneen koronavuoden aikana suosiotaan, kyselymme mukaan hiihtolomaa vietetään tänä vuonna mieluusti kotioloissa tai kotipaikkakunnan aktiviteeteista nauttien. Vain noin yksi viidestä aikoo matkustaa pidemmälle, esimerkiksi mökille tai ystävien ja sukulaisten luo toiselle paikkakunnalle. Varmasti on myös niitä, jotka suuntaavat Lapin maisemiin, hygieniasta ja turvaväleistä huolehtien. 

Yksityisautoilun suosio kasvanut ‒ oma auto koetaan turvallisena 

Korona on saanut suomalaiset suosimaan yksityisautoilua, sillä jopa 83 % kyselyymme vastanneista kertoi liikkuvansa hiihtoloman lyhyet matkat omalla henkilöautolla. Oma auto on koettu turvallisimmaksi tavaksi matkustaa; erityisesti 65–75 -vuotiaiden keskuudessa tämä korostuu. 

Pakkasten ja upean talven helliessä pohjoisen lisäksi myös meitä Etelä-Suomessa asuvia, on hyvä hetki koota yhteen muistilista autoilijoille. 

Viisi vinkkiä ‒ tiesitkö nämä? 

Liikenteessä tärkeintä on unohtaa kiire ja muistaa säilyttää sopiva tilannenopeus ja turvavälit. Lisäksi auto tulee puhdistaa perusteellisesti lumesta ennen lähtöä. 

Erityisesti talvella myös sillä on merkitystä, millaista polttoainetta ja lasinpesunestettä autossa on, ja miten pakkaset vaikuttavat liikkumiseen. 

 1. Auto on hyvä tankata ajoissa ja riittävän kylmäkestävällä polttoaineella. Kaikilta Nesteen asemilta saa talvilaatuista Futura-dieseliä, joka kestää hyvin huolletussa autossa jopa -30 asteen pakkasen. Neste MY uusiutuvan dieselin kylmäkestävyys on jopa -32 astetta. Pohjoisessa talvilaatuista dieseliä on saatavilla jo lokakuussa ‒ marraskuun alusta lähtien tuote kattaa koko Nesteen asemaverkoston. Nesteen asemilla polttoaineen kylmäkestävyys on merkitty selkeästi näkyviin. 
   
 2. Pohjois-Suomessa, jossa pakkaset saattavat kiristyä arktisiin lukemiin, autoon kannattaa tankata arktista dieseliä. Se kestää jopa -40 asteen pakkaset ja sitä on saatavilla Nesteen Kemin, Kuusamo-Rukan, Rovaniemen ja Kolarin kevyen liikenteen asemilta. 
   
 3. Jos autolla ei ole ajanut hetkeen ja tankissa on kesälaatuista dieseliä jäljellä, autolla ei kannata ajaa pidempiä matkoja, sillä polttoaine voi jähmettyä. Auto kannattaa yrittää saada lämpimään talliin hetkeksi, jotta lämpötila nousee ennen ajoa. Jos tankkiin mahtuu lisää dieseliä, voi kylmäkestoa parantaa lisäämällä huoneenlämpöistä talvilaatuista dieseliä sekaan. 
   
 4. Hiljattain huolletulla autolla on turvallista kulkea, ja erityisesti talvella polttoainesuodattimen kunnolla on merkitystä. Autoa kannattaa säilyttää lämpimässä autotallissa tai -hallissa jos mahdollista. On myös hyvä muistaa, ettei tankkia kannata päästää talvella aivan tyhjäksi. Lämpötilan vaihteluissa polttoaineen laajeneminen ja supistuminen voi pumpata tankkiin kosteaa ilmaa, josta osa kondensoituu vedeksi tankin sisään. Vesi puolestaan voi jäätyessään estää polttoaineen virtauksen.
   
 5. Ennen matkaan lähtöä kannattaa varmistaa, että auton lasinpesunestesäiliö on täytetty riittävän kylmäkestävällä lasinpesunesteellä. Samoin on hyvä tarkistaa, että AdBlue-säiliössä on riittävästi AdBlue-liuosta koko matkan tarpeisiin. 

Toivotan kaikille aurinkoista ja turvallista hiihtolomaa. On hienoa, ettei kaunista talvea ja lumihankia tarvitse tänä vuonna lähteä etsimään kaukaa. 

*) IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus toteutettiin valtakunnallisena kuluttajapaneelina aikavälillä 19.-27.1.2021. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 1 000 suomalaista kuluttajaa.

 

Kirjoittanut
Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste