Liikenne
23.08.2023

Suurteholatausta suurella sydämellä

Pekka Vikström
Vice President, Neste

Millainen on tulevaisuuden liikenne – pohdin tätä taannoin asiantuntijapanelistina Talk Helsinki -tilaisuudessa, jossa tarkasteltiin ilmastonmuutoksen vaatimia toimenpiteitä ratkaisujen näkökulmasta. Niiden merkeissä teen työtäni liiketoimintayksikön strategiajohtajana Nesteellä, jossa autamme asiakkaitamme vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Ratkaisujen käyttöönotto onnistuu, kun ne suunnitellaan vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja asiakaslähtöisesti –  mielellään tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Tämä pätee, oli kyse sitten päästöjä vähentävän diesel-polttoaineen toimitukseen yhdistetystä raportointi- tai sähköautojen latauspalvelusta.

Tavoitteena asiakkaita kattavasti palveleva suurteholatausverkosto

EU:n tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius eli nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Suomi puolestaan on asettanut tavoitteen puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä (vuoden 2005 tasoon verrattuna) ja saavuttaa kokonaan fossiiliton liikenne vuonna 2045. Olisi hienoa, jos nämä tavoitteet voisi saavuttaa yhdellä ratkaisulla, sillä kuuluisalla “hopealuodilla”. Totuus on kuitenkin se, että kunnianhimoiset tavoitteet ja ilmastonmuutoksen vastainen taistelu vaativat laajan skaalan ratkaisuja ja niiden maksimaalista käyttöönottoa. Liikenteen osalta sähköistyminen on osa ratkaisua, ja olen päässyt todistamaan sen nopein harppauksin tapahtuvaa kehitystä ja vauhdittamaan Nesteen sähköisten latausratkaisujen osalta palveluiden tuomista yritysasiakkaiden ja kuluttajien käyttöön.

Neste lanseerasi helmikuussa 2022 Neste Lataus -ratkaisun, jonka avulla logistiikka-alan yritykset pääsevät lataamaan omaa ja myös alihankkijoidensa kalustoa muun muassa omalla varikollaan. Palvelemme latausratkaisuillamme myös työpaikkojen henkilöstön ja vierailijoiden sähköautojen lataustarpeita. Vuoden vaihteessa 2022-2023 avasimme ensimmäiset julkiset, yritys- ja kuluttaja-asiakkaiden tarpeeseen vastaavat Neste MY Uusiutuva LatausTM -suurteholatauspisteet Neste Hankasalmi Jari-Pekka -liikenneasemalla sekä Neste Oulunbaari Maikkulan liikenneasemalla. Kesän 2023 aikana olemme avanneet suurteholatauspisteet Neste Hartola- ja Neste Joroinen Jari-Pekka liikenneasemilla ja seuraavat suurteholatauspisteemme avautuvat pian Neste Express Härkäpakari -asemalla Huittisissa ja Neste Kontiomäki -liikenneasemalle Paltamossa. 

Nesteen tavoitteena on avata eri puolilla Suomessa sijaitsevien Neste-asemien yhteyteen noin 30 suurteholatausasemaa vuoden 2024 loppuun mennessä.Jo tämän vuoden  loppuun tultaessa julkinen suurteholatausverkostomme sisältää yli kymmenen Neste MY Uusiutuva Lataus -pistettä. Näistä vielä loppuvuoden 2023 aikana avautuvat suurteholatauspisteet Neste Heinola-Vierumäen Matkakeitaalla, Neste Hollola-Hopeakallio Matkakeitaalla sekä Neste Salo-Kivihovi-, Neste Pihtipudas-Niemenharju- ja Neste Lapinjärvi-Pukaro -liikenneasemilla. Neste MY Uusiutuva Lataus -palvelee myös Suomenlahden eteläpuolella Virossa, Tallinnassa, jossa Neste avasi ensimmäisen suurteholatauspisteen heinäkuussa 2023.

Asiakaskokemus ohjaa vahvasti Nesteen sähköautolatauksen palvelukehitystä

Hyvä asiakaskokemus on ollut Nesteen sähköajoneuvojen latausratkaisuja kehitettäessä palvelukehityksemme ytimessä. Yrityksille suunnattu latausratkaisu, Neste Lataus on asennuksesta lähtien avaimet käteen palvelu. Kaluston vaivaton lataus vähentää lataustarpeesta muuten syntyvät ylimääräiset ajokilometrit ja latausmatkoihin käytettävän ajan minimiin, ja latauksen voi aloittaa kätevästi Nesteen mobiilisovelluksen avulla. Neste Lataus -ratkaisu soveltuu moneen käyttötarkoitukseen, esimerkiksi varikolle tai vaikkapa golfkentälle, jossa tarvitaan latausta sähköiselle kalustolle. Neste MY Hiilijalanjälki -palvelun kautta asiakkaan on puolestaan palkitsevaa seurata ja raportoida yrityksen visualisoitu päästövähenemä.  

Nesteen julkisen sähköautolatauksen Neste MY Uusiutuva Lataus -pisteet sijaitsevat keskeisillä paikoilla, pääväylien varsilla – siellä, missä suomalaiset liikkuvat arkena ja loma-aikoina. Vuoden 2023 aikana ja sen jälkeen avautuvilla Neste MY Uusiutuva Lataus -suurteholatausasemilla asiakkaita palvelevat entistä suurempitehoiset, laajan jänniteskaalan laturit. Kokonaistehoa asemalla on tyypillisesti 600 kW ja latauspistokkeita kerrallaan kuudelle sähköautolle. Nämä laturit mahdollistavat sähköauton latauksen jopa yli 250 kW teholla, mikäli auto vain pystyy ottamaan tehokasta latausta vastaan. Olemme halunneet varmistaa, että ruuhka-aikoinakin matka taittuu lataustaukoineen sujuvasti ja pitkiä jonotusaikoja latauspisteissä välttäen.

Olemme kiinnittäneet Neste MY Uusiutuva Lataus -palvelussamme huomiota asiakaskokemukseen kokonaisvaltaisesti. Niillä asemilla, joilla käytettävissä olevan tilan puitteissa on ollut mahdollista rakentaa katos, se on rakennettu tarjoamaan asiakkaalle suojaa sateelta. Lisäksi se on valaistu, mikä lisää turvallisuutta. Myös latauspisteiden vähintään 3,6 metriä leveät pysäköintiruudut, jokaiselle oma lataussatelliitti kaapeleineen sekä laturikohtainen näyttöruutu helpottavat asiointia. Neste MY Uusiutuva Lataus -pisteessä asioinnin voi maksaa helposti kortilla, Neste-äpillä, Neste-kortilla tai esimerkiksi Apple Pay -sovelluksella. Sähkölatausratkaisumme edustavat mielestäni asiakaslähtöistä kulttuuriamme ja palvelukehitystä parhaimmillaan.

Kuluttajat ja yritysten päätöksentekijät ovat yhä tiedostavampia ja vaativat tarpeisiinsa vastaavia ja vastuullisia ratkaisuja myös liikkumisen ja kuljetusten osalta. Onneksi meillä on käytettävissä valmiita ja asiakkaitamme aidosti auttavia ratkaisuja, joilla tähän kysyntään vastaamme.

Blogin kirjoittaja Pekka Vikström toimii Nesteen Marketing and Services -liiketoimintayksikön strategiasta, liiketoiminnan kehityksestä sekä uusista liiketoiminnoista vastaavana johtajana.