Nestekaasu veneessä – Turvallinen ja monikäyttöinen

Veneilijöille Nesteen pullokaasu tarjoaa helpon ja turvallisen keinon pitää mukana riittoisa energiavarasto. Luontevia pullokaasun käyttökohteita veneissä ovat lämmityksen lisäksi liesi ja jääkaappi sekä käyttöveden lämmitys. Puhtaasti palavan ja myrkyttömän pullokaasun palamistuotteita ovat vesi ja hiilidioksidi. Nesteen pullokaasu on siten käytössä miellyttävä. 

Pullokaasun käyttö on veneessä turvallista, kun muistetaan noudattaa muutamia turvallisuuteen liittyviä sääntöjä:

  • Vuotojen varalta veneeseen kannattaa asentaa kaasuhälytin ja kaasun kiinnitysjärjestelmä. Kaasulaitteet on myös tarkastettava säännöllisesti ja huolellisesti.  Kaasuputkiston ja liitosten tiiviys on hyvä tarkastaa vuosittain vuodonilmaisimella tai painekokeella. Polttimen puhdistus kuuluu vuosihuoltoon.
  • Kun kaasu palaa puhtaasti, liekin väri on sininen. Jos liekin väri on jokin muu, esimerkiksi keltainen, ota yhteyttä huoltoliikkeeseen. Kaasu tarvitsee palaessaan runsaasti ilmaa. Jos ilmaa ei ole riittävästi, syntyy häkää. Huolehdi siis, että ilmanvaihto on kunnossa.  
  • Veneessä saa säilyttää kerralla enintään 25 kg nestekaasua. Kaasupullot pitää säilyttää pystyasennossa niille varatussa, eristetyssä tilassa. 
  • Veneilijät suosivat Nesteen 11 kg:n kierreventtiilillä varustettua teräspulloa. Kierreventtiilin etuna on turvallisuuden lisäksi muun muassa parempi yhteensopivuus ulkomaisten kaasupullojen kanssa.

Katso lähin Nesteen veneasema tästä.