Neste-pienmoottoribensiini

Pienmoottoribensiini on korkealuokkaisinta markkinoilla olevaa bensiiniä. Se palaa puhtaasti ja nokeamatta, ja on siksi erinomainen valinta haastavimpiinkin olosuhteisiin ja käyttötarkoituksiin.

Pienmoottoribensiini vastaa oktaaneiltaan 98-oktaanista autobensiiniä, palaa erittäin puhtaasti, eikä tarvitse peseviä lisäaineita tai happiyhdisteitä. Pienmoottoribensiinin pääkomponentti on alkylaatti, minkä vuoksi sitä kutsutaankin usein alkylaattibensiiniksi. Alkylaatti on korkeaoktaaninen parafiininen hiilivety, eikä pienmoottoribensiini muutenkaan sisällä olefiineja, aromaatteja eikä happiyhdisteitä. Neste-pienmoottoribensiiniä käytetään ammattikäytössä mm. viher-, metsä- ja rakennustöissä. Pienmoottoribensiini on oivallinen valinta mm. aggregaatteihin. 

Tilaa tästä »

Pienmoottoribensiini on ensisijaisesti tarkoitettu pienmoottoreihin, mutta se on myös erinomainen säilytyspolttoaine kaikkiin moottoreihin, joita joudutaan seisottamaan pidempään käyttämättömänä.

Neste-pienmoottoribensiinin puhtaus perustuu sen lähes sataprosenttiseen parafiiniseen koostumukseen.

Parafiinisen koostumuksensa ansiosta pienmoottoribensiinillä on seuraavia etuja autobensiiniin verrattuna:  

  • Alhaisempi moottorin käyntilämpötila ja vähäisempi moottorin likaantuminen — tavallisesta käytöstä johtuvat huoltotarpeet vähenevät. 
  • Vähemmän terveyshaittoja pakokaasujen ja haihtuvan bensiinin aiheuttamana — hengitysilma ja työympäristö pysyvät puhtaampina. 
  • Vähemmän hajua sekä tankatessa että pakokaasuissa. 
  • Hyvä säilyvyys sekä kanisterissa että moottorissa — ylivertainen valinta jatkuvan käytön lisäksi myös säilytysbensiiniksi.

Neste-pienmoottoribensiinien laadut ovat:

Käyttömukavuus

Koostumuksensa ansiosta pienmoottoribensiini ei aiheuta samanlaisia hajuhaittoja kuin autobensiini. Kun tankkaa mitä tahansa pienkonetta, tankkaushöyryt tulevat hengitysalueelle. Eron tavalliseen bensiiniin huomaa heti. Myös pakokaasujen hajussa on suuri ero.

Pienet terveyshaitat

Pienmoottoribensiinin tuottamat pakokaasut ovat tutkitusti vähemmän haitallisia kuin tavallisen bensiinin. Teimme Työterveyslaitoksen kanssa viime talvena tutkimuksen, jossa vertailtiin pienmoottoribensiinin ja normaalin autobensiinin pakokaasupäästöeroja. Tutkimuksen viesti oli selkeä - pienmoottoribensiinin ja tavallisen bensiinin päästöjen laadussa on eroa.

Pienet ympäristöhaitat

Pienmoottoreiden yksikköpäästöt ovat suuret eikä niissä juurikaan käytetä katalysaattoreita. Siksi polttoaineen laadulla on merkitystä. Erityisesti pienet kaksitahtimoottorit päästävät lävitseen palamatonta polttoainetta. Tämä koskee myös perämoottoreita, joiden palamattomat yhdisteet pääsevät veteen. Ruotsalaiset ovat tutkineet tätä paljon. Siellä sisävesillä suositellaan käytettäväksi yksinomaan pienmoottoribensiiniä.

Pidemmät huoltovälit

Pienmoottoribensiini palaa puhtaasti. Moottoriin ei synny karstaa ja palolämpötila pysyy matalampana. Tämä helpottaa selvästi huoltotoimia, pidentää huoltoväliä ja antaa koneelle lisää käyttöikää.

Käyttövarmuus

Pienmoottoribensiini sisältää vain muutamia hiilivetyjä eikä mitään sellaista, joka hapettuisi, hartsiintuisi, sakkautuisi tai aiheuttaisi muutakaan murhetta. Tavallisesta bensiinistä kevyet komponentit haihtuvat pois ja raskaammat jäävät jäljelle. Silloin polttoainejärjestelmän ohuet putket ja tiehyet tukkeutuvat, eikä kone enää lähde käyntiin. Kaksi- ja nelitahtibensiinitkin pysyvät turvallisesti erillään, sillä tarjolla on sekä puhdasta bensiiniä sisältävää 4T-laatua ja valmiiksi kaksiprosenttista 2T:tä.

Hyvä säilyvyys

Pienkonebensiini säilyy erinomaisesti kanisterissa ja laitteessa pitkiäkin aikoja pilaantumatta. Se sopii myös kausisäilytysbensiiniksi mihin tahansa laitteeseen kuten mopoon tai perämoottoriin. Hyvä keino ennen pitkää säilytystä on käyttää moottoria niin kauan, että polttoainetta menee varmasti järjestelmän kaikkiin osiin. Meidän kokemuksemme mukaan säilyvyyttä parantaville lisäaineille ei ole tarvetta, jos käyttää pienmoottoribensiiniä.

Mittarimyynnistä

Sekä 2T- että 4T-laatua myydään viiden litran kanisterissa ympäri Suomen. Mittarimyynti asemilla laajenee koko ajan. Neste.fi:n asemahausta löydät itsellesi lähimmän aseman, jolta tuotetta on saatavissa.

Video: Pienmoottoribensiini mahdollistaa maailman ainoan maanalaisen motocross-luolan toiminnan. ​