Mitä on Neste-pienmoottoribensiini? — Kysymyksiä ja vastauksia

Neste-pienmoottoribensiini on puhtaasti palavaa erikoisbensiiniä, joka on kehitetty täyttämään pienten polttomoottorien vaatimukset. Se on paras polttoaine kohteisiin, joissa vaaditaan polttoaineelta tavallista enemmän. Puhtaasti palaessaan se myös pidentää moottorin käyttöikää.

Neste-pienmoottoribensiini on järkevä valinta myös käyttäjän kannalta koska polttoaine ja sen käytön aikana syntyvät pakokaasut ovat vähemmän haitallisia. Pienmoottoribensiini soveltuu erinomaisesti myös moottoreiden säilytys- ja seisonta-ajan bensiiniksi.

Mihin koneisiin Neste-pienmoottoribensiini soveltuu?

Pienmoottoribensiini on tarkoitettu pienmoottoreille, joilta vaaditaan erinomaista teknistä suorituskykyä. Se soveltuu myös erinomaisesti moottoreiden säilytys- ja seisonta-ajan bensiiniksi.

Neste-pienmoottoribensiini 4-T soveltuu kaikkiin 4-tahtisiin moottoreihin, kuten ruohonleikkureihin, aggregaatteihin, mönkijöihin, perämoottoreihin. Neste-pienmoottoribensiini 2-T soveltuu vastaavasti kaikkiin 2-tahtisiin ilmajäähdytteisiin moottoreihin, kuten moottorisahoihin ja raivaussahoihin. Kaksitahtisiin veneen moottoreihin suositellaan 4-T pienmoottoribensiiniä ja venekäyttöön suunniteltua 2-tahtiöljyä, esim. Neste 2-T Marine.

Neste-pienmoottoribensiiniä voidaan käyttää moottoreissa, joissa suositus on 98-oktaaninen bensiini. Pienmoottoribensiini ei kuitenkaan täytä pienlentokoneiden polttoainevaatimusta oktaaniluvun osalta, jonka takia se ei ole sallittu polttoaine ilmailussa.

Jotkin moottorit (esim. moottorisahat) saattavat vaatia polttoaine-ilmasuhteen säätöä, kun polttoainelaatua vaihdetaan tai käyttölämpötilat muuttuvat huomattavasti. Jotta toiminta olisi häiriötöntä, säätö on suoritettava ennen työn aloittamista.

Voiko Neste-pienmoottoribensiiniä ja tavallista bensiiniä sekoittaa keskenään?

Pienmoottoribensiini ja autobensiini 95/98 sekoittuvat hyvin keskenään ja polttoainetta voi käyttää kaikissa seossuhteissa. On hyvä muistaa, että pienmoottoribensiinin edut vähentyvät kun autobensiinin pitoisuus kasvaa. Polttoaine kuitenkin pysyy aina käyttökelpoisena ja vähintään autobensiinin laatuisena. 

Voinko itse sekoittaa 2-T-öljyä pienmoottoribensiinin joukkoon?

Kyllä, Neste pienmoottoribensiini 4-T:n sekaan voi sekoittaa itse valitsemansa 2-T-öljyn. Neste-pienmoottoribensiini 2-T sisältää 2 % laadukasta täyssynteettistä biohajoavaa Neste 2-T Super Bio -öljyä.

Miksi Neste-pienmoottoribensiini 2-T:tä ei suositella veneisiin?

Vesijäähdytteisten veneiden moottoreiden käyntilämpötila on ilmajäähdytteisiä moottoreita matalampi, jonka vuoksi nämä moottorit vaativat tietyntyyppisen öljyn. Vesijäähdytteisiin venemoottoreihin suositellaan Neste 2-T Marine öljyä ja Neste-pienmoottoribensiini 4-T:tä moottorivalmistajan suosittelemassa suhteessa.

Kauanko pienmoottoribensiini säilyy ja miten säilytän pienmoottoribensiinin oikein? 

Pienmoottoribensiini ei sisällä autobensiinin tavoin hapettumiselle alttiita komponentteja ja oikein säilytettynä se säilyy useita vuosia. Säilyvyys on kuitenkin aina säilytysolosuhteista kiinni. Bensiini säilyy parhaiten tiiviissä metallisäiliössä (esim. jerrykannu) ja viileässä.

Pitkän säilytyksen aikana bensiinistä kuitenkin haihtuu kevyempiä komponentteja (bensiinin höyrynpaine laskee) jolloin käynnistyminen voi vaikeutua. Usein vanhentuneen bensiinin voi elvyttää lisäämällä puolet tuoretta bensiiniä.

Lisätietoja pienmoottoribensiinin säilytykseen löytyy Bensiinioppaasta sivun oikeasta laidasta.

  Miksi Neste-pienmoottoribensiini on parempi säilytys- ja seisonta-ajan bensiini?

  Neste-pienmoottoribensiinin haihtuvuus on optimoitu ja se säilyttää hyvin käynnistysominaisuutensa. Sen voi huoletta jättää tankkiin pidemmänkin säilytyksen ajaksi. Pienmoottoribensiiniin ei muodostu ajan mittaan polttoainejärjestelmän tukkivia kiintoaineita, joita tavalliseen autobensiiniin voi pitkässä säilytyksessä syntyä. Pienmoottoribensiinin lisätty korroosionsuojalisäaine suojaa polttoainejärjestelmää syöpymisiltä.

  Pitkän säilytyksen aikana bensiinistä kuitenkin haihtuu kevyempiä komponentteja (bensiinin höyrynpaine laskee) jolloin käynnistyminen voi vaikeutua.  Usein vanhentuneen bensiinin voi elvyttää lisäämällä puolet tuoretta bensiiniä.

  Missä Neste-pienmoottoribensiiniä on myynnissä?

  Neste-pienmoottoribensiini 4-T:tä on saatavilla usealla asemalla Suomessa. Tarkemmat asemien yhteystiedot löytyvät oikealla olevan asemahaku-linkin kautta.

  Neste-pienmoottoribensiini 2-T:tä on saatavilla 5 ja 10 litran kannuissa sekä 200L tynnyreissä.  Neste-pienmoottoribensiini 4T:tä on saatavilla 5 litran kannuissa ja 200L tynnyreissä. Lisäksi pienmoottoribensiiniä on saatavilla säiliöautotoimituksina.

  Missä Neste-pienmoottoribensiini valmistetaan?

  Neste-pienmoottoribensiiniä on jalostettu vuodesta 1989 lähtien Suomen Naantalin jalostamolla.

  Yhteenveto: Miksi kannattaa käyttää Neste-pienmoottoribensiiniä?

  • Pienmoottoribensiini soveltuu hyvin pienmoottoreiden säilytys- ja seisonta-ajan bensiiniksi
  • Haihtuvuus optimoitu, säilyttää hyvin käynnistysominaisuutensa
  • Kestää hyvin ilman vaikutusta, säilymistä parantavan lisäaineen ansiosta
  • Korroosionsuojalisäaine suojaa polttoainejärjestelmää syöpymisiltä
  • Alentaa moottorin käyntilämpötilaa
  • Vähentää moottorin likaantumista
  • Pidentää moottorin käyttöikää
  • Hengitysilma ja ympäristö pysyvät puhtaampina
  • Vähemmän hajuja sekä tankatessa että pakokaasuissa
  • Säilyvyys on erittäin hyvä sekä pakkauksessa että moottorissa