Öljylämmitys — Parhaat vinkit

Öljylämmitteisessä talossa arki on vaivatonta. Öljylämmitys on myös ympäristövaikutuksiltaan kilpailukykyinen vaihtoehto.

Pientalon lämmityksessä öljylämmitys kilpailee vaivattomana ja kustannuksiltaan maltillisena vaihtoehtona. 

Asianmukaisesti huollettu öljylämmitysjärjestelmä on kustannustehokas tapa pitää koti lämpimänä. 

Öljylämmitteisessä talossa sisäilma pysyy tasaisesti lämpimänä ja miellyttävänä.

Öljylämmitys on myös ympäristövaikutuksiltaan kilpailukykyinen vaihtoehto.

Hyvä hyötysuhde, eli energian tehokas käyttö merkitsee alhaisia päästöjä: fossiilisilla energialähteillä tuotettuun lämmityssähköön verrattuna öljylämmityksen hiilidioksidipäästöt ovat noin puolet kevyempiä.

Kaukolämpö ja öljylämmitys ovat hiilidioksidipäästöiltään samantasoisia.

Nesteen lämmitysöljyn tuotekehityksessä panostetaan ympäristökuormituksen minimoimiseen

Nesteen lämmitysöljy on rikitöntä ja palaa puhtaasti. 

Öljyn energiaintensiivisyys on korkea – kuutio eli 1 000 litraa öljyä vastaa noin 10 000 kilowattitunnin verran sähköä.

Öljyn energiarikkaasta olomuodosta johtuen öljylämmitystalo on muihin vaihtoehtoihin verrattuna varsin omavarainen: jokaisella lämmittäjällä on oma, pitkään riittävä energiavarasto.

Lisäksi esimerkiksi haja-asutusalueilla sähkökatkoihin voidaan varautua erillisellä aggregaatilla, joka tuottaa öljylämmitysjärjestelmän tarvitseman energian myös katkojen aikana.

Muun muassa raakaöljyn kysyntä vaikuttaa lämmitysöljyn päivän hintaan.

Muihin lämmitystapoihin verrattuna öljylämmityksen kustannusrakenteessa korostuu oikea-aikainen ja sesonkien kysyntähuippuja ennakoiva polttoöljyn tilaaminen.

Viisi vinkkiä öljylämmittäjälle

  1. Käytettävä öljylaatu määräytyy säiliön sijainnin ja eristyksen mukaan. Jos säiliö on sisällä talossa tai jatkuvasti lämpimässä ja hyvin eristetyssä paikassa, voit käyttää kesälaatua. Jos säiliö on ulkona tai öljy altistuu kylmälle, käytä talvilaatua.
  2. Uudessa 150-200 neliömetrin kokoisessa omakotitalossa asuvalta nelihenkiseltä perheeltä kuluu lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen keskimäärin 2 000 litraa öljyä vuodessa. Muistathan, että esimerkiksi kahden asteen pudotus talon sisälämpötilassa leikkaa lämmityskustannuksia 10 prosenttia.
  3. Poltin ja kattila kannattaa huollattaa ja tarkastuttaa säännöllisesti, noin 1—2 vuoden välein. Myös öljysäiliö on hyvä tarkastuttaa kerran vuosikymmenessä. Hyväkuntoinen lämmityslaitteisto on turvallinen ja pitää kulutuksen aisoissa. Laitteistosta huolehtiminen on ekoteko!
  4. Toimiva laitteisto myös varmistaa öljytoimituksen sujuvuuden. Toimitusympäristön kuten säiliön on oltava turvallinen ja saavutettavissa öljytoimituksen aikana. Esimerkiksi talvisin on varmistettava, että öljyn toimittajalla on pääsy täyttöaukolle. 
  5. Lämmitysöljyn tilausajankohta kannattaa ennakoida kulutuksen mukaan ja ruuhkahuippuja kuten lomakausia välttäen. Neste Oili -mittaripalvelu auttaa seuraamaan öljyn kulutusta ja tekemään tilauksen oikea-aikaisesti.

VIDEO (Öljyalan palvelukeskus): Huollata öljylaitteisto säännöllisesti