Nesteen pullokaasu kulkee karavaanin mukana

Laadukas kaasu ja kestävä pullo takaavat mutkattoman matkan myös välietapeilla. Nesteen asemahaulla löydät lähimmän pullokaasua myyvän Neste-aseman.

Kaasu on karavaanareiden pettämätön energialähde keittiössä, pihagrillissä ja matkustustilojen lämmityksessä. Matkailuauton tai -vaunun mukana kulkevassa grillissä kaasu kypsentää kerralla vaikka koko aterian tasaisen lempeästi. Karavaanarin keittiössä kaasu lämmittää lieden ja viilentää jääkaapin.

Pullokaasu on korkealuokkainen ja riittoisa energialähde. Kesäaikaan kaksi 11 kg:n kaasupulloa riittää jopa viikkojen mittaisen matkan kaasutarpeisiin. Kun polttoaineena on puhdasta, kotimaista Neste-tehokaasua, säästät myös luontoa, sillä kaasun puhdas palaminen ei tuota haitallisia päästöjä.

Turvallisuus ensin

Matkailuautossa tai -vaunussa saa säilyttää nestekaasua enintään 25 kg. Pullot täytyy kiinnittää tukevasti ja eristää asuintiloista. Pullokaasua voi säilyttää joko erikseen säilytykseen tarkoitetussa suljetussa mutta hyvin tuulettuvassa tilassa tai ulkoilmassa pulloille varatussa telineessä. Jos pulloja säilytetään telineessä, ne on suojattava lukittavalla, vähintään pullojen yläosan peittävällä kotelolla.

Jos matkailuajoneuvoon asennetaan nestekaasulaitteisto, laitteisto on tarkistutettava Turvatekniikan keskuksen (TUKES) hyväksymässä kaasuasennusliikkeessä. Tehdasasennettuja kaasulaitteistoja ei tarvitse erikseen tarkastuttaa. Kaikissa matkailuajoneuvoihin asennetuissa nestekaasulaitteissa on oltava CE-merkintä.

Vaikka nestekaasulaitteet ovat oikein käytettyinä toimintavarmoja ja vaivattomia, turvallisuudesta ei kannata tinkiä. Nestekaasulaitteiston säännöllinen tarkastuttaminen on aina fiksu veto.

Nesteen pullokaasu on turvallinen valinta. Kaasu on hajustettu, mikä varmistaa, että mahdolliset vuodot huomataan heti.

Pullo mukaan matkan päältä

Neste-huoltoasemaverkosto on maan laajin. Siksi tien päällä viihtyvälle Neste-pullokaasu on luonteva valinta. Jälleenmyyjiämme ovat Neste-liikenneasemien lisäksi mm. useimmat K-Raudan myymälät.

Nesteen kaasut pullotetaan vain parhaimpiin teräs- ja komposiittipulloihin. Käyttötarkoitus ja mieltymykset ratkaisevat pullotyypin valinnan.

Kun keveys ja kauneus ovat merkitseviä tekijöitä, valinta on komposiitti. Nesteen komposiittikaasupulloja saa 5 kg:n ja 10 kg:n kokoisina.

Kun pullon höyrystyskyky eli toimintavarmuus kylmissä olosuhteissa on ratkaiseva tekijä, silloin teräspullo on paikallaan. Teräspullo teräspullo on myös täysin kierrätettävä ja hyvin pitkäikäinen tuote: Suomessa käytettävät uudet teräspullot on valmistettu huippulaadukkaasta teräksestä. Pullon paineenkesto vesipainekokein tehtävissä testeissä on 95—105 bar. Kaasun aiheuttama paine vaihtelee ilman lämpötilan mukaan: - 42 °C lämpötilassa paine on 0 bar, kun taas +32 °C lämpötilassa paine on 12,5 bar. Nesteen pullokaasua saa 2 kg:n, 5 kg:n, 11 kg:n teräspulloissa.

Kun höyrystyskyky ratkaisee

Esimerkiksi talvisissa olosuhteissa kaasupullon höyrystyskyky matkailuajoneuvoissa saattaa kovilla pakkasilla olla lämmityksen kannalta kriittinen tekijä. Näissä käyttökohteissa kannattaa käyttää 11 kg:n teräspulloa. Tämä koskee suuria vaunuja, joiden lämmitysjärjestelmän kaasun kulutus on yli 400 grammaa tunnissa ja ulkoinen lämpötila alle -15 °C.