Näin huollat ruohonleikkurin

Kun ruohonleikkuri palaa talviteloilta takaisin palvelukseen, kannattaa viimeistään varmistua, että leikkuri on kaikin puolin parhaassa toimintakunnossa. Hyvin toimiva ruohonleikkuri tekee kesäkauden leikkuu-urakoista jopa miellyttävää puuhaa.

Ruohonleikkurin huolloista tärkein on talvisäilytystä edeltävä huolto, jolloin leikkuri valmistetaan huolellisesti pidempää säilytystä varten. Jos talvisäilytyshuolto jäi viime vuonna väliin, leikkuri kannattaa huoltaa läpikotaisin ennen ensimmäistä leikkauskertaa. Ruohonleikkurin vuosihuolto sisältää seuraavat vaiheet:

  • Huoltoon tarvitset perustyökaluja kuten ruuvimeisselin, lenkkiavaimia ja hylsyjä sekä puhdistukseen liuotinta
  • Jos tankissa on säilytysbensiininä muuta kuin pienmoottoribensiiniä, kaada autobensiini pois tankista ja tarkasta sekä puhdista mahdollisesti tukkeutunut kaasutin. Huolehdi, että säilytysbensiiniä ei roisku maahan. Jos tankissa on pienmoottoribensiiniä, sitä voi huoletta käyttää myös talven jälkeen.
  • Jos tyhjensit tankin, lisää pienmoottoribensiiniä noin desin verran. Käytä moottoria, kunnes se on lämmin. Pienmoottoribensiiniä voi ongelmitta sekoittaa autobensiinin kanssa.
  • Sytytystulpat vaihdetaan – näin ruohonleikkuri käynnistyy vaivattomammin ja käy puhtaammin. Turvallisuussyistä aloita huolto sytytystulpista, ja irrota sytytystulppien johto. Älä pidä leikkuria kyljellään missään vaiheessa huoltoa. Kallistaminen voi kastella sylinterin ja sytytystulpan, mikä vaikeuttaa moottorin käynnistymistä. Puhdista liuottimella kaikki irrottamasi pultit, ruuvit ja mutterit ja muut pienosat.
  • Ilmansuodatin vaihdetaan tai puhdistetaan huolellisesti. Paperinen ilmansuodatin vaihdetaan ja vaahtomuovinen pestään. Pesun jälkeen vaahtomuovinen suodatin öljytään ilmansuodatinöljyllä Tarkista samalla, onko kaasuttimessa likaa.
  • Ajoissa tehty öljynvaihto on jokaisen moottorin pelastus. Ruohonleikkureissa öljynvaihtoväli on yleensä noin vuoden tai 25 käyttötunnin verran. Leikkurin alla on öljyproppu, jonka kautta öljy valutetaan ulos. Jos proppua ei ole, öljy imetään säiliöstä pois siihen suunnitellulla pillillä.
  • Terien kunto tarkastetaan huollon yhteydessä. Tylsyneet terät teroitetaan. Teroituksessa kannattaa muistaa, että nopeasti pyörivien terien on oltava melko saman painoisia. Testaa balanssi tasapainottelemalla terää keskiakselin kohdalta. Jos terät ovat oikein kuluneet, vaihda ne uusiin.
  • Teriä ja moottoria suojaa nk. murtopala, joka murtuu terän juuttuessa. Tarkista murtopalan kunto terien huollon yhteydessä ja vaihda pala tarvittaessa.
  • Kun öljyproppu on takaisin paikallaan, laita tilalle uusi öljy. Laatuun panostaminen antaa moottorille lisää käyttöikää. Neste Special SAE 30 on erityisesti ruohonleikkureille kehitetty moottoriöljy, jota on saatavissa 0,6 litran pulloissa. Öljyn määrää kannattaa tarkkailla koko leikkauskauden ajan.
  • Puhdista leikkuri alustaa myöten joko vedellä tai painepesurilla.
  • Tankkaa lopuksi Neste Pro pienmoottoribensiiniä.