29 Maaliskuu 2022

Uutta kapasiteettia esikäsittelyyn ja jalostukseen: Neste työstää seuraavaa kaupallistamisen vaihetta jätemuovin kemiallisessa kierrätyksessä Porvoossa

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 29.3.2022 klo 8.00

Neste jatkaa jätemuovin kemiallisen kierrätyksen kaupallistamista ja tekee parhaillaan esiselvitystä investoinnista nesteytetyn jätemuovin jalostuskapasiteetin kehittämiseksi Porvoon jalostamolla. Tavoitteena on lisätä nesteytetyn jätemuovin jalostuskapasiteettia ottamalla käyttöön omia teknologioita nesteytetyn jätemuovin esikäsittelyyn ja jalostamiseen sekä integroimalla teknologiat jalostamon toimintaan. Ensimmäisessä vaiheessa tavoitellaan 400 000 tonnin vuotuista esikäsittely- ja jalostuskapasiteettia. Tämä olisi merkittävä askel kohti Nesteen tavoitetta käsitellä vuosittain yli miljoona tonnia muovijätettä vuodesta 2030 lähtien.

Jotta nesteytetystä muovijätteestä (esim. pyrolyysiöljystä) voidaan tuottaa helposti käyttöönotettavia, niin sanottuja drop-in-raaka-aineita petrokemian teollisuudelle, tarvitaan jatkojalostusta, jossa poistetaan haitallisia epäpuhtauksia ja optimoidaan materiaalin kemiallinen koostumus.

”Jotta kemiallisesta kierrätyksestä tulisi käyttökelpoinen ja teollisen mittakaavan raaka-ainelähde tuotantoketjun loppupään kumppaneillemme polymeerien ja kemikaalien arvoketjussa, meidän on kurottava umpeen ero käsittelemättömän nesteytetyn jätemuoviöljyn laadun ja asiakkaidemme raaka-aineille asettamien laatuvaatimusten välillä”, kertoo Nesteen Renewable Polymers and Chemicals -liiketoimintayksikön johtaja Mercedes Alonso. ”Olemme edelläkävijä nesteytetyn jätemuovin jalostamisessa petrokemian raaka-aineeksi. Kasvattamalla jalostuskapasiteettiamme parannamme kykyämme käsitellä vaikeasti kierrätettävää muovijätettä ja autamme arvoketjukumppaneitamme valmistamaan huomattavia määriä korkealaatuisia tuotteita kierrätysmateriaalista.”

Lisää joustavuutta muovijätteen käsittelyyn

Vuonna 2021 Neste sai onnistuneesti päätökseen ensimmäisen koeajojen sarjan, jossa nesteytettyä muovijätettä prosessoitiin Porvoon jalostamossa. Koeajot jatkuvat suuremmilla määrillä vuoden 2022 aikana. Vaikka jatkojalostamatonta nesteytettyä jätemuovia voidaan käyttää koeajoissa, sen jatkuva prosessointi teollisessa mittakaavassa edellyttää esikäsittely- ja jalostusvaihetta, jossa poistetaan epäpuhtauksia ja ei-toivottuja komponentteja.

”Olemme iloisia, että voimme jatkaa nestemäisen jätemuovin prosessoinnin kehittämistä Porvoon jalostamollamme. Tavoitteenamme on muuttaa jätemuovi arvokkaaksi resurssiksi ja vastuullisemmaksi vaihtoehdoksi raakaöljylle. Suunniteltu uusi esikäsittely- ja jalostuskapasiteetti tukee tavoitettamme olla Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Samalla se tukee polymeerien kiertotaloutta”, sanoo Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Markku Korvenranta.

Kehittääkseen ja rakentaakseen nesteytetyn jätemuovin prosessointikapasiteettia Porvoon jalostamollaan Neste arvioi innovaatiorahoituksen vaihtoehtoja ja tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa, jotka valvovat investoinnin ympäristönäkökohtia. Esiselvityksen jälkeen tavoitteena on saavuttaa valmius tehdä investointipäätös vuoden 2023 aikana. Hankkeen toteutuksen odotetaan alkavan vaiheittain vuonna 2024. 

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapuhelimeen, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin klo 8.30–16.00).

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2021 Nesteen liikevaihto oli 15,1 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi