18 Maaliskuu 2021

Ilmailualan johtavat toimijat aloittavat kaupallisiin lentokoneisiin kohdistuvan tutkimuksen 100-prosenttisella uusiutuvalla lentopolttoaineella

Julkaistu Tiedotteet ja uutiset kategoriassa Lentoliikenne

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 18.3.2021, klo 11:45

Kuva: Airbus 2021, S. RAMADIER

Ilmailualan asiantuntijat ovat yhteistyössä käynnistäneet maailman ensimmäisen päästöihin keskittyvän tutkimuksen, jossa lennon aikana käytetään sataprosenttista uusiutuvaa lentopolttoainetta (SAF = sustainable aviation fuel) laajarunkoisissa kaupallisissa matkustajalentokoneissa.  

Eurooppalainen ilmailualan yritys Airbus, saksalainen tutkimuslaitos DLR, lentokoneiden moottoreita valmistava brittiläinen Rolls Royce ja uusiutuvaa lentopolttoainetta valmistava Neste ovat yhdistäneet voimansa ECLIF3 (Emission and Climate Impact of Alternative Fuels) – edelläkävijähankkeessa, jossa tarkastellaan sataprosenttisen uusiutuvan polttoaineen vaikutuksia koneiden päästöihin ja suorituskykyyn. 

Tutkimuksessa käytetään Airbusin A350-900 -lentokonetta, jossa on Rolls-Roycen valmistamat Trent XWB -moottorit. Sekä maalla että ilmassa suoritettavien tutkimusten löydöksiä hyödynnetään Airbusin ja Rolls-Roycen tämänhetkisissä toimissa, joilla varmistetaan ilmailualan valmius siirtyä laajamittaisesti SAF-polttoaineiden käyttöön. Tutkimus on myös osa koko alan laajempaa aloitteellista toimintaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Polttoaineen puhdistus- ja poistotestit, mukaan lukien ensimmäinen lento sataprosenttisella SAF-polttoaineella yhteensopivuuden tarkistamiseksi lentokoneen järjestelmien kanssa, aloitettiin tällä viikolla Airbusin Toulousen laitoksilla Ranskassa. Näitä testejä tulevat seuraamaan uraauurtavat lentotestit, joiden on määrä alkaa huhtikuussa, ja jotka jatkuvat syksyllä. Silloin lennetään myös DLR:n Falcon 20-E -seurantalentokoneella, jonka avulla mitataan päästöjen vaikutuksia SAF-polttoainetta käytettäessä. Samanaikaisesti maakokeissa selvitetään SAF:n käytön ympäristövaikutuksia lentokenttätoimintoihin.

Sekä lento- että lentokenttätesteissä verrataan HEFA-tekniikalla (hydroprocessed esters and fatty acids eli vetykäsitellyt esterit ja rasvahapot) tuotetun sataprosenttisen SAF-polttoaineen käytöstä aiheutuvia päästöjä fossiilisen kerosiinin ja vähärikkisen fossiilisen kerosiinin päästöihin.  

SAF-polttoaineen toimittaa Neste, joka on maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen tuottaja. Maalla suoritettavien testien hiukkaspäästöjen luonnehdintojen lisätutkimuksista ja -analyyseista vastaa brittiläinen Manchesterin yliopisto sekä Kanadan kansallinen tutkimusneuvosto (National Research Council). 

"SAF on elintärkeä osa Airbusin pyrkimyksissä vähentää ilmailuteollisuuden hiilidioksidipäästöjä, ja teemmekin tiivistä yhteistyötä useiden kumppaneiden kanssa varmistaaksemme kestävän tulevaisuuden lentomatkustamiselle", sanoo Steven Le Moing, Airbusin New Energy Programme Manager. ”Lentokoneet voivat tällä hetkellä käyttää vain enintään 50 %:sta SAF:n ja fossiilisen kerosiinin seosta; nyt tämä kiinnostava yhteishanke tarjoaa myös näkemyksen siitä, miten kaasuturbiinimoottorit toimivat sataprosenttisella SAF:lla sertifiointia silmällä pitäen. Tutkimuksen avulla tunnistetaan myös potentiaaliset päästövähennykset ja ympäristöhyödyt, kun kyseisiä polttoaineita käytetään kaupallisissa lentokoneissa."

Tohtori Patrick Le Clercq, DLR:n ECLIF-hankkeen projektipäällikkö, sanoo: "Kun tutkimme sataprosenttista SAF-polttoainetta, viemme polttoainesuunnittelun ja ilmailun ilmastovaikutuksiin liittyvän tutkimustyömme aivan uudelle tasolle. Jo aiemmissa tutkimuksissamme pystyimme osoittamaan, että 30–50% seoksen vaihtoehtoisilla polttoaineilla on potentiaalia vähentää nokeentumista. Tämän uuden hankkeen myötä toivomme, että potentiaali on jopa suurempi. DLR on jo suorittanut laajoja analyysitutkimuksia ja mallinnuksia sekä suorittanut maa- ja lentokokeita vaihtoehtoisilla polttoaineilla ja käyttänyt niissä Airbusin A320 ATRA -tutkimuslentokonetta vuosina 2015 ja 2018 yhdessä NASA:n kanssa.”  

Simon Burr, tuotekehitys- ja teknologiajohtaja, Rolls-Royce Civil Aerospace, lisää: ”Covid-19 -pandemian jälkeisessä maailmassa ihmiset haluavat jälleen liikkua ja tavata, mutta tehdä sen vastuullisesti. Pitkien lentojen osalta tiedämme, että kaasuturbiinimoottoreita käytetään vielä vuosikymmeniä. SAF on välttämättömyys hiilestä vapautumiselle, ja tuemme aktiivisesti sen saatavuutta ilmailualalle. Tämä tutkimus on keskeisessä osassa tukemassa sitoutumistamme ja ymmärrystämme sataprosenttisesta SAF:sta vähäpäästöisenä ratkaisuna.”

Jonathan Wood, Nesteen Vice President Europe, Renewable Aviation -liiketoimintayksiköstä, lisää vielä: "Olemme iloisia voidessamme osallistua tähän hankkeeseen ja arvioida SAF:n kauaskantoiset hyödyt fossiilisiin lentopolttoaineisiin verrattuna sekä saada tietoja, jotka tukevat SAF:n käyttöä yli 50 % pitoisuuksissa. Riippumattomien tahojen analyysit ovat osoittaneet, että sellaisenaan käytettynä Nesteen uusiutuvalla lentopolttoaineella voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä koko tuotteen elinkaaren aikana jopa 80 % fossiilisen lentopolttoaineen käyttöön verrattuna. Tämä tutkimus selventää sen käytöstä saatavat lisähyödyt."

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja

Neste: Yhteydenotot Nesteen mediapuhelimeen puh. 050 458 5076 / media@neste.com (arkisin klo 8.30-16.00).

Airbus: Matthieu Duvelleroy, +33 (0)6 29 43 15 64, matthieu.duvelleroy@airbus.com

Airbus UK: Aeron Haworth, +44 (0)7711 063752, aeron.haworth@airbus.com 

Rolls Royce: Bill O’Sullivan, +44 796 87 67 172, bill.osullivan@rolls-royce.com

DLR: Falk Dambowsky, +49 2203 601-3959, falk.dambowsky@dlr.de

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun ja kiertotalouden vauhdittamiseen. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan dieselin ja vastuullisen lentopolttoaineen tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Olemme teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana ja olemme sitoutuneet hiilineutraaliin tuotantoon vuoteen 2035 mennessä. Aiomme myös prosessoida uusiutuvia ja kierrätysraaka-aineita kuten jätemuoveja öljynjalostuksen raaka-aineina. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2020 Nesteen liikevaihto oli 11,8 miljardia euroa, ja 94% yrityksen vertailukelpoisesta liikevoitosta tuli uusiutuvista tuotteista. Lue lisää: neste.fi

Airbus

Airbus on vastuullisen ilmailun uranuurtaja sekä turvallisen ja yhtenäisen maailman puolestapuhuja. Yhtiö innovoi jatkuvasti ja tarjoaa sekä tehokkaita että teknologisesti edistyneitä ratkaisuja ilmailu-, puolustus- ja liitännäispalveluihin. Airbus valmistaa moderneja, polttoainetehokkaita matkustajalentokoneita ja tarjoaa niihin liittyviä palveluja. Airbus on myös Euroopan johtava puolustus- ja turvallisuusalan yrityksistä sekä yksi maailman johtavista avaruusalan yrityksistä. Airbus on myös helikopterivalmistaja, joka tarjoaa maailmanlaajuisesti tehokkaimmat siviili- ja sotilaskopteriratkaisut ja -palvelut.

Rolls-Royce Holdings

Brittiläinen Rolls-Royce Holdings plc huipputeknologioiden edelläkävijä, joka toimittaa puhtaita, turvallisia ja kilpailukykyisiä ratkaisuja planeettamme elintärkeisiin tarpeisiin.

DLR – Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt

Ilmailu- ja avaruuskeskus DLR on Saksan liittotasavallan ilmailun ja avaruustekniikan tutkimuslaitos. Teemme tutkimus- ja kehitystoimintaa ilmailun, avaruuden, energian, liikenteen, turvallisuuden ja digitalisaation parissa. Ilmasto, liikenne ja tekniikka muuttuvat globaalisti. DLR käyttää 54 tutkimuslaitoksensa ja laitoksensa asiantuntemusta kehittäessään ratkaisuja näihin haasteisiin. 10 000 työntekijällämme on yhteinen tehtävä: tutkia maapalloa ja avaruutta sekä kehittää teknologioita kestävää tulevaisuutta varten. Näin DLR vahvistaa Saksan asemaa tutkimuksen ja teollisuuden erinomaisena paikkana.