8 Huhtikuu 2019

Neste vetoaa tulevaan hallitukseen kunnianhimoisten päästötavoitteiden puolesta – haastoi tunnettuja vaikuttajia valheenpaljastimeen

Neste Oyj Lehdistötiedote 8.4.2019 klo 7

Neste julkaisi lauantaina 6.4.2019 avoimen kirjeen Suomen tulevalle hallitukselle, jossa vaaditaan kunnianhimoisia päästötavoitteita seuraaville neljälle vuodelle. Nesteen mukaan tieliikenteen päästöt on saatava laskuun välittömästi, mikä vaatii sekä olemassa olevien että uusien ratkaisujen kehittämistä monipuolisesti.

Nykyinen ilmastonmuutoskeskustelu yksinkertaistaa liiaksi monimutkaisia kysymyksiä. Osoittaakseen, ettei ilmastonmuutosta koskeviin kysymyksiin ole yksinkertaisia vastauksia, Neste haastoi joukon tunnettuja suomalaisia ja toimitusjohtajansa valheenpaljastustestiin.

”Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste, ja kello käy. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan meillä on alle 12 vuotta aikaa torjua ilmastonmuutos. Se on myös haaste, johon ei löydy yksinkertaisia vastauksia. Tarvitsemme kaikki käytettävissä olevat keinot sen ratkaisemiseksi. Meidän tulee ottaa käyttöön pieniä ja suuria päästöjä vähentäviä ratkaisuja heti, kun niitä on saatavilla. Jos emme toimi nyt, pian on liian myöhäistä”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.

Toimitusjohtaja Vanacker oli yksi valheenpaljastustestiin osallistuneista. Testissä käytettiin aitoa valheenpaljastinta, ja laitetta käytti siihen koulutettu henkilö. Osallistujilta kysyttiin ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä, kuten “Uskotko ilmastonmuutoksen olevan pysäytettävissä?” ja “Teetkö itse tarpeeksi ilmastonmuutoksen estämiseksi?

“Valheenpaljastimeen suostuminen tietenkin jännitti. Siihen asteleva joutuu vastaamaan yksinkertaistaen mahdottomiin kysymyksiin ja näin altistamaan itsensä omille epäilyksille ja muiden arvostelulle. Valheenpaljastustestissä oli kuitenkin koukku: kysytyt kysymykset olivat liian monimutkaisia, jotta niihin vastaamalla voisi läpäistä testiä. Testistä huomasi, että monimutkaisiin kysymyksiin ei voi antaa mustavalkoisia joko–tai-vastauksia”, Vanacker jatkaa.

Muita valheenpaljastustestiin osallistuneita vaikuttajia olivat toimittaja ja viestintäyrittäjä Peter Nyman, tutkija Tuuli Kaskinen, työelämäprofessori Pekka Sauri ja toimittaja Riku Rantala. Myös he huomasivat valheenpaljastimessa, että ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin ei ole aina mahdollista antaa yksinkertaisia vastauksia.

“Ilmastokeskustelussa ja etenkin politiikassa yritetään usein asettaa äänestäjiä toisiaan vastaan, mikä tekee koko ongelmasta lähestulkoon ratkaisemattoman. Totuus on se, että olemme kaikki ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa samassa veneessä eli pulassa, jos homma ei hoidu. Tämän hallituskauden aikana pitää saada aikaan tuloksia ja selkeitä vähennyksiä. Ei pelkkiä suunnitelmia, ei hyviä aikomuksia, vaan tuloksia”, Riku Rantala sanoo.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa kaikki teot lasketaan

“Ilmastonmuutoksen haastetta ei kuitenkaan kukaan joudu onneksi kohtaamaan yksin, edes hallitukset. Yritykset tuottavat ratkaisuja, ja esimerkiksi Neste on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi tavoitteenamme on vähentää oman tuotantomme hiilijalanjälkeä nopeammin kuin EU:n ilmasto- ja energiatavoitteet velvoittavat. Vastuullisuuden tulee olla yritysten strategiassa, ja niiden tulee koko ajan arvioida liiketoimintaansa vastuullisuuden näkökulmasta. Emme ole tässä poikkeuksia”, Vanacker valottaa.

“Myös suomalaiset tekevät omat valintansa ja äänestävät vaaliuurnilla. He saavat aikaan tuloksia joka päivä. Yhä useampi on tehnyt elämässään suuria tai pieniä muutoksia. Tästä meidän tulee olla ylpeitä”, Vanacker lisää.

Neste kutsuu suomalaiset mukaan haastamaan tulevan hallituksen asettamaan kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Avoin kirje ja valheenpaljastustesteistä koostettu video löytyvät sivustolta www.totuudenhetki.fi.

Neste Oyj

Kaisa Lipponen
Viestintä- ja brändimarkkinointijohtaja

Lisätietoja: Mika Hyötyläinen, markkinointijohtaja, Marketing & Services -liiketoiminta-alue, Neste, puh. 010 458 4132, mika.hyotylainen(at)neste.com; Ilkka Räsänen, johtaja, yhteiskuntasuhteet, Neste, puh. 050 458 5123

Lue lisää:
Valheenpaljastusvideo ja avoin kirje
Seuraa hashtagia #totuudenhetki

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) kehittää vastuullisia ratkaisuja liikenteen, yritysten ja kuluttajien tarpeisiin. Autamme asiakkaitamme pienentämään ilmastopäästöjä monipuolisella uusiutuvien tuotteiden valikoimalla. Olemme maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja ja tuomme uusiutuvia ratkaisuja myös lento- ja muoviteollisuuteen. Olemme myös teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana. Haluamme olla luotettava kumppani, jonka osaamista, tutkimustyötä ja vastuullisia toimintatapoja arvostetaan laajasti. Vuonna 2018 Nesteen liikevaihto oli 14,9 miljardia euroa. Vuonna 2019 sijoituimme kolmanneksi maailman 100 vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalla. Lisätietoa: neste.com

Liitetiedostot: