4 Heinäkuu 2024

Maailman ensimmäinen vastuullisemman polyesterikuidun toimitusketju perustuu hiilidioksidiperäisiin sekä uusiutuviin ja biopohjaisiin materiaaleihin

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 4.7.2024 klo 9

Kuva: Neste toimittaa uusiutuvaa, biopohjaista Neste RE -raaka-ainetta polymeerien ja kemikaalien valmistukseen. Lähde: Neste

Viidessä eri maassa toimivan seitsemän yrityksen konsortio on perustanut vastuullisemman polyesterikuidun toimitusketjun. Fossiilisten raaka-aineiden sijaan The North Face -brändin polyesterikuitujen valmistuksessa Japanissa käytetään uusiutuvia ja biopohjaisia raaka-aineita sekä hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä (CCU*). Konsortion osapuolet ovat projektin omistajana toimiva Goldwin sekä Mitsubishi Corporation ja Chiyoda Corporation (kaikki kolme Japanista), SK geo centric (Etelä-Korea), Indorama Ventures (Thaimaa), India Glycols (Intia) ja Neste.

Neste toimittaa uusiutuvaa Neste RE™ -tuotetta yhdeksi polyesterin valmistuksessa tarvittavaksi raaka-aineeksi. Goldwinin on määrä käyttää hankkeessa tuotettua polyesterikuitua heinäkuussa 2024 The North Face -tuotteissa, kuten urheiluasuissa. Tämän jälkeen harkitaan uusien Goldwin-tuotteiden ja -tuotemerkkien lanseerausta. 

Seitsemän kumppaniyritystä soveltaa massatasemenetelmää varmistaakseen materiaalivirtojen uskottavan jäljitettävyyden koko toimitusketjussa. Yritykset jatkavat yhdessä proaktiivista työtä vähentääkseen materiaalien päästöjä vastuullisemman yhteiskunnan luomiseksi.

Lisätietoja arvoketjusta löytyy englanninkielisestä infografiikasta, jonka voi ladata lehdistötiedotteen liitteistä. 

*) Hiilidioksidista raaka-aineena saatavan para-ksyleenin tuotantoa koskien Toyaman yliopisto, HighChem Company Limited, Nippon Steel Engineering Co. Ltd., Nippon Steel Corporation, Chiyoda Corporation ja Mitsubishi Corporation saivat NEDO-projektin (New Energy and Industrial Technology Development Organization) statuksen vuonna 2020: “Technology Development for Carbon Recycling and Next Generation Thermal Power Generation / Technology Development for CO2 Emission Reduction and Effective Utilization”. Osapuolet harjoittavat yhteistä tutkimus- ja kehitystoimintaa. Hankkeen tarkoituksena on toimittaa kokeiluluonteisesti hiilidioksidipohjaista para-ksyleeniä, jota tuotettiin maaliskuusta 2022 lähtien Chiyoda Corporationin Koyasu Research Parkiin perustetun pilottilaitoksen toimintaprosessissa.

Neste Oyj

Hanna Maula
Viestintä- ja brändijohtaja

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) hyödyntää innovatiivista, tieteeseen perustuvaa teknologiaa muuttaakseen jätteitä ja muita raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi ja kierrätysraaka-aineiksi. Yhtiö tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi ja auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Neste on maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja sekä polymeerien ja kemikaalien valmistukseen tarkoitettujen uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineisiin perustuvien syöttöaineratkaisujen edelläkävijä.

Yhtiön tavoitteena on tehdä Porvoon öljynjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo. Neste on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä ja aikoo vähentää myymiensä tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Neste on myös asettanut korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjulle. Yhtiö on palkittu toistuvasti CDP:n tunnustuksilla ja valittu maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2023 Nesteen liikevaihto oli 22,9 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi