16 Toukokuu 2019

Ruotsin ilmailualan toimijat tekevät yhteistyössä ensimmäisen alueellisen ”täydellisen lennon”

Neste Oyj, Lehdistötiedote 16.5.2019 klo 14.30

  • Ruotsin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Nyt Braathens Regional Airlines on tehnyt yhteistyössä Air BP:n, ATR:n ja Nesteen kanssa ”täydellisen lennon” Halmstadin lentoasemalta Tukholman Bromman lentoasemalle.

  • Lento tehtiin alueellisesti liikennöivällä lentokoneella ATR 72-600, jonka ympäristöominaisuudet ovat erinomaiset. Sen polttoaineena käytettiin Nesteen valmistamaa ja Air BP:n toimittamaa uusiutuvaa lentopolttoainetta.

  • Kaikki lennonhallintaprosessin osat on optimoitu pienentämään lennon ympäristöjalanjälkeä ja pitämään hiilidioksidipäästöt minimissä.

Useat ilmailualan yhtiöt vastasivat tänään haasteeseen ja muuttivat tavanomaisen arkipalvelun Halmstadin lentoasemalta (HAD/ESMT) Tukholman Bromman lentoasemalle (BMA/ESSB) ”täydelliseksi lennoksi”.

Kaikki alueellisen lennon lennonhallintaprosessin osat on ensimmäistä kertaa optimoitu pienentämään ympäristöjalanjälkeä ”täydelliseksi lennoksi”. Tämä tehtiin Ruotsissa, jonka tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Braathens Regional Airlines -yhtiön ATR 72-600 -potkuriturbiinilentokone on alueellisesti liikennöivä lentokone, jonka ympäristöominaisuudet ovat erinomaiset. Matka määränpäähän kesti tunnin, ja kyydissä oli täydet 72 matkustajaa, muun muassa kansainvälisten tiedotusvälineiden edustajia.

ATR 72-600 -lentokoneella on muihin alueellisesti liikennöiviin suihkukoneisiin ja jopa muihin potkuriturbiinikoneisiin verrattuna ympäristön kannalta merkittävä etu, sillä se tuottaa 40 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä matkaa kohti alueellisesti liikennöiviin suihkukoneisiin verrattuna. Se tarkoittaa 4 000 tonnin hiilidioksidipäästösäästöjä lentokonetta kohti vuodessa. ATR-koneet voivat myös nousta ja laskeutua paikoissa, joissa muut lentokoneet eivät voi. Niillä päästään siis kaikille lentokentille, myös vaikeimmin saavutettaville. Näin pystytään yhdistämään entistä useampia yhteisöjä ja tarjoamaan ihmiselle enemmän mahdollisuuksia asuinpaikasta riippumatta.

“Täydellisellä lennolla” käytettiin Air BP:n toimittamaa ja Nesteen valmistamaa uusiutuvaa lentopolttoainetta. Polttoaine vähentää elinkaarensa aikana kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosenttia tavanomaiseen lentopolttoaineeseen verrattuna. Sitä valmistetaan uusiutuvista ja vastuullisista raaka-aineista ilman palmuöljyä. Halmstadin lentoasema on myös ollut vuodesta 2016 lähtien yksi Air BP:n yli 250 toimipaikasta, joissa sen toiminnot ovat saaneet sertifioinnin hiilineutraaliudesta.

Kaupallisen lentoliikenteen sähköistäminen on vielä kymmenien vuosien päässä. Siksi lentokoneiden tehon parantamisella ja uusiutuvan lentopolttoaineen käytöllä on todennäköisesti suuri merkitys ilmailualan tukemisessa, kun se pyrkii saavuttamaan kunnianhimoisen tavoitteensa puolittaa hiilidioksidipäästöt vuoden 2005 tasoista vuoteen 2050 mennessä.

Lennon jälkeen Tukholman Bromman lentoasemalla järjestettiin vastuullisen ilmailun seminaari, jossa miehistö kertoi, miten ”täydellinen lento” saatiin aikaan. Useat asiantuntijat kertoivat näkemyksistään. Heitä olivat muun muassa Ruotsin alueellisten lentoasemien toimitusjohtaja Peter Larsson, Halmstadin kaupunginjohtaja Jonas Bergman, ATR:n ohjelmista ja asiakaspalveluista vastaava varajohtaja Tom Anderson, BRA:n vastuullisuuspäällikkö Anna Soltorp ja Air BP:n vähähiilisen kaupallisen kehityksen päällikkö Tom Parsons sekä Nesteen Pohjoismaiden uusiutuvasta liikenteestä vastaava johtaja Andreas Teir.

Parsons totesi seuraavaa: ”Air BP on sitoutunut tekemään kumppanien kanssa työtä, jotta ilmailualan kunnianhimoiset hiilidioksidin vähennystavoitteet saavutetaan. Tänään on osoitettu, mitä yhteistyöllä voidaan saada aikaan, ja olemme ylpeitä siitä, että olemme toimittaneet vastuullisen lentopolttoaineen tälle ainutlaatuiselle lennolle. Etsimme jatkossakin tapoja vähentää toimintojemme päästöjä asiakkaidemme hyväksi.”

Soltorp puolestaan totesi näin: ”Koko yhteiskuntamme on ryhdyttävä toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja vähennettävä päästöjä jyrkästi. Ilmailualan on tehtävä tässä oma osansa. Tänään olemme osoittaneet, mitä lentämisen tehostamisella voidaan saada aikaan yhteyksiä vaarantamatta. Tämä on jälleen myönteinen askel eteenpäin.”

Anderson lisäsi: ”Tänään olemme laajentaneet rajoja yhä kauemmas käyttämällä olemassa olevaa teknologiaa ja käytettävissä olevia ratkaisuja. Tämä mahtava saavutus ei olisi ollut mahdollinen ilman ATR-lentokonetta, koska ATR 72-600 -versiossa käytetään 40 prosenttia vähemmän polttoainetta ja siitä aiheutuu 40 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin alueellisesti liikennöivästä suihkukoneesta. Olemme tyytyväisiä, että olemme päässeet vastaamaan tähän haasteeseen ja osoittamaan, mikä on mahdollista. Toivottavasti tämä toimii esimerkkinä muille yhteisöille koko maailmassa.”

Teir totesi: ”Ilmailun sidosryhmät Ruotsissa ovat ryhtyneet toimimaan ennakoivasti, mikä todistaa niiden sitoutuneen toimintojensa päästöjen vähentämiseen uusiutuvan lentopolttoaineen käyttöä edistämällä. Hiilen vähentäminen ilmailusta edellyttää tiivistä yhteistyötä ilmailun sidosryhmien välillä sekä vahvaa yhteistyötahtoa. Olemme ylpeitä siitä, että olemme Air BP:n kumppanina tuomassa uusiutuvaa lentopolttoainetta Ruotsiin. Se lähettää vahvan viestin myös kansainväliselle ilmailuyhteisölle.”

Neste Oyj

Kaisa Lipponen

Viestintäjohtaja

Lisätietoja:

Neste: Andreas Teir, puh. +358 50 458 1997, andreas.teir(at)neste.com
BRA: Anna Soltorp, puh.  +46 (0)70 819 6710, anna.soltorp(at)flygbra.se    
Air BP: Emerald Media: puh. +44 142 056 0094, liz.danner(at)emeraldmedia.co.uk
ATR: Gregory Gavroy, puh. +33 671 774 935, gregory.gavroy(at)atr-aircraft.com
Halmstadin lentoasema: Anette Holmgren, puh. +46 351 82607, anette.holmgren(at)halmstad.se   Braathens Regional Airlines -lentoyhtiö (BRA) lyhyesti
Braathens Regional Airlines lentää useampaan Ruotsin kaupunkiin kuin mikään muu kotimainen lentoyhtiö. Braathens Regional Airlines tekee Finnairin kanssa yhteistyötä lennoilla Helsingistä Uumajaan sekä kesällä Visbyhyn. Braathens Regional Airlines lentää myös Berliinistä Växjöhön ja Göteborgista Lyoniin.

Braathens Regional Airlinesillä on vuodessa 2,2 miljoonaa matkustajaa, joista suurin osa työmatkalaisia. Sen markkinaosuus kotimaan lennoista on noin 30 prosenttia.

Braathens Regional Airlines on ollut 1. huhtikuuta 2019 lähtien maailman ainoa kaupallinen lentoyhtiö, joka kompensoi kaikki kasvihuonekaasupäästönsä, myös lipun hinnassa. Braathens Regional Airlines tarjoaa kaikille matkustajille mahdollisuuden valita fossiiliton biopolttoaine lentomatkaa varattaessa. Lentoyhtiöstä tuli jo vuonna 2009 maailman ensimmäinen kaupallinen lentoyhtiö, jolla on ympäristösertifikaatti ISO 14001.

Braathens Regional Airlines perustettiin vuonna 2016 usean alueellisen lentoyhtiön yhdistyttyä, mutta siivilleen se nousi jo 1940-luvulla nimellä Braathens S.A.F.E.

Braathens Regional Airlinesin omistaa ruotsalainen sijoitusyhtiö Braganza, joka on kokonaan Per G. Braathenin ja hänen perheensä omistama.


AIR BP lyhyesti
Air BP on BP:n ilmailualan divisioona ja siten maailman johtavia lentopolttoainetuotteiden ja -palvelujen toimittajia. Olemme tehneet investointeja ilmailuteollisuuteen yli 90 vuoden ajan varmistaaksemme, että ihmiset voivat lentää turvallisesti kaikkialla maailmassa. Toimitamme noin 6,6 miljardia gallonaa lentopolttoainetta vuodessa. Polttoaineellamme lennetään yli 6 000 lentoa päivässä yli 800 paikassa yli 55 maassa. Se tekee enemmän kuin neljä lentokonetta minuutissa.

Asiakkaina on liikelentoyhtiöitä, armeijoita, lentokoneita omistavia yrityksiä ja yksityishenkilöitä, lentoasemia ja lentokenttien toimijoita. Meillä on laaja palveluvalikoima, jolla tuemme polttoainetoimituksiamme. Palveluihimme kuuluvat tankkauslaitosten suunnittelu, rakentaminen ja operointi, tekninen konsultointi ja koulutus, vähähiiliset ratkaisut, Sterling Card ilma-alusten tehokkaaseen tankkaamiseen sekä innovatiiviset digitaaliset alustat, joilla lisätään tehokkuutta ja vähennetään riskejä. Lisätietoa on sivustolla www.airbp.com.ATR lyhyesti
Eurooppalainen potkuriturbiinivalmistaja ATR on maailman johtaja alueellisesti liikennöivien koneiden markkinoilla. ATR suunnittele, valmistaa ja toimittaa nykyaikaisia alueellisesti liikennöiviä lentokoneita, ja sen asiakkaina on noin 200 lentoyhtiötä lähes sadassa maassa. ATR 42 ja ATR 72 ovat enintään 90 paikan lentokoneiden markkinasegmentin parhaiten myyviä lentokoneita. ATR:llä uskotaan jatkuvaan parantamiseen. Se tuottaa huipputeknisiä, mukavia ja monipuolisia potkuriturbiinikoneita, jotka auttavat lentoyhtiöitä laajentamaan toimintaansa. Niiden avulla perustetaan vuosittain yli sata uutta reittiä. Muihin potkuriturbiineihin verrattuna ATR:n etuna on se, että kone kuluttaa 40 prosenttia vähemmän polttoainetta, sen matkakustannukset ovat 20 prosenttia pienemmät ja paikkakohtainen hinta on 10 prosenttia pienempi. Lisäksi siinä on markkinoiden pienimmät hiilidioksidi- ja melupäästöt. ATR on johtavien ilmailualan yritysten, Airbusin ja Leonardon, tasavertainen kumppani, ja sillä on suuri maailmanlaajuinen asiakastukiverkosto, jonka avulla se pystyy toimittamaan innovatiivisia palveluja ja ratkaisuja asiakkailleen ja operaattoreilleen koko maailmassa. Lisätietoa on sivustolla http://www.atr-aircraft.com.

Halmstadin lentoasema lyhyesti

Halmstadin lentoasema on tyypillinen kaupunkilentoasema kaikkine etuineen. Lentoasema sijaitsee vain 3,5 kilometrin päässä Halmstadin kaupungin keskustasta. Lentoasemalla tehdään vuosittain noin 12 000 nousua ja laskua. Vuosina 2016 ja 2017 terminaalirakennus kunnostettiin ja sitä laajennettiin. Halmstad on nyt erittäin mukava ja toimiva nykyaikainen lentoasema. 

 Hyvät lentomatkustusmahdollisuudet ovat nykyään tärkeitä, jotta elinkeinoelämässä, politiikassa, urheilussa ja kulttuurissa onnistutaan luomaan toimivia suhteita. Halmstadin lentoasemalla onkin tärkeä asema alueen kehittämisessä.

Lentoaseman vaikutusalue on laaja, säteeltään noin 70 kilometriä. Matkustajia tulee ympäri Hallandin aluetta ja useista Smålandin länsiosan kunnista. Näin noin 300 000 ihmistä pystyy aloittamaan matkansa mukavimmin Halmstadin lentoasemalta.

Halmstadin lentoasemalla on työssä harkitsevaa ja omistautunutta väkeä, ja sillä on päivittäisessä toiminnassaan useita ympäristö- ja vastuullisuustavoitteita.

Halmstadin lentoasema oli ensimmäisiä Ruotsin lentoasemia, joilla asiakkaille tarjottiin biolentopolttoainetta. Tämä aloitettiin kesäkuussa 2017. Kesäkuusta 2017 lähtien myös kaikissa lentoaseman maa-ajoneuvoissa on käytetty 100-prosenttisesti fossiilitonta polttoainetta. Lokakuusta 2018 lähtien terminaalin katolla on ollut 223 aurinkopaneelia tuottamassa sähköä lentoaseman omaan käyttöön. Niiden tuotannon arvioidaan olevan hieman yli 53 000 kilowattituntia vuodessa. Terminaalissa on LED-valaistus, jonka elinkaari on noin 50 000 tuntia, ja pysäköintihallissa LED-valaistus, jonka elinkaari on 10–12 vuotta. Syksyllä 2019 LED-valaistus asennetaan kiitoradalle. Matkustajille tarjotaan sähköautojen lataus omakustannushintaan, ja latausmaksu sisältyy pysäköintimaksuun.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) kehittää vastuullisia ratkaisuja liikenteen, yritysten ja kuluttajien tarpeisiin. Autamme asiakkaitamme pienentämään ilmastopäästöjä monipuolisella uusiutuvien tuotteiden valikoimalla. Olemme maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja ja tuomme uusiutuvia ratkaisuja myös lento- ja muoviteollisuuteen. Olemme myös teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana. Haluamme olla luotettava kumppani, jonka osaamista, tutkimustyötä ja vastuullisia toimintatapoja arvostetaan laajasti. Vuonna 2018 Nesteen liikevaihto oli 14,9 miljardia euroa. Vuonna 2019 sijoituimme kolmanneksi maailman 100 vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalla. Lisätietoa: neste.com

Liitetiedostot:
Photo: BRA(23.01 KB)
Photo: ATR(25.73 KB)
Photo: BP(26.78 KB)