6 Toukokuu 2021

“Change runs on renewables” ei ole pelkkä brändilupaus – Nesteen muutos tapahtuu uusiutuvilla tuotteilla, ja se on kannattavaa

Julkaistu Tiedotteet ja uutiset kategoriassa Vastuullisuus

Neste Oyj, Uutinen, 6.5.2021

Yli vuosikymmen sitten Neste otti tavoitteekseen tulla maailman johtavaksi uusiutuvan dieselin tuottajaksi. Vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen tulokset näyttävät, että yhtiö on oikealla tiellä kohti kestävää tulevaisuutta. 

Viime vuosikymmenen aikana Nesteestä on tullut merkittävä toimija uusiutuvien parissa. Yhtiön muutos alueellisesta öljyjalostamosta maailmanlaajuiseksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa kertoo rajattomasta uteliaisuudesta, rohkeudesta ja ahkeruudesta. Nesteen muutostarina on esimerkiksi nostanut yrityksen maailmanlaajuisesti viime vuosikymmenen 20 merkittävimmän muutoksen tehneen yrityksen listalle sekä tuonut yritykselle voiton Fast Companyn World Changing Ideas 2021 -palkintogaalassa

On tullut aika päivittää myös Nesteen brändiä ja tehdä rohkea lupaus kohti muutosta: “Change runs on renewables.”

Brand Financen viimeisin raportti osoittaa, että maailman 50 parasta öljy- ja kaasualan yritystä ovat menettäneet keskimäärin 16 % brändiarvostaan. 

Samanaikaisesti Nesteen brändiarvo kasvaa. Brand Financen mukaan Neste oli vuoden 2020 kolmanneksi arvokkain suomalainen brändi ja 26 %:n vuosittaisella kasvulla toiseksi nopeimmin kasvava brändi Suomessa. Neste oli vertailun parhaiten pärjännyt uusi tulokas – yhtiön strategiamuutos ja brändiuudistus ovat johtaneet nopeaan kasvuun. 

Nesteen transformaatio tuli näkyväksi vuoden 2015 brändistrategian uudistuksessa, jolloin Neste Oil -nimi muutettiin Nesteeksi. Sen jälkeen Nesteen markkina-arvo on kasvanut yli 800 %, kertoo Brand Financen raportti. 

Nesteen jatkuva työ uusiutuvien parissa tuottaa tulosta, joka viimeisimpänä näkyy myös yhtiön  ensimmäisen neljänneksen tuloksessa: yli 90 % Nesteen vertailukelpoisesta liikevoitosta tulee uusiutuvista. Uusiutuvat tuotteet toivat yhteensä 294 miljoonaa euroa vertailukelpoista liikevoittoa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. 

“Tämä saavutus tulee Nesteen viime vuosikymmenen aikana tehdyistä muutoksista, ja olemme todella ylpeitä työstämme tähän asti. Jatkamme liiketoimintamme laajentamista, mutta teemme myös merkittäviä investointeja innovaatioon sekä tutkimus- ja kehitystyöhön, jotta voimme tarjota ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan myös tulevaisuudessa”, sanoo Nesteen vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Minna Aila. 

Ilmassa tai tien päällä – uusiutuvat johtavat maailmaa 

Nesteen muutoksella ja kannattavuudella on vankka perusta. Yhtiön matka kohti kestävämpää tulevaisuutta alkoi 2000-luvulla, kun se esitteli NEXBTL-teknologian, jonka avulla Neste voi muuttaa laajan valikoiman uusiutuvia raaka-aineita laadukkaiksi tuotteiksi. 

Neste MY uusiutuva diesel™ tekee kuljetusalasta kestävämpää yhdessä kuluttajien ja kumppaneiden, kuten McDonaldsin ja HAVIn kanssa. Esimerkiksi Hollannissa McDonaldsin jätevirran käytetystä ruokaöljystä tehdään Neste MY uusiutuvaa dieseliä HAVIn logistiikan käyttöä varten. Tuotteen käytöllä voidaan saavuttaa huomattavasti pienemmät  kasvihuonekaasupäästöt polttoaineen koko elinkaaren aikana verrattuna fossiiliseen dieseliin. 

Neste MY uusiutuva lentopolttoaine™ on uusiutuva lentopolttoaine lentokoneille. Sellaisenaan käytettynä, polttoaine voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä tuotteen elinkaaren aikana jopa 80 %* fossiilisen polttoaineen käyttöön verrattuna. Neste tekee yhteistyötä  suurten lentoyhtiöiden, kuten American Airlinesin, Lufthansan, KLMn ja Finnairin kanssa. Nesteen polttoainetta käyttää maailmanlaajuisesti jo yli 10 lentoyhtiötä. Lisäksi Neste ilmoitti juuri kasvattavansa uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteettiaan Rotterdamin jalostamollaan. Kun otetaan huomioon käynnissä olevat Singaporen jalostamon laajennustyöt, Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteetti vuoden 2023 loppuun mennessä on 1,5 miljoonaa tonnia. 

Viimeisin lisäys Nesteen uusiutuvien tuotteiden portfolioon on Neste RE™, 100 % uusiutuvista ja kierrätetyistä raaka-aineista valmistettu muovien raaka-aine. Se pureutuu globaaliin muovijätehaasteeseen tarjoten vaihtoehtoisia ratkaisuja muovi- ja kemianteollisuudelle. 

“Nesteen tarina näyttää, että muutos todella kulkee uusiutuvilla. Ilmailuala ja tieliikenne hyötyvät aloina eniten vähäpäästöisistä uusiutuvista polttoaineista. Voimme tarjota laadukkaita ja skaalautuvia ratkaisuja siellä, missä niitä tarvitaan – jotta yhteiskunnat voisivat toimia kestävämmin”, sanoo Aila. 
 
Digitaalisesti kierrätetty video esittelee brändilupauksen 
 
Jopa Nesteen viimeisin brändivideo tukee uutta brändilupausta “Change runs on renewables”, sillä video on tehty täysin 120 erilaisesta kierrätetystä videoklipistä, jotka on editoitu yhteen näyttäväksi visuaaliseksi teokseksi. Video sisältää merkittäviä muutoksia aikaansaaneita voimakkaita hetkiä historiasta ja samalla osoittaa, että myös kierrätys voi olla digitaalista.

“Uudella videolla halusimme kunnioittaa menneisyyden ja tulevaisuuden muutoksen tekijöitä. Muutos, jonka tarvitsemme tänään, muutos kohti hiilineutraalia maailmaa vaatii sekä oikean ajattelutavan että toimintaa. Tämä muutos on tiimityötä ja valinta, jonka meistä jokainen voi tehdä: yhdessä voimme luoda elinvoimaisemman maapallon lapsillemme”, tiivistää Aila. 

Katso uusi brändivideo täältä.

*) Elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2009/28/EY) mukainen.

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapuhelimeen puh. 050 458 5076 / media@neste.com (arkisin klo 8.30-16.00).

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan dieselin ja vastuullisen lentopolttoaineen tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Olemme teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana ja olemme sitoutuneet hiilineutraaliin tuotantoon vuoteen 2035 mennessä. Aiomme myös prosessoida uusiutuvia ja kierrätysraaka-aineita kuten jätemuoveja öljynjalostuksen raaka-aineina. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2020 Nesteen liikevaihto oli 11,8 miljardia euroa, ja 94 % yrityksen vertailukelpoisesta liikevoitosta tuli uusiutuvista tuotteista. Lue lisää: neste.fi

Liitetiedostot: