95 vai 98? Diesel vai Pro Diesel? Valitse autollesi paras polttoaine

Bensiinimoottorit

Oikean bensiinin valinnassa on tärkeää muistaa, että moottorin oktaanilukuvaatimus on aina ensisijainen valintakriteeri: jos vaatimus on enemmän kuin 95, ei Neste Futura™ 95 E10 sovellu käyttöön, vaan on käytettävä Neste Futura™ 98 E5 -bensiiniä.

Enintään 10 prosenttia etanolia sisältävä Neste Futura 95 E10 on useimpiin autoihin sopiva taloudellinen peruslaatu. Futura 95 E10 on jalostettu suojaamaan moottoria kattavasti korroosiolta, hapettumiselta ja karstaantumiselta. Bensiinin lisäaineistus voitelee ja puhdistaa venttiileitä ja polttoainesuuttimia, mikä lisää moottorin tehoa ja käyttöikää.

Vanhemmissa automalleissa Neste Futura 98 E5 on yleensä varmempi valinta, sillä korkeampi etanolipitoisuus voi aiheuttaa ongelmia auton polttoainejärjestelmässä. 98 E5 soveltuu kaikille bensiiniautoille, myös niille, joiden polttoainejärjestelmä ei siedä korkeaa etanolipitoisuutta tai joiden moottori toimii paremmin korkeaoktaanisella bensiinillä.

Molempien bensiinilaatujen kehityksessä on kiinnitetty erityistä huomiota suomalaisiin olosuhteisiin. Sekä 95 E10 että 98 E5 -bensiinin lisäaineistus on suunniteltu suojaamaan moottoria ja lisäämään sen tehoa. Bensiinien bio-osuudet auttavat osaltaan vähentämään liikenteen hiilidioksidipäästöjä.

Useimpien automallien kohdalla oikean bensiinilaadun voit tarkistaa oheiselta sivustolta: http://www.e10bensiini.fi/

Pienmoottorit

Pienmoottoreiden polttoainetarpeet ovat hyvin tapauskohtaisia. Jos et ole varma, mitä bensiiniä pienmoottorissasi kannattaa käyttää, toimi näin:

  • Käytä ensisijaisesti Neste-pienmoottoribensiiniä. Pienmoottoribensiini on markkinoiden korkealuokkaisinta bensiiniä: se pitää moottorin puhtaana, kunnossa ja toimintavarmana. 
  • Toiseksi paras vaihtoehto on Neste Futura 98 E5, joka käy kaikkiin bensiinimoottoreihin.

Dieselmoottorit

Dieselmoottoreissa tärkeintä on valita polttoaine vuodenajan ja lämpötilan mukaan. Dieselpolttoaineen valintaan vaikuttavia keskeisiä arvoja ovat samepiste eli alin varastointilämpötila ja suodatettavuus eli alin käyttölämpötila. 

Neste Futura Diesel™ -tuotteiden laadut ovat:

  • Neste Futura Diesel -0/-7: Tarkoitettu keskikesäkäyttöön. Samepiste on 0 °C ja suodatettavuus -7 °C.
  • Neste Futura Diesel -5/-15: Tarkoitettu kevät-, kesä- ja syksykäyttöön. Samepiste on -5 °C ja suodatettavuus -15 °C.
  • Neste Futura Diesel -10/-20: Tarkoitettu kevät-, kesä- ja syksykäyttöön. Samepiste on -10 °C ja suodatettavuus -20 °C.
  • Neste Futura Diesel -15/-25: Markkinoiden paras ja pakkaskestävin välilaatu. Samepiste on -15°C ja suodatettavuus -25 °C. Myydään Neste D-verkoston kaksilaatuasemille säätilan mukaan. 
  • Neste Futura Diesel -29/-34:  Riittävät kylmänkesto-ominaisuudet talviolosuhteisiin, joissa suomalainen liikenteenharjoittaja usein toimii.  Kylmäominaisuuksia ja tuotteen käytettävyyttä talviolosuhteissa parannetaan jatkuvasti ja olosuhteiden mukaan.
  • Neste Futura Diesel -40/-44:  Arktinen diesel. Toimii kovimmillakin pakkasilla. Ankarimmissa olosuhteissa dieselajoneuvo kannattaa esilämmittää tai pitää lämpimässä tallissa ennen moottorin käynnistämistä. Arktista laatua voi lisätä muihin diesellaatuihin parantamaan niiden kylmänkesto-ominaisuuksia.

Neste Express-automaattiasemilla sekä Neste-liikenneasemilla myydään talvilaatua yleensä Vaasa-Jyväskylä-Mikkeli-Imatra-linjan pohjoispuolella marraskuun alusta huhtikuun puoliväliin. Edellä mainitun linjan eteläpuolella myydään talvilaatua yleensä marraskuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Muuna aikana myydään kesälaatua.

Pohjois-Suomen D- ja Neste Truck-automaattiasemilla myydään talvilaatua  yleensä lokakuun lopusta huhtikuun puoliväliin. Kaksilaatuasemilla myydään välilaatua -15/-25 yleensä marraskuun puolivälistä huhtikuun loppuun.

Keski-Suomen Neste Truck-automaattiasemilla myydään talvilaatua yleensä marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Kaksilaatuasemilla myydään välilaatua yleensä joulukuun alusta maaliskuun loppuun. Muuna aikana myydään kesälaatua.

Rannikko-Suomen D- ja Neste Truck- kaksilaatuasemilla myydään kesälaatua peruslaatuna ja lisäksi välilaatua marraskuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Yksilaatuasemilla myydään välilaatua marraskuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Talvilaatua myydään Rannikko-Suomen D- ja Neste Truck-automaattiasemilla vain olosuhteiden niin vaatiessa. 

Vaikka Neste-asemilla diesellaadut ovat aina ajan tasalla, dieselautoilijan kannattaa ennakoida sään muutoksia. Jos tankissa on jäljellä kesälaatua kun lämpötila laskee, dieselin parafiinit voivat jähmettyä tankissa ja moottorissa. Jähmettyneellä polttoaineella ajaminen johtaa auton sammumiseen ja mahdollisesti myös polttoainesuodattimen tukkeutumiseen. Jos diesel jähmettyy tankkiin, auto on vietävä lämpimään ja tankki on tyhjennettävä.

Ei FAMEa 

Nesteen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa toimittamat dieselpolttoaineet eivät sisällä perinteista biodieseliä, eli FAMEa. Polttoaineen FAME-nollapitoisuus tarkoittaa, ettei tulossa ole mikrobikasvu- tai vesiongelmia ja tukkeutuneita suodattimia, ja polttoaineella on hyvä varastointivakaus. Neste Futura Diesel sisältää puhdistavia, korroosiota estäviä, voitelevia ja vaahtoamista estäviä komponentteja, jotka on valittu tuottamaan korkealaatuinen polttoaine pohjoismaisiin tieolosuhteisiin.

Neste Pro Diesel™ on varma valinta

Neste Pro Diesel on maailman ensimmäinen autonvalmistajien suosittelema tiukimman WWFC-luokituksen mukainen dieselpolttoaine. WWFC eli Worldwide Fuel Charter -luokitus on Euroopan, Yhdysvaltojen ja Kaukoidän autonvalmistajien yhdessä laatima suositus polttonesteille. WWFC:n tiukin luokitus vaatii polttoaineilta huomattavasti enemmän kuin perinteiset polttoainestandardit.

Neste Pro Dieselissä yhdistyy laatu ja tehokkuus: Pro Diesel auttaa pitämään moottorin puhtaampana ja tankillinen Pro Dieseliä vie tavanomaista dieseliä pidemmälle. Näistä syistä Neste Pro Diesel on ominaisuuksiltaan tutkitusti paras polttoaine kaikkiin dieselautoihin. Neste Pro Dieseliä valmistetaan Suomessa Porvoon jalostamoilla.

Neste Pro Diesel talvilaadun kylmäominaisuudet ovat perinteistä dieseliä paremmat, mikä merkitsee huolettomia kilometrejä läpi koko talvikauden. Neste Pro Dieselin alin käyttölämpötila on -37 °C ja alin varastointilämpötila -32 °C, kun perinteisen talvidieselin alin käyttölämpötila on -34 °C ja varastointilämpötila -29 °C. Neste Pro Dieselin tyypillinen setaaniluku on yli 58, kun se tavallisessa dieselissä on noin 52. Pro Dieselin korkea setaaniluku tarkoittaa helpompia kylmäkäynnistyksiä ja alusta saakka hiljaisempaa käyntiääntä.

Ylivertaisen suorituskyvyn lisäksi Pro Diesel on ympäristötietoinen valinta. Neste Pro Diesel sisältää keskimäärin noin 15 % Neste uusiutuvaa dieseliä.