Olet täällä
Tulevaisuuden raaka-aineet
Työskentelemme jatkuvasti uusiutuvien ja kierrätettyjen raaka-aineiden saatavuuden parantamiseksi. Kehitämme samalla teknologioita, joilla monipuolistamme nykyistä raaka-ainevalikoimaamme entisestään. Tämä auttaa meitä varmistamaan, että käytettävissämme on riittävä määrä raaka-aineita tukemaan kasvavaa tuotantokapasiteettiamme, minkä myötä voimme maksimoida positiivisen ilmastovaikutuksemme.
Lyhyt ja keskipitkä aikaväli: vuoteen 2025 mennessä 100% jäte- ja tähderaaka-aineita
Etsimme keinoja parantaa uusien, entistä heikkolaatuisempien jäte- ja tähderaaka-aineiden saatavuutta. Tällaisia ovat mm.:
Rasvahappoöljyt
- Vapaita rasvahappoja, joita saadaan esimerkiksi erilaisten kasviöljyjen jalostusprosesseista.
Palmujätevesiliete (palm effluent sludge eli PES)
- Öljypitoista jätettä, jota voidaan ottaa talteen palmuöljypuristamoiden jätevedestä eli POME:sta (palm oil mill effluent).
- Palmuöljypuristamoiden jätevedessä on paljon orgaanista materiaalia. Siksi se on käsiteltävä ennen sen laskemista takaisin vesistöön. POME koostuu öljypalmun hedelmien vesiliukoisista komponenteista sekä palmukuiduista ja öljystä.
Brown grease
- Jätevedestä saatavaa kasvi- tai eläinperäistä jäterasvaa esim. ravintolakeittiöistä.
- Kerätään viemäriin asennettavalla keräimellä ennen veden ohjautumista jätevesien käsittelyjärjestelmään.
Keskipitkä ja pitkä aikaväli: kartoitamme teknologioita laajentaaksemme valikoimaamme uusilla raaka-aineilla
Keskitymme keskipitkän ja pitkän aikavälin raaka-ainekehityksessämme esimerkiksi seuraaviin skaalautuviin, vastuullisesti tuotettaviin raaka-aineisiin sekä niiden käytön mahdollistaviin teknologioihin:
Jätemuovit
- Kuluttajamuovijätteet, esimerkiksi värilliset, monimateriaali- tai monikerroksiset pakkausjätteet, joita ei tällä hetkellä voida kierrättää mekaanisesti.
- Tavoitteenamme on aloittaa nesteytetyn muovijätteen käyttö Nesteen perinteisen fossiilisen öljynjalostamon uutena raaka-aineena ja jalostaa siitä korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien valmistukseen.
- Neste on käynnistänyt useita kumppanuuksia muovijätteiden kierrätyksen, erityisesti kemiallisen kierrätysteknologian ja kapasiteetin kehittämiseksi.
Lignoselluloosa
- Kasvipohjaista biomassaa, jolle ei vielä ole käyttökohteita tai jolla on vain vähäarvoista käyttöä.
- Esim. metsä- ja maatalouden tähteitä, joita on vuosittain miljardeja tonneja saatavilla.
- Neste tekee yhteistyötä Bioenergy La Tuquen kanssa tavoitteenaan hyödyntää toistaiseksi käyttämättömiä metsätähteitä raaka-aineena La Tuquessa, Kanadassa.
- Neste on yksi metsäpohjaisiin materiaaleihin keskittyvän pitkäaikaisen Treesearch-tutkimusalustan rahoittajista.
- Neste ja Stora Enso suorittivat Varkauden koelaitoksella testiajoja vuosina 2009–2011 puupohjaisesta biomassan prosessoinnista uusiutuvien tuotteiden raaka-aineeksi soveltuvan biovahan tuottamiseen asti.
- Nesteen Porvoon teknologiakeskuksessa toimi usean vuoden ajan mikrobiöljyä valmistava koelaitos, jossa testattiin, miten erilaiset maatalouden tähteet voidaan muuntaa öljyksi mikrobien avulla.
Uudet kasviöljyt kehittyneistä viljelykonsepteista
- Tällaisia uusia, vastuullisempia viljelymenetelmiä voitaisiin hyödyntää lisävolyymien saamiseksi eri viljelyskasveista, kuten rypsistä.
- Kehittyneitä viljelykonsepteja ovat esimerkiksi syys- ja talviviljely (ts. maatalousmaan täyden potentiaalin hyödyntäminen kasvattamalla pääkasvin lisäksi samalla maalla muitakin viljelykasveja eri kausina), laidunviljely (kasvien viljely laidunmaalla karjanpidon rinnalla) tai kasvien viljely pahasti köyhtyneellä tai hylätyllä maalla.
- Kehittyneet viljelymenetelmät eivät ole vielä laajamittaisessa käytössä, mutta niiden odotetaan tarjoavan uusia kasviöljyvolyymeja pahasti köyhtyneestä tai jo käytössä olevilta maatalousmaasta.
Kiinteä yhdyskuntajäte
- Neste tutkii kiinteän yhdyskuntajätteen eri jakeita, joita ei tällä hetkellä voida kierrättää tai ei kierrätetä muista syistä. Tällaiset jakeet vaihtelevat markkinoittain.
- Neste arvioi useita teknologioita ja potentiaalisia kumppaneita. Tavoitteena on kiinteän yhdyskuntajätteen hyödyntäminen vastuullisesti tuotettujen polttoaineiden ja kemikaalien valmistuksessa.
Mikrolevät
- Fotosynteettisiä mikroleviä voidaan viljellä missä tahansa, missä on vettä ja auringonvaloa, myös merivedessä ja viljelyksille soveltumattomilla maa-alueilla.
- Mikrolevät voivat tuottaa runsaasti öljyä, ja ne sisältävät yleisesti runsaasti proteiineja ja muita arvokkaita yhdisteitä.
- Neste on ollut mukana useissa kansainvälisissä levätutkimusprojekteissa, esimerkiksi Alankomaissa ja Australiassa.
CO2 - Power-to-X
- Neste tutkii elektrolyysi- ja power-to-X -ratkaisuja sekä teknologioita hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin (Carbon capture and storage eli CCS) ja hyödyntämiseen (Carbon capture and utilization eli CCU).
- Power-to-X-ratkaisuissa keskeinen teknologia on elektrolyysi, jossa vetyä tuotetaan vedestä sähkön avulla.
- Power-to-X-teknologioiden odotetaan mahdollistavan uusiutuvan vedyn tuotanto päästöttömästi sekä hiilidioksidin muuntamisen polttoaineiksi, kemikaaleiksi ja materiaaleiksi.
- Power-to-X-ratkaisujen ”raaka-aineita” ovat uusiutuva sähkö ja hiilidioksidi. Vedyn sekä polttoaineiden ja kemikaalien tuotantoon power-to-X-teknologioilla ei tarvita biomassaa.
- Maaliskuussa 2020 Neste hankki vähemmistöosuuden Sunfirestä, joka on korkean lämpötilan elektrolyysiteknologian ja power-to-X-ratkaisujen johtavia kehittäjiä.
- Testaamme uusiutuvan eli ns. “vihreän vedyn” tuotantoa Rotterdamin jalostamollamme CEA:n, Sunfiren, Paul Wurthin and Engien kanssa EU:n MULTIPLHY-projektissa. Hankkeen tavoitteena on asentaa ja integroida maailman ensimmäinen usean megawatin kokoluokan korkean lämpötilan elektrolysaattorijärjestelmä jalostamoon.