Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesikiertoisessa lattialämmityksessä lämmönjako on mahdollista liittää öljylämmityskattilaan, sähköllä lämmitettävään vesivaraajaan, maalämpöpumppuun, ilma-vesilämpöpumppuun, aurinkokeräimiin tai kaukolämpöön.

Energianlähteeksi sopivat siis patterilämmitystä vastaavasti

  • öljy,
  • sähkö,
  • maalämpö,
  • ilmalämpö,
  • aurinkolämpö,
  • polttopuut ja
  • kaukolämpö tai
  • vaihtoehtojen yhdistelmät. 

Kattilassa lämmitettyä ja sekoitusventtiilissä halutun lämpöiseksi sekoitettua vettä kierrätetään kiertovesipumpun avulla lämmönjakoverkostossa

Lattialämmityksessä lattia toimii ikään kuin suurena patterina: lämpö luovutetaan lattiarakenteen sisällä olevan lämpöputkiston kautta huoneilmaan.

Lattialämmityksessä lattiapinta on jonkin verran huoneilmaa lämpimämpi ja huonelämpötila voi olla asumisviihtyisyydestä tinkimättä 1–2 °C patterilämmitystä alempi.

Tästä syystä vesikiertoinen lattialämmitys on patterilämmitykseen verrattuna lämmityskustannuksiltaan hieman edullisempi vaihtoehto.

Lattialämmityksen lämmönjakojärjestelmä on täysin näkymättömissä ja se soveltuu useimmille lattiarakenteille sekä pintamateriaaleille.

Lattialämmitys ei kuitenkaan ole suositeltava kokolattiamatoille, koska matto eristää liian hyvin, ja lämpö ei pääse huonetilaan.

Lautalattioissa laudan suositeltava enimmäispaksuus on 28 mm. Parkettien osalta on hyvä varmistaa materiaalin soveltuvuus lattialämmitykseen.

Lattialämmitys torjuu hometta

Lattialämmitys tuo erityisesti mukavuutta kosteisiin tiloihin ja pesutilat voidaan pitää lämpiminä myös kesällä, jolloin muuta lämmitystä ei tarvita.

Lattialämmityksen etuna ovat aina kuivat lattiat ja nurkat. Home ei pesi kuivilla pinnoilla.

Kosteiden tilojen lämmityksen ohella lattialämmitys sopii hyvin koko talon lämmittämiseen.

Vesikiertoinen lattialämmitys on matalalämpöjärjestelmä, jossa veden lämpötila on enintään +50 °C.

Putkimateriaalina käytetään nykyisin lähes yksinomaan happitiiviitä muoviputkia ja niiden asentamiseen tarkoitettuja valmiita asennuselementtejä. Muoviputkien ohella voidaan käyttää myös monikerros- eli komposiittiputkia tai muovipinnoitettuja kupariputkia.

Lattialämmitys soveltuu parhaiten betonilattioille.

Lattialämmitysjärjestelmien valmistajat ovat kuitenkin kehittäneet valmiita asennusjärjestelmiä myös muita lattiarakenteita varten.

Nykyisin ei enää hyväksytä lattialämmityksen kytkemistä lämpimään käyttöveteen, vaan se tulee aina liittää lämmitysverkostoon.

Sopiva huonelämpötila saavutetaan säätölaitteilla.

Lämmityksen säätöön voi käyttää huonetermostaattia tai lattian pinnan lämpötilan mukaan ohjattavaa lattia-anturin sisältävää termostaattia.

Jos rakennuksen lattialämmityksessä on erityyppisiä tiloja, kuten asuinhuoneita ja pesutiloja, on lämmönjako suositeltavaa jakaa omiin, omilla säätölaitteilla varustettuihin piireihin.