9 vinkkiä, joilla lasket auton polttoaineen kulutusta – ja pienennät autoilun hiilijalanjälkeä

Auton polttoaineen kulutusta voi helposti laskea kymmenillä prosenteilla. Näillä vinkeillä jokainen kuljettaja voi tehdä autoilusta edullisempaa ja ympäristöystävällisempää. Autoilijan hiilijalanjälkeä voi vähentää keskimäärin 90 prosenttia* tankkaamalla Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä.

Autonvalmistajien ilmoittamat keskikulutukset ja päästöt ovat pitkälti viitteellisiä. Todelliseen bensan kulutukseen vaikuttavat monet eri tekijät. Lue yhdeksän vinkkiä siihen, miten voit vähentää tuntuvasti autoilun kustannuksia ja hiilijalanjälkeä.

1. Taloudellinen ajotapa voi vähentää kulutusta kymmenillä prosenteilla

  • Ennakoi – ja vältä tempoilevaa ajotapaa. Kaupunkiajossa suurin osa polttoaineesta kuluu auton kiihdyttämiseen haluttuun nopeuteen. Tasaisempi ajotapa, jossa kiihdytykset ja pysähdykset vähenevät, on tehokkaimpia tapoja laskea polttoaineenkulutusta.
  • Kiihdytä vauhtiin ripeästi mutta maltilla. Polttomoottori toimii tehokkaammin kierroslukualueen keskellä kuin reunoilla. Autoa ei siksi kannata kiihdyttää liian hitaasti – eikä toisaalta repivän nopeasti. Tehokkainta on kiihdyttää ripeästi matkavauhtiin, ja ajaa sen jälkeen suurella vaihteella ja mahdollisimman pienellä kaasupolkimen painalluksella.
  • Hyödynnä rullausta, joka ei kuluta lainkaan bensaa. Kun kuljettaja nostaa jalan kaasupolkimelta vaihteen ollessa päällä, moderni auto ei kuluta bensaa. Tällaista ilmaista rullausta kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon, esimerkiksi kun ollaan lähestymässä pysähdystä. Jos vaihteen kytkee pois, moottori joutuu käyttämään bensaa tyhjäkäyntiin.

Kaupunkiajossa tällainen taloudellinen ajotapa voi laskea bensan kulutusta ja päästöjä 20–30 prosenttia tai enemmänkin.

2. Laske ajonopeutta

Auton nopeuden kasvaessa ilmanvastus kasvaa eksponentiaalisesti. Kannattaa siksi valita tilanteeseen sopiva ja rajoitusten mukainen nopeus. Jos maantieajossa ajonopeus laskee 90:stä 80 kilometriin tunnissa, polttoaineenkulutus laskee noin kuusi prosenttia.

3. Renkailla on yllättävän suuri vaikutus polttoaineen kulutukseen

  • Alhainen ilmanpaine voi lisätä polttoaineen kulutusta 20 prosenttia. Rengaspaineet kannattaakin tarkistaa säännöllisesti. Huomioi myös muuttuvat olosuhteet. Pakkasella rengaspaineet yleensä laskevat. Jos kuormaa on väliaikaisesti enemmän, renkaatkin tarvitsevat enemmän painetta.
  • Rengastyypin valinnalla voi vähentää kulutusta. Renkaat luokitellaan vierintävastuksen mukaan A:sta F:ään. A-luokassa polttoaineen kulutus on 7,5 prosenttia F-luokkaa pienempi.
  • Väärä ohjauskulma voi lisätä polttoaineen kulutusta 10 prosenttia. Se myös lisää renkaiden kulumista. Ohjauskulmat kannattaa tarkistuttaa esimerkiksi huoltojen yhteydessä tai jos renkaisiin on kohdistunut isku.

4. Moottorin esilämmitys voi vähentää kulutusta merkittävästi

Kylmäkäynnistyksen vaikutus auton polttoaineen kulutukseen voi varsinkin lyhyemmillä matkoilla olla dramaattinen. Kylmänä käynnistetty moottori kuluttaa ensimmäisten kilometrien aikana jopa kaksinkertaisen määrän polttoainetta verrattuna esilämmitettyyn moottoriin. Suositeltava lämmitysaika vaihtelee pakkaslukeman ja auton esilämmityslaitteen mukaan.

Ulkoilman lämpötila Sähköinen esilämmitin Polttoainelämmitin
-0–5 astetta  30 min–1 tunti 10–15 min
-5–10 astetta 1–2 tuntia 15–20 min
Alle -10 astetta 2–3 tuntia 30 min

Ylimääräinen ilmanvastus kasvattaa polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Esimerkiksi suksiboksi tai kattoteline lisää maantieajossa kulutusta helposti noin litran sadalla kilometrillä.

5. Karsi ylimääräistä kuormaa ja ilmanvastusta

Myös mukana kulkeva paino vaikuttaa auton polttoaineenkulutukseen. Varsinkin kaupunkiajossa kannattaa varoa ylimääräisen kuorman säilyttämistä autossa.

6. Älä käytä ilmastointia tai lämmitystä turhaan

Auton ilmastoinnin ja lämmittimien käyttö vaativat energiaa ja lisäävät bensan kulutusta, joten niitä ei kannata käyttää tarpeettomasti. Toisaalta on hyvä muistaa, että ikkunan avaaminen ajon aikana kasvattaa ilmanvastusta ja nostaa kulutusta enemmän kuin ilmastointi.

7. Hyvin huollettu auto kuluttaa vähemmän

Laadukas ja oikein valittu moottoriöljy vähentää kitkaa moottorissa ja alentaa kulutusta. Öljy kannattaa vaihdattaa säännöllisesti ja muuttuvat olosuhteet huomioiden. Esimerkiksi talviaikaan moottoriin kohdistuu suurempi rasitus, mikä asettaa myös voiteluöljylle suuremmat vaatimukset. On tärkeää huoltaa autoa ja moottoria valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti.

8. Sää ja ajoalusta vaikuttavat yllättävän paljon kulutukseen

  • Navakka tuuli näkyy kulutuksessa välittömästi. 80 kilometrin matkavauhdilla 5,5 m/s myötätuulta säästää jopa 1,5 litraa sadalla kilometrillä verrattuna samanlaiseen vastatuuleen.
  • Kun ilman koostumus on tiivis, auton ilmanvastus ja kulutus kasvavat. Maantieajossa vaikutus voi olla tuntuva. Esimerkiksi matalapaineella +20 asteen lämpötilassa auton ilmavastus voi olla jopa 15 prosenttia pienempi kuin talvella -20 asteen pakkasessa korkeapaineen aikana.
  • Ajoalusta vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Karkea tai pehmeä alusta lisää renkaiden vierintävastusta. Vastus saattaa huonokuntoisella tiellä olla jopa 30 kertaa suurempi parhaaseen ajoalustaan verrattuna.

 

 

 

 

*) Keskimäärin 90 % pienempi hiilijalanjälki koko polttoaineen elinkaaren ajalta, kun päästöjä verrataan fossiiliseen dieseliin. Elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmät ovat EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin II (2018/2001/EU) mukaisia.

 

Mikä vaikuttaa polttoaineen kulutukseen - testissä Neste MY Uusiutuva Diesel!