Olet täällä

Vastaleivottua pullaa, luontopolkuja ja traktorinäyttely ‒ vinkit syyslomailijalle valtateiden varrelta

Kauniit ruskamaisemat kutsuvat jälleen, kun Suomessa vietetään syyslomaa viikkojen 42 ja 43 aikana. Moni suomalainen suuntaa tänä vuonna aiempaa innokkaammin lomanviettoon omalla autolla ‒ esimerkiksi mökkeilemään Kolille, Tahkolle tai Rukalle.

Kaikkien suomalaisten tuntemat Jari-Pekka -asemat palvelevat valtateiden varsilla vuorokauden ympäri Hartolassa, Hankasalmella ja Joroisissa. Mutta mistä asemat ovat saaneet alkunsa ja mitä kiinnostavaa nähtävää lähistöltä löytyy?

“Joko yksi tai kolme, muttei kahta”

Ensimmäinen Jari-Pekka sai alkunsa Hankasalmelta jo vuonna 1990, kun Koposen maanviljelijäveljekset päättivät perustaa ensimmäisen liikenneaseman palvelemaan Jyväskylästä Kuopioon liikkuvia autoilijoita. Seinäjoella autotekniikkaa opiskeleva Jari-Pekka Koponen palasi veljiensä kanssa kotikonnuille perustaakseen perheyrityksen, joka on tähän päivään mennessä palvellut tuhansia ja tuhansia autoilijoita 30 vuoden varrella.   

“Ensimmäisen Jari-Pekan toiminta alkoi juhannuksena vuonna 1990. Raitis ilma ja savuttomuus olivat tuoreen liikenneaseman kantavia teemoja, sillä tupakkatuotteita ei sisällä polttamisen lisäksi voinut myöskään ostaa. Pian tarina levisi ja aseman ovi kävi tiuhaan tahtiin”, kertoo kauppias Jari-Pekka Koponen.

Hankasalmen Jari-Pekka siirtyi osaksi Nesteen asemaverkostoa 8 vuotta myöhemmin. Vuonna 2003 seuraava asema Hartolaan sai alkunsa, ja kolmas Joroisissa avasi ovensa kauppias Koposen 47-vuotissyntymäpäivänä 7.5.2012.  

“Minulla oli hieman omituinen unelma siitä, että Jari-Pekkoja tulisi olla joko yksi tai kolme, muttei missään nimessä kahta. Siispä Hartolan avauksen jälkeen ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin avata Joroisten asema vitostien varteen, sopivan lähelle Varkautta ja Pieksämäkeä”, Koponen muistelee.  

Tänä päivänä Jari-Pekat ovat täyden palvelun liikenneasemia, jotka työllistävät kaiken kaikkiaan 100 henkeä. Asemilta saa kahvia ja tuoretta pullaa, ja isompaan nälkään voi ruokailla niin Jari-Pekan oman menun kuin Kotipizzan, Subwayn tai Hesburgerin tarjoamien antimien voimin. Kaikilta asemilta löytyy myös K-ruokakauppa ja Finnmari-myymälä, josta voi napata syyslomatuliaiset kotiinviemisiksi. 

Etelä- ja Pohjois-Savon autoilijat ovat iloinneet siitä, että Neste MY uusiutuva diesel -polttoaine tuotiin kaikille Jari-Pekka -asemille viime keväänä. Lisäksi täyssähköautoa ja hybridiä voi ladata Fortumin latauspisteillä. Koponen itse puhuu myös aktiivisesti oman hiilijalanjäljen pienentämisen puolesta; ajamalla uusiutuvalla dieselillä ja istuttamalla vuosittain tuhansia puuntaimia Hankasalmelle.  

Vastaleivottua pullaa 364 päivänä vuodessa ‒ tuore matkaeväs luontopolulle

Koposten veljesten edesmennyt veli Timo-Tapio perusti aikoinaan Leipomo Timo-Tapion, jonka uuninlämpimät leivonnaiset tuoksuvat perheyrityksen liikenneasemilla edelleen viikon jokaisena päivänä. 

“Hartolassa ja Hankasalmella leivotaan 364 päivänä vuodessa ‒ jouluaattona on lupa pitää pieni tauko. Haluamme tarjota asiakkaillemme itse tehtyä pullaa, joka on valmistettu mahdollisimman lähellä. Leipomo Timo-Tapion lisäksi Joroisissa toimii oma Joroisten leipomo”, Jari-Pekka Koponen kuvailee.  

Suomi on myös täynnä kansallispuistoja, jotka houkuttelevat erityisesti syyslomailijoita luokseen. Hartolan Jari-Pekalta Joutsaan päin nelostietä ajaessa löytyy muun muassa Leivonmäen kansallispuisto, ja Hankasalmen sekä Joroisten leveyspiireillä voi reippailla Etelä-Konneveden, Linnansaaren sekä Koloveden kansallispuistoissa. 

Kaunista luontoa löytyy onneksi muualtakin kuin puistojen siimeksestä. Kiireisemmät lomalaiset voivat poiketa Hankasalmen Jari-Pekalta läheisille luontopoluille, joiden varrella voi eväiden nauttimisen lomassa tutustua tarkemmin QR-koodien avulla alueen metsiin ja puustoon. 

Joroisten neule-Ferguson houkuttelee yhä tielläliikkujia

Isoista koneista kiinnostuneille perheen pienimmille traktorinäyttely on kokemisen arvoinen. Jo vuonna 2016 mediassa uutisoitu yli 60-vuotias Massey-Ferguson -merkkinen traktori toimii edelleen silmäteränä Etelä-Savon Joroisissa. Traktori on neulottu ja virkattu pääosin kokonaan umpeen yli 70 naisen voimin, moottorin yksityiskohtia myöten.

“Innostuimme jo vuosia sitten keräilemään vanhoja traktoreita. Joroisten “neule-Fergusonin” lisäksi Hankasalmelta löytyy tällä hetkellä jo 12 traktoria, joista olemme koostaneet oman traktorinäyttelyn. Lammen rannalle viisi vuotta sitten avattu näyttely houkuttelee erityisesti lapsiperheitä valokuvaamaan, ja miljöö on tähän tarkoitukseen mitä mainioin. Joroisten virkatun traktorin kanssa taisimme myös aikoinaan päätyä MTV Uutisten loppukevennykseen”, Koponen naurahtaa lopuksi, toivottaen samalla kaikki syyslomailijat lämpimästi tervetulleeksi Jari-Pekka -asemille.

Lue lisää