Kumppanuudet
24.11.2022

Niemi muuttaa kaiken, kuten koko kaluston fossiilittomaksi yhdessä yössä - “Vastuullisuustekojen aika on nyt”

Niemen punaiset autot ja muuttolaatikot tunnistaa jokainen, mutta harvempi tietää, että taustalla on jo pitkään tehty töitä nollapäästöisen kaluston eteen. Tässä arvoista kumpuavalla pitkäjänteisellä tekemisellä on ollut ensisijainen rooli.
 
Suurin osa Niemi Palveluiden päästöistä tulee ajokilometreistä, joita kertyi vuonna 2021 ympäri Suomen yhteensä 3,3 miljoonaa. Ajoneuvokalustoa on maanlaajuisesti tänä päivänä 160, joista 25 % kulkee biokaasulla, 2 % sähköllä ja loput Neste MY Uusiutuvalla Dieselillä. Ennen vuotta 2016 yhtiön kaikki autot kulkivat fossiilisilla polttoaineilla.
 
– Olen erityisen ylpeä fossiilittomasta kuljettamisestamme. Otimme ensimmäisten joukossa käyttöön biokaasuautot ja tilasimme niitä heti viisitoista. Kun Neste MY Uusiutuvan Dieselin tuli markkinoille pystyimme vaihtamaan koko kalustomme täysin fossiilittomaksi yhdessä yössä. Olemmekin maailman ensimmäinen muutto- ja logistiikkapalveluyritys, jonka koko kalusto kulkee täysin fossiilittomasti. Emme kuitenkaan tyydy käyttövoimien fossiilittomuuteen vaan tähtäämme nollapäästöiseksi vuoteen 2030 mennessä, kertoo Juha Niemi.

’Edellätekijöiden’ joukossa

Niemi pilotoi Neste MY Uusiutuva Lataus -palvelua keväällä 2021 ja tällä hetkellä yhtiön Konalan toimipisteillä on 15 kpl 22 kW -latausasemia sekä yksi suurteholaturi.
 
-Haluamme olla ’edellätekijä’ ja siksi lähdimme mukaan myös Neste MY Uusiutuva Lataus -pilottiin. Kaluston sähköistäminen on tällä hetkellä tärkein ja merkittävin vastuullisuushankkeemme. Ensimmäisen täyssähköisen aurinkoenergiaa hyödyntävän muuttokuorma-automme, Electran, otimme käyttöön keväällä 2022 ja lisää sähkökäyttöisiä kuorma-autoja on tulossa. Olemme mukana kartoittamassa myös vetyyn liittyviä mahdollisuuksia, Niemi kertoo.

Vastuullisuus kulkee Niemen dna:ssa

Perheyrityksessä ympäristö, kestävä liiketoiminta ja toisista huolehtiminen on ollut mukana sen perustamisesta, vuodesta 1981 lähtien. Perustaja-isä Kalevi Niemi keskittyi erityisesti hyvän tekemiseen, mikä elää vahvasti yrityksen arvomaailmassa. Yhtiön ensimmäinen ympäristövastuun politiikka kirjoitettiin jo vuonna 2010, mutta lisää vauhtia ympäristövastuu sai Pariisin ilmastokokouksesta 2015.
 
– Vastuullisuus on aina ollut osa toimintaamme, mutta Pariisin ilmastosopimus sai meidät veljekset miettimään toimintaamme ja sen seuraaville sukupolville jättämää perintöä tosissaan. Halusimme tehdä asioita, joiden vaikutukset ovat heti näkyvissä ja konkreettisia. Silloin biokaasu oli ainoa vaihtoehto, Niemi kertoo.

Vastuullisuusteot ja -tekijät kirittävät toinen toisiaan

Niemi haluaa herättää myös muuta toimialaa ja koko Suomea vastuullisuustekojen pariin. Viime vuonna käynnistetty Niemi40haaste on esimerkki tästä. 

– Vastuullisuus on meille ykkösasia, ja kaikki keinot pitää ottaa käyttöön viimeistään nyt. Jokainen voi omaa toimintaa tehostamalla ja parantamalla päästä konkreettisiin tuloksiin. Saimme Niemi40haasteeseemme mukaan merkittävän joukon suomalaisia toimijoita, joiden esimerkeistä voimme kaikki ottaa oppia. Jokaisella teolla on vaikutusta ilmastonmuutoksessa, kertoo Niemi.

-Niemi40haaste näytti meille itsellemme, asiakkaillemme ja koko Suomelle, minkälaiset teot ovat mahdollisia, jos vain vastuullisuuden eteen halutaan ponnistella. Tekoja tarvitaan kaikilta: valtiolta, kunnilta ja yrityksiltä, unohtamatta jokaista meitä kuluttajana, jatkaa Niemi.

Kaikkia ratkaisuja tarvitaan – tekojen aika on nyt!

Toteutuakseen vastuullisuusteot vaativat tavoitteita, mutta ennen kaikkea tekoja ja tekijöitä. Niemellä kaluston nollapäästötavoite on keskeinen osa vastuullisuusstrategiaa. Samaan aikaan kuitenkin muitakin tekoja vaaditaan, jotta ilmastonmuutoksen asettamiin haasteisiin pystytään vastaamaan.

– Vaikka kaluston fossiilittomuus on jo sinänsä merkittävä teko, emme tyydy siihen. Kyky siirtyä yhdessä yössä fossiilittomaksi kertoo tahdostamme tehdä konkreettisia tekoja. Ja nälkä kasvaa syödessä. Tarkastelemme tällä hetkellä erityisesti kierrätystoimintaamme ja kiinteistöjämme. Kierrätyspalvelumme kautta kulkee 3,5 miljoonaa kiloa kalusteita vuodessa, jotka päätyvät uudelleen- tai uusiokäyttöön. Myös kaikkien kiinteistöjemme 45 000 neliön energiatehokkuutta parannetaan, Niemi kertoo.

– Ilmastonmuutos ja ilmastokriisi ovat aiheina vakavia, mutta valoa tunnelin päässä on näkyvissä. Parempi ja kestävämpi tulevaisuus on monien palasten summa, ja kaikki ratkaisuja tarvitaan. Tärkeintä on kuitenkin tarttua toimeen, sillä tekojen aika on tässä ja nyt, Niemi summaa. 

Oletko kiinnostunut kumppanuudesta? 

 Vastuulliset ratkaisumme mahdollistavat yritysasiakkaille päästöjen pienentämisen - tässä ja nyt.

Ota yhteyttä