Työstönesteet

Voitelua, jäähdytystä ja huuhtelua vaativiin olosuhteisiin kehitetyistä työstönesteistä — sekä pitkäaikainen korroosiosuoja prosessin ajaksi

Metallien työstössä yleisin työstömenetelmä on lastuaminen. Lastuavia työstömuotoja ovat esimerkiksi sorvaaminen, poraaminen, höylääminen, kalvaminen ja hiominen. 

Työstönesteiden kolme päätyyppiä ovat öljyt, emulsiot ja vesiliuokset. Kullakin tyypillä on omat erityisominaisuutensa:

 • Öljyt: Hyvä voitelukyky + mahdollinen EP-lisäaineistus + alhaisempi jäähdytyskyky
 • Emulsiot: Hyvä jäähdytyskyky + alhaisempi voitelukyky+ mahdollinen EP-lisäaineistus
 • Vesiliuokset: Erinomainen jäähdytyskyky + alhaisempi voitelukyky

Tyypillisiä työstönesteissä käytettäviä lisäaineita ovat mm.:

 • EP-lisäaineet: Tehostavat voitelua korkeissa lämpötiloissa. Voivat tummentaa keltametalleja.
 • Ruosteenestoaineet: Suojaavat koneita ja työkappaleita korroosiolta.
 • Vaahdonestoaineet: Käytetään estämään etenkin vesiliukoisten työstönesteiden vaahtoamista.
 • Emulgaattorit: Luovat öljy-vesi-emulsion.
 • Biosidit: Suojaavat emulsioita ja vesiliuoksia mikro-organismeilta pidentäen näin työstönesteen käyttöikää.

Työstömuodot ja -arvot, työstettävä metallin vaativuus, työkalujen ominaisuudet, materiaalit sekä myös olosuhteet määrittävät millaisia työstönesteitä käytetään. Vaikeissa materiaaleissa hitailla työstömuodoilla painotus on hyvässä voitelukyvyssä ja EP-ominaisuuksissa, jolloin ratkaisuna on usein työstö-öljy. Vastaavasti nopeilla työstömuodoilla erittäin hyvä jäähdytyskyky on tärkeää ja tällöin parhaaseen tulokseen päästään usein vesiliuoksilla. Emulsioissa hyvät voitelu- ja jäähdytysominaisuudet saadaan yhdistettyä ja ominaisuudet riittävät useissa tapauksissa vaikeisiinkin työstöihin. Nesteen valikoimasta löytyy työstönesteet kaikenlaiseen metallintyöstöön.

Valitse oikeat tuotteet käyttöösi »

Työstö-öljyt

 • Neste Cutting Neatoil 15: Aktiivinen työstö-öljy, joka pohjautuu liuotinjalostettuun parafiiniseen perusöljyyn sekä tehokkaaseen, kloorittomaan lisäaineistukseen. Käyttöalue: Neste Cutting Neatoil 15 -öljyä suositellaan vähä- ja runsasseosteisten terästen vaativaan työstämiseen, syväporaukseen sekä erityisesti hammashiontaan.
 • Neste Cutting Neatoil 200: Kirkas ja lähes hajuton EP-lisäaineistettu työstö-öljy. Tehokas klooriton lisäaineistus mahdollistaa hyvän pinnanlaadun ja teränkeston maksimiasetuksin. Käyttöalue: Neste Cutting Neatoil 200 soveltuu runsaasti seostettujen ja ruostumattomien terästen sekä valurautojen jyrsintään, poraukseen, sorvaukseen, avennukseen ja kierteitykseen. Soveltuu käytettäväksi myös terästen stanssauksessa ja vedossa.
 • Neste Cutting Neatoil K1: Kirkas, klooriton, vähäsumuinen ja lähes hajuton yleistyöstö-öljy. Käyttöalue: Neste Cutting Neatoil K1 soveltuu lisäaineistuksensa ansiosta automaatti- ja seosterästen sekä keltametallien vaikeahkoonkin lastuavaan työstöön. Laajan käyttöalueensa ansiosta sopiva vaihtoehto tuotantoon, jossa työstetään monenlaisia metalleja eri työstömuodoilla.
 • Neste Cutting Neatoil MT 13: Vaalea ja lähes hajuton yleistyöstöön soveltuva öljy. Käyttöalue: Neste Cutting Neatoil MT 13 soveltuu vähäseosteisten terästen ja erityisesti keltametallien yleistyöstöön. Ei aiheuta kupari- ja messinkiseosten värjääntymistä. Tasapainoinen klooriton lisäaineistus yhdessä hyvän jäähdytyskyvyn kanssa mahdollistaa hyvän pinnanlaadun ja työkalujen kestoiän

Työstönesteet: emulsiot

 • Neste Cutting 100:  Mineraaliöljyperustainen, veden kanssa maitomaisen emulsion muodostava työstöneste, jolla on hyvät voitelu- ja jäähdytysominaisuudet. Lisäaineistettu sekä bakteeri- että sienikasvustoja vastaan. Käyttöalue: Neste Cutting 100 soveltuu yleisimpien metallien lastuavaan työstöön, kuten esim. teräksen, alumiinin ja messingin yleistyöstöön, sorvaukseen, poraukseen, sahaukseen sekä teräksen ja valuraudan hiontaan. Soveltuu myös käytettäväksi sahalaitosten terien pihkaantumisen estoon. Sekoitus: Paras tulos saavutetaan lisäämällä tiiviste veteen. Yleistyöstö 5–10 %, teräksen hionta 2,5–3 %, valuraudan hionta 4–5 % seossuhteilla. Varastointi: Lämmin tila.
 • Neste Cutting F 110: Mineraaliöljyperustainen, veden kanssa läpikuultavan emulsion muodostava työstöneste. Monipuolinen, klooriton kulumisenesto-/EP-lisäaineistus saa aikaan hyvän pinnanlaadun ja teränkeston sekä emulsiolle pitkän iän. Lisäaineistus antaa suojan myös bakteeri- ja sienikasvustoja vastaan. Käyttöalue: Neste Cutting F 110 soveltuu seosterästen, alumiinin ja kuparin yleistyöstöön, sorvaukseen, jyrsintään, kierteitykseen, poraukseen, sahaukseen ja myös hiontaan. Sekoitus: Paras tulos saavutetaan lisäämällä tiiviste veteen. Yleistyöstö 3–5 %, vaikea työstö n. 10 %, hionta 2–3 % seossuhteilla. Varastointi: Lämmin tila.

Emulsiojärjestelmien puhdistusaineet

 • Neste System Cleaner: Tehokas vesipohjaisten työstöemulsioiden puhdistus/desifiointineste. Käyttöalue: Soveltuu useimpien vesiliukoisia työstönesteitä käyttävien koneiden ja järjestelmien puhdistukseen. Ei sisällä alkanoliamiineja,raskasmetalliyhdisteitä, fenoleja, hexahydrotriasiinia eikä niitriittiä. Käyttösuositus: Neste System Cleaner lisätään käytössä olevaan työstönesteeseen 1–2% ja kierrätetään 8–12 tuntia järjestelmässä. Erittäin likaisissa järjestelmissä vaikutusaikasuositus on 24 tuntia. Ei vaikuta työstönesteen pH- eikä vaahtoamistasoon.