Sähköautot talvella – 7 vinkkiä, joilla varmistat hyvän latauksen ja mukavan matkan pakkasella

Sähköautoilu on mukavaa myös talvella, kunhan huomioi joitain talviautoiluun liittyviä erityispiirteitä. Näillä vinkeillä pidennät sähköauton toimintasädettä, tehostat lataamista ja teet matkasta miellyttävää myös pakkasilla.

1. Huomioi muutos toimintamatkassa

 • Sähköauton kulutus kasvaa talvella. Muutos johtuu siitä, että akun sähköenergiaa kuluu ajamisen lisäksi auton sisätilojen ja akun lämmittämiseen.
 • Sähköauton toimintamatka talvella voi olla 20–50 prosenttia kesäkeliä lyhyempi. Esimerkiksi, jos autolle luvataan optimiolosuhteissa 300 kilometrin toimintasäde (engl. range), se saattaa pakkasessa lyhentyä 150–200 kilometrin lukemiin. Huomioi pidemmällä matkalla, että saatat tarvita ylimääräisen latauskerran kesäolosuhteisiin verrattuna.

2. Pyri lähtemään liikkeelle lämpimällä autolla ja akulla

 • Koska merkittävä osa talviajon energiasta kuluu akun ja auton sisätilojen lämmittämiseen, sähköautoa on paras säilyttää lämpimässä tallissa, jos mahdollista.
 • Jos sähköautoa säilytetään ulkona, akku ja matkustamo kannattaa esilämmittää latauksen aikana ajastuksella ennen liikkeelle lähtöä.
 • Talviajossa voi olla järkevämpää käyttää vähävirtaisempia istuimen- ja ratinlämmittimiä ja lämmittää sisäilmaa vähemmän.

3. Käytä akunsäästö- ja eko-ajotiloja

 • Monissa sähköautoissa on eko-ajotila, joka vähentää kulutusta ja pidentää toimintasädettä ja akun kestoa. Kovilla pakkasilla tällaiset ajotilat ovat erityisen hyödyllisiä.
 • Oma ajotapa vaikuttaa toimintamatkaan. Ennakoiva ja tasainen ajo kuluttaa vähemmän energiaa, ja on yleensä myös turvallisempaa.

4. Esilämmitä akku jo matkalaturille tultaessa

 • Latauspisteeseen ajettaessa kannattaa esilämmittää akku, jos autossa on tällainen ominaisuus. Lämmin akku ottaa virtaa vastaan paremmin ja latautuu nopeammin.
 • Jotkin sähköautot kytkevät akun esilämmityksen päälle automaattisesti, kun latausaseman asettaa navigaattorin määränpääksi tai välietapiksi. Neste MY Uusiutuva Lataus -asemat löytyvät monien automerkkien navigaattoreista.

Lue lisää: Sähköautojen lataus matkalla – Näin pidempikin matka onnistuu sähköauton kanssa.

5. Huomioi lämpötilan vaikutus lataamiseen

 • Pakkanen tyypillisesti hidastaa akun latautumista, koska akun lämmitys vie osan energiasta. Varaa siis hieman enemmän aikaa lataamiseen.
 • Sähköauton akku latautuu parhaiten, kun sitä ei päästä aivan tyhjäksi. Kannattaa myös huomioida, että tyypillisesti 80 prosentin latausasteen jälkeen latausnopeus hidastuu. Noudata akun lataamisessa aina autonvalmistajan ohjeita.
 • Tarkista ennen latauksen aloittamista, ettei auton latausportissa tai laturin pistoolissa ole lunta tai jäätä, koska se voi haitata latauksen onnistumista.

Lue lisää: Sähköauton lataaminen herättää paljon kysymyksiä – ota perusteet haltuun.

6. Muista rengaspaineet

Rengaspaine laskee helposti pakkasella, ja vajaa rengas lisää vierintävastusta. Talvella kannattaakin huolehtia siitä, että rengaspaineet ovat oikeat. Sillä on merkittävä vaikutus myös ajoturvallisuuteen.

7. Neste MY Uusiutuva Lataus – Yhdistä hyvä latauskokemus ja mukava tauko

Neste tarjoaa sähköautoilijoille laadukkaita latausasemia. Neste MY Uusiutuva Lataus tuo autoilijoille monia hyötyjä:

 • Poikkeuksellisen hyvä latausnopeus – joka tilanteessa. Neste MY Uusiutuva Lataus -kohteissa on järeä 600 kilowatin syöttölinja, mikä takaa nopean latauksen. Nesteen laturit tarjoavat jopa 320 kilowatin lataustehon.
 • Vapaa latauspaikka löytyy lähes varmasti. Neste MY Uusiutuva Lataus -asemilla on paikka 6–8 auton samanaikaiseen lataamiseen.
 • Sujuva asiointi. Leveät pysäköintiruudut, valaistu katos ja jokaisen pysäköintiruudun oma lataussatelliitti tekevät asioinnista mukavaa ja sujuvaa.
 • Helppo maksaminen. Voit maksaa latauksen pankki- ja luottokorteilla tai Neste-äpillä ja Neste-korteilla. Maksaminen onnistuu turvallisesti ja varmasti!
 • 100-prosenttista uusiutuvaa sähköä. Neste MY Uusiutuva Lataus -asemilla käytetään ainoastaan ilmastoystävällistä uusiutuvaa sähköä.

Neste MY Uusiutuva Lataus -asemat löytyvät pääteiden varsilta, keskeisillä paikoilla sijaitsevien liikenneasemien yhteydestä. Voit siis viettää tauon mukavissa merkeissä.

Katso lista jatkuvasti laajentuvasta latausverkostostamme. Sähköautoilusta talven pidemmilläkin matkoilla on paljon hyviä kokemuksia. Tervetuloa yhdistämään hyvä lataaminen ja mukava tauko!