Vaihteisto- ja vetopyörästö-öljyt

Nesteen valikoimista löydät vaihteistoöljyt käsivalintaisiin ja automaattivaihteistoihin, sekä vetopyörästö-öljyt.

SAE-luokitus määrittelee vaihteisto- ja vetopyörästö-öljyjen juoksevuuden ottamatta mitään muita ominaisuuksia huomioon. Vaihteistoissa ja vetopyörästöissä öljyjen talvikäyttöluokat ovat SAE 70W, 75W, 80W ja 85W: mitä pienempi luku on, sitä kylmemmissä olosuhteissa öljy säilyy toimintakykyisenä. Vastaavasti kesäkäyttöluokat ovat 90 ja 140.

Mitä vaativampi käyttötarkoitus ja -kohde on, sitä kehittyneempi on käytetty perusöljy sekä lisäaineistus. Vaihteisto- ja vetopyörästö-öljyissä käytetään EP (Extreme Pressure) -lisäaineistusta.

Vaihteisto- ja vetopyöstö-öljyn valinta on helppoa Nesteen öljyvalitsimella

Nesteen Voiteluainesuositukset-palvelu auttaa löytämään oikeat voiteluaineet.

VALITSE OIKEA VOITELUAINE

Pidä kalustosi liikkeellä vaihteistoöljyjen avulla

Vaihteistoöljyn päätehtävänä on kulumisen minimointi. Öljyllä on oltava myös oikeanlaiset kitkaominaisuudet, jotta esimerkiksi synkronointimekanismi toimii oikein ja vaihteiden vaihtaminen on sujuvaa. Hammaspyörien välisissä kosketuksissa syntyy leikkaavia voimia, joita öljyn on kyettävä vastustamaan. Lisäksi öljyllä on oltava hyvät ja oikeanlaiset kulumisenesto- ja paineenkesto-ominaisuudet.

Paineenkesto-ominaisuuksien tarve korostuu hypoidivetopyörästöissä, joissa hampaiden välillä on sekä suuria pintapaineita että liukuvaa kosketusta. Öljyn on vaimennettava myös hammaspyörien liikkeestä syntyvää ääntä ja värähtelyä.

Yhä enemmän on siirrytty käyttämään synteettisiä öljyjä, jotka mahdollistavat luotettavan voitelun laajalla lämpötila-alueella. Samalla myös voimansiirron häviöt pienenevät ja ajoneuvon polttoainetalous paranee. Paremman hapetuskestävyyden vuoksi synteettinen öljy säilyttää ominaisuutensa myös pidemmillä vaihtoväleillä.

TUTUSTU VAIHTEISTO- JA VETOPYÖRÄSTÖ-ÖLJYIHIN

Vaihteisto- ja vetopyörästö-öljyjen SAE-viskoositeettiluokitus

Vaihteisto- ja vetopyörästö-öljyjen SAE-viskositeetti viittaa erilaisiin ominaisuuksiin kuin moottoriöljyjen SAE-viskositeetti: näiden kahden öljytyypin ominaisuudet eivät ole keskenään verrannollisia.