Vaikuta ilmastoon ajotavallasi

Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä liikenteen päästöt ovat merkittävässä roolissa. Polttoaineratkaisujen lisäksi myös monilla muilla seikoilla on merkitystä, kun liikenteen päästöjä pyritään vähentämään.

Jo 15 minuutin ajo-opetuksella merkittäviä tuloksia

Tartuimme haasteeseen yhdessä Ajotunti.fi, Traficomin ja VTT:n kanssa ja selvitimme, kuinka suuri vaikutus sillä voisi olla, jos kouluttaisimme autoilijat jo heti autokoulussa ilmastoystävällisen ajamisen saloihin. Muokkaamalla kokonaisen sukupolven ajotapaa, olisivat kerrannaisvaikutukset ilmaston kannalta huomattavia.

6 kuljettajaa / 12 testiajoa / Lähes 600 kilometriä

Testiajot tehtiin Helsingissä touko-kesäkuussa 2022 Ajotunti.fi:n toimesta. Ajoreitti oli pituudeltaan kahdeksan kilometriä, ja se sisälsi ajoa kaupungissa ja moottoritiellä. Testiajo yhden kuljettajan kanssa kesti kokonaisuudessaan kaksi tuntia. Ensimmäinen ajotesti tehtiin vapaasti kuljettajan omalla ajotyylillä, minkä jälkeen kulutustiedot tarkastettiin ja pidettiin kompakti teoriaosuus ilmastoystävällisestä ajotavasta. Tämän jälkeen sama reitti ajettiin uudestaan ja lukuja vertailtiin keskenään.

Muuttuvat talviolosuhteet vaikuttavat autoiluun

Syyskuussa toteutetun kuluttajakyselyn mukaan suomalaiset huomioivat ajaessaan ympäristötekijät aiempaa paremmin. Ilmastoystävällisempi ajotapa hyödyntää taloudellisen ajamisen periaatteita, joiden avulla autoilija pystyy vähentämään sekä päästöjä että polttoainekuluja.

Kun siirrymme kesäautoilusta talviautoiluun ja ajamisen olosuhteet ovat erilaiset, tulee myös vaihtunut vuodenaika huomioida ajotavassa. Lue lisää ja ota haltuun talviautoilun takistuslista sekä vinkit ilmastoystävälliseen talviautoiluun!

Lue lisää

Miksi ilmastoystävällinen ajotapa kannattaa?

Muokkaamalla omaa ajotapaa, jokainen voi helposti vähentää oman ajamisensa päästöjä. Yhdessä Ajotunti.fi:n kanssa kehitimme selkeän oppaan päästöjen vähentämiseen. Huomioi ajamisessasi seuraavat kahdeksan kohtaa ja ajamisesi päästöt vähenevät.

 

 

 

Vähennä ilmastopäästöjä

näillä konkreettisilla vinkeillä

- helposti

 

1 Varaa aikaa -> vältä kiireessä ajamista

2 Kiihdytä tehokkaasti haluttuun nopeuteen ja aja sen jälkeen tasaisella kaasulla tilanteeseen sopivaa suurinta vaihdetta käyttäen

3 Älä poukkoile, vaan sopeuta ajosi ympäröivään liikennevirtaan

4 Ennakoi tulevat pysähdykset ja käytä moottorijarrutusta

5 Pidä pitkä turvaväli

6 Suuntaa katse kauas

7 Vältä turhaa kiihdyttelyä, jarruttelua ja pysähtymistä

8 Kiihdyttäessä "hypi" isompaan vaihteeseen vaihdettaessa

Testitulosten mukaan päästöt laskivat ajotavasta ja kuljettajasta riippuen 6-15%.

Lähde: Nesteen ja Ajotunti.fi:n toteuttamat ajotestit v. 2022.

Haastoimme somesta tutut Pinjan ja Joonan ajokilpailuun! Katso kuka kilpailun vei, ja miten ystävällinen ajotapa auttoi matkalla voittoon.

 

 

 

 

Tiesitkö, että...


 

Muistatko vielä CO2 Friendly
Route -tutkimuksemme
parin vuoden takaa?

Lue lisää kampanjasta ja näe miten reittivalinta voi vaikuttaa ilmastopäästöihin >>

 


 

Yhteistyössä mukana