Auton öljynvaihto ja vaihteistoöljyn vaihto – Oikeat valinnat voivat pidentää moottorin ja auton ikää

Moottorin ja vaihteiston öljynvaihto ovat tärkeimpiä asioita auton huoltamisessa. Suomen haastavissa olosuhteissa autoilijan kannattaa tehdä minimivaatimuksia enemmän. Lue vinkit siihen, miten voit pitää autostasi hyvää huolta ja pidentää sen ikää. 
 
Auton huolto perustuu valmistajan antaman huolto-ohjelman noudattamiseen. Moni valinta jää kuitenkin autoilijan tehtäväksi. Tästä löydät vastaukset yleisimpiin moottorin ja vaihteiston öljynvaihdon kysymyksiin. 

Kuinka usein auton öljynvaihto kannattaa tehdä? 

Autonvalmistaja ilmoittaa suositellun öljynvaihtovälin. On kuitenkin monia tilanteita, joissa auton öljyt on hyvä vaihtaa suositusta useammin:

 • Raskaan kuorman vetäminen. Jos autolla vedetään usein esimerkiksi asuntovaunua tai venettä, se voi lisätä merkittävästi moottorin kuormitusta. 
 • Paljon lyhyttä ajoa. Lyhyillä matkoilla moottori ei ehdi juuri lämmetä, joten se rasittuu suhteessa enemmän kuin pidemmässä ajossa. 
 • Paljon ajoa vaativissa olosuhteissa. Jos autolla ajetaan paljon kovilla pakkasilla tai helteillä – tai moottori käynnistetään usein kylmänä – öljynvaihtoväliä kannattaa tihentää. Myös hiekkateiden pöly voi heikentää öljyn elinikää. 

Jos auton öljynvaihtoväli on normaalisti esimerkiksi 20 000 kilometriä, öljynvaihdon voi tehdä 15 000 tai 10 000 kilometrin välein riippuen siitä, miten suurta ylimääräinen rasitus on. 

 • Vaihda öljyt ainakin kerran vuodessa. Vaikka autolla ajettaisiin vain vähän, öljy likaantuu. Auton öljyt pitää siksi vaihtaa vähintään kerran vuodessa. 

Uuden auton öljynvaihto

Uusi auto kuluttaa alussa hieman tavallista enemmän öljyä. Siksi uuden auton ensimmäinen öljynvaihto tehdään huolto-ohjelmassa yleensä tavallista aikaisemmin. 

Millaista öljyä autossa kannattaa käyttää? 

 Autoon ei voi laittaa mitä tahansa öljyä. Autonvalmistajat määrittelevät tarkasti, millaista öljyä moottorissa tulee käyttää. 

 • Öljy vaikuttaa polttoaineenkulutukseen ja päästöihin. Autoissa on viime vuosina siirrytty ohuempiin öljyihin, jotka vähentävät moottorin kitkaa ja tehohäviöitä, ja siten myös kulutusta ja päästöjä. Perinteiset mineraaliöljyt on pitkälti korvattu synteettisillä öljyillä. 
 • Laadukas öljy voi pidentää moottorin elinikää. Korkealaatuinen öljy säilyttää ominaisuutensa pidempään ja suojelee moottoria paremmin.

Lue lisää voiteluaineista ja niiden luokituksista: Voiteluaineet pähkinänkuoressa

Mikä on sopiva öljynsuodattimen vaihtoväli? 

Öljynsuodattimen vaihtoväli kerrotaan auton huolto-ohjelmassa. Kaikkein viisainta on kuitenkin vaihtaa öljynsuodatin aina, kun autoon tehdään öljynvaihto. Suodattimeen kerääntyy käytössä epäpuhtauksia, jotka voivat heikentää suodatustulosta.

Vaikka autolla ajettaisiin vähän, suodatin kannattaa vaihtaa ainakin kerran vuodessa. 
 

Muista huomioida vaihteistoöljyn vaihto – erityisesti automaattivaihteistossa 

 • Vaihteistoöljy kannattaa vaihtaa 2–3 kertaa auton eliniän aikana. Myös vaihteistoöljy kuluu, ja öljyn ominaisuudet heikkenevät ajan myötä. Vaihteistoöljyn sekaan saattaa myös tiivistyä vettä. Siksi on järkevää vaihtaa manuaalivaihteiston öljy noin 6–10 vuoden välein. 
 • Kuinka usein automaattivaihteiston öljynvaihto tehdään? Automaattivaihteiston öljynvaihtoväli on yleensä lyhyempi kuin manuaalivaihteiston, usein noin kolmisen vuotta. Varmista, että automaattivaihteiston öljynvaihto tehdään vähintään autonvalmistajan suosittelemalla tiheydellä. 
 • Huomioi kuormitus myös vaihteistoöljyn vaihdossa. Jos autolla vedetään usein raskasta kuormaa tai vaihdelaatikon kuormitus on muuten tavallista suurempi, kannattaa vaihteistoöljyn vaihtoväliä tiivistää. 

 

Mikä merkitys on vaihteistoöljyn laadulla? 

On tärkeää, että vaihteistoöljy on autovalmistajan vaatimusten mukainen. Laadukas öljy vähentää kitkaa ja tehohäviöitä, mikä vaikuttaa auton kulutukseen ja päästöihin.

Korkealaatuinen öljy varmistaa, että vaihteisto toimii hyvin ja kestää käyttöä pidempään. 
 

Kannattaako vaihteiston huuhtelu? 

Laadukkaammissa huoltoliikkeissä vaihteisto yleensä huuhdellaan vastaavantyyppisellä öljyllä ennen kuin se täytetään varsinaisella vaihteistoöljyllä.

Vaihteistossa syntyy aina jonkin verran kulumaa. Huuhtelemalla saadaan pois metallijäämiä ja vanhan öljyn epäpuhtauksia, jotka voivat kuluttaa vaihteistoa. 
 

Voiko öljynvaihdon tehdä itse? 
 

 • Öljyvaihdon voi tehdä myös itse. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vanha öljy on ongelmajätettä, joka pitää hävittää asianmukaisesti. Huomioi myös oma turvallisuutesi ja se, että esimerkiksi öljynsuodattimen vaihto voi vaatia erikoistyökaluja.

  Katso ohjeet: Näin teet öljynvaihdon itse
   

 • Kuinka paljon öljyä autoon? Tarkasta auton ohjekirjasta, paljonko öljyä moottoriin tulee laittaa. Sitä ei saa laittaa moottoriin liikaa. 
 • Nesteeltä saat apua öljyjen valintaan. Jos et ole varma, millaisia voiteluaineita autossa tulisi käyttää, voit varmistaa sen Nesteen verkkopalvelussa auton rekisterinumerolla: Löydä ajoneuvoosi sopivat voiteluaineet tästä (avautuu uuteen ikkunaan)